Ο επικεφαλής της αμερικανικής διπλωματίας, Άντονι Μπλίνκενάρχισε τη συνάντησή του με τον κορυφαίο διπλωμάτη της Κίνας, Ουάνγκ Γι, κατά τη διάρκεια της επίσκεψής του στο Πεκίνο, διαπίστωσε δημοσιογράφος του Γαλλικού Πρακτορείου.

Οι δυο άνδρες συναντήθηκαν το πρωί στη Ντιαογιουτάι, κυβερνητική βίλα στο Πεκίνο, για συνομιλίες κεκλεισμένων των θυρών.

Ο κ. Μπλίνκεν, ο οποίος έφθασε χθες Κυριακή στην κινεζική πρωτεύουσα, είναι ο πρώτος αμερικανός υπουργός Εξωτερικών που επισκέπτεται τον ασιατικό γίγαντα έπειτα από σχεδόν πέντε χρόνια.

Αρχικά συναντήθηκε με τον Κινέζο ομόλογό του Τσιν Γκανγκ, με τον οποίο είχε «ειλικρινείς, ουσιαστικές και εποικοδομητικές» συνομιλίες, σύμφωνα με εκπρόσωπο του Στέιτ Ντιπάρτμεντ, τον Μάθιου Μίλερ. Υπογράμμισε τη «σημασία της διπλωματίας και της διατήρησης ανοικτών διαύλων επικοινωνίας για το σύνολο των ζητημάτων ώστε να αποφευχθεί ο κίνδυνος λάθος εντυπώσεων και λάθος υπολογισμού», κατά τον εκπρόσωπο.

Αν και ο Τσιν Γκανγκ είναι ο ΥΠΕΞ, ο Ουάνγκ Γι, κορυφαίο στέλεχος με αρμοδιότητα τα διπλωματικά ζητήματα στο Κομμουνιστικό Κόμμα της Κίνας (ΚΚΚ), διατηρεί τον κρισιμότερο ρόλο ως προς τη χάραξη της εξωτερικής πολιτικής του Πεκίνου.

Αν και δεν αναμένεται μείζων πρόοδος καθώς τα ζητήματα που προκαλούν τριβές είναι πολλά, από το εμπόριο ως την Ταϊβάν, η ιδέα είναι να επιχειρηθεί αναθέρμανση των διπλωματικών σχέσεων και να διατηρηθεί ο διάλογος για την «υπεύθυνη διαχείριση της σινοαμερικανικής σχέσης», σύμφωνα με το Στέιτ Ντιπάρτμεντ.

Ο αμερικανός ΥΠΕΞ ενδέχεται να γίνει δεκτός αργότερα σήμερα από τον πρόεδρο Σι Τζινπίνγκ, προτού παραχωρήσει συνέντευξη Τύπου μετά το πέρας των επαφών του.