Στην αύξηση του κατώτατου μισθού για δεύτερη φορά φέτος προχώρησε ο πρόεδρος της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, προσθέτοντας πληθωριστικές πιέσεις που θα μπορούσαν να δυσκολέψουν το έργο της νέας οικονομικής ομάδας της χώρας, σύμφωνα με το Bloomberg.

Ειδικότερα, ο μηνιαίος κατώτατος μισθός θα αυξηθεί κατά 34% σε 11.402 λίρες (483 δολάρια) καθαρά αυτόν τον μήνα, δήλωσε ο υπουργός Εργασίας Βεντάτ Ισικάν σε τηλεοπτικά σχόλια από την Άγκυρα.

Η κίνηση αυτή θα αποκαταστήσει μέρος της αγοραστικής δύναμης των εργαζομένων, πάνω από το ένα τρίτο των οποίων αμοίβεται τον κατώτατο μισθό.

Ωστόσο, θα μπορούσε να τροφοδοτήσει τον πληθωρισμό, την ώρα που η κυβέρνηση δεσμεύεται να τον μειώσει σε μονοψήφια ποσοστά.


Η νέα ομάδα επί των οικονομικών

Ο πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν ανασυγκρότησε την οικονομική του ομάδα μετά την επανεκλογή του τον περασμένο μήνα, φέρνοντας ονόματα με εμπειρία στη Wall Street εν μέσω υποσχέσεων να περιορίσει τις αυξήσεις των τιμών και να αποκαταστήσει την εμπιστοσύνη των επενδυτών.

Ο Μεχμέτ Σιμσέκ, ο νέος υπουργός Οικονομικών και Οικονομικών, δήλωσε ότι θα υιοθετήσει «ορθολογικές» πολιτικές κατά τη διάρκεια της θητείας του.

Η κεντρική τράπεζα, υπό τον νέο διοικητή Hafize Gaye Erkan, αναμένεται να αυξήσει το επιτόκιο στο 20% από το τρέχον 8,50% την Πέμπτη, σύμφωνα με σχετική εκτίμηση σε έρευνα του Bloomberg.


«Τώρα που τελείωσαν οι εκλογές, το χέρι μας είναι πιο δυνατό»

Η προτεραιότητα της νέας του οικονομικής ομάδας θα είναι να μειώσει τον πληθωρισμό σε μονοψήφια επίπεδα από το τρέχον επίπεδο του περίπου 40%, διεμήνυσε το πρόεδρος της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν: «Τώρα που τελείωσαν οι εκλογές, το χέρι μας είναι πιο δυνατό», είπε ο Ερντογάν σε μια ομιλία του σε ομάδα Τούρκων εξαγωγέων το Σάββατο. «Θα μειώσουμε τον πληθωρισμό σε μονοψήφιο νούμερο, αυτή θα είναι η προτεραιότητα της νέας οικονομικής ομάδας μας».

Επίσης, σημείωσε ότι η οικονομία ανακάμπτει έντονα μετά από δύο καταστροφικούς σεισμούς τον Φεβρουάριο.

Η προσήλωση του Ερντογάν με τα εξαιρετικά χαμηλά επιτόκια επιτάχυνε τον πληθωρισμό και οδήγησε σε μαζικές εκροές από ξένους επενδυτές ομολόγων και μετοχών. Η κεντρική τράπεζα έχει εξαντλήσει το μεγαλύτερο μέρος των αποθεματικών της σε μια προσπάθεια να διατηρήσει σταθερή τη λίρα. Το νόμισμα εξακολουθεί να υποχωρεί περισσότερο από 20% φέτος έναντι του δολαρίου.

Οι επενδυτές περιμένουν να δουν εάν ο νέος υπουργός Οικονομικών και Οικονομικών Μεχμέτ Σίμσεκ και η επικεφαλής της κεντρικής τράπεζας Χαφιζέ Γκαγέ Ερκάν θα τερματίσουν τις ανορθόδοξες οικονομικές πολιτικές του Ερντογάν.

Η κεντρική τράπεζα θα πραγματοποιήσει τη συνεδρίαση για τον καθορισμό των επιτοκίων στις 22 Ιουνίου.