Έφιππος εμφανίστηκε το Σάββατο, 17 Ιουνίου, ο βασιλιάς Κάρολος Γ’ της Βρετανίας στη στρατιωτική παρέλαση για τα γενέθλιά του.

Ο βασιλιάς Κάρολος θα κλείσει τα 75 του στις 14 Νοεμβρίου, αλλά τα γενέθλια του Βρετανού μονάρχη γιορτάζονται δύο φορές τον χρόνο, όπως προστάζει η παράδοση: την ημέρα των γενεθλίων ιδιωτικά και το δεύτερο Σάββατο του Ιουνίου δημοσίως.

Όπως ήταν φυσικό, η εκδήλωση προσέλκυσε πλήθος κόσμου γύρω από τα Ανάκτορα του Μπάκιγχαμ.




Η παράδοση αυτής της στρατιωτικής παρέλασης (Trooping the colour) έχει τις ρίζες της στις πολεμικές προετοιμασίες του παρελθόντος, όταν όλες οι σημαίες επιδεικνύονταν στους στρατιώτες, προκειμένου να είναι σε θέση να τις αναγνωρίζουν μέσα στη σύγχυση της μάχης.

Χρονολογείται από τη βασιλεία του Γεωργίου Β’ το 1748, ο οποίος, παρότι γεννήθηκε στις 30 Οκτωβρίου, ήθελε να γιορτάσει τα γενέθλιά του το καλοκαίρι.

Η βασίλισσα Ελισάβετ Β’, η οποία έφυγε από τη ζωή τον περασμένο Σεπτέμβριο στην ηλικία των 96, εμφανίστηκε για τελευταία φορά έφιππη σε αυτήν την παρέλαση το 1986.

Αφού επιθεώρησε τα στρατεύματα, ο βασιλιάς Κάρολος Γ’ επέστρεψε στο Παλάτι, όπου, μαζί με τη βασίλισσα Καμίλα και άλλα μέλη της βασιλικής οικογένειας, χαιρέτησε από το μπαλκόνι το πλήθος και παρακολούθησε την εντυπωσιακή αεροπορική επίδειξη.

Ειδικότερα, περίπου 70 αεροσκάφη από το βασιλικό Ναυτικό, τον βρετανικό Στρατό και τη βασιλική Αεροπορία έλαβαν μέρος - μεταξύ των οποίων το C-130 Hercules στην τελευταία του εορταστική πτήση, σύγχρονα μαχητικά αεροσκάφη Typhoon με ένα κόκκινο, λευκό και μπλε φινάλε από τα Κόκκινα Βέλη.



Ο πρίγκιπας Τζορτζ, η πριγκίπισσα Σάρλοτ και ο πρίγκιπας Λούις έκαναν την διαδρομή μαζί με τη μητέρα τους την πριγκίπισσα της Ουαλίας και τη βασίλισσα Καμίλα για το Trooping the Colour.

Karolos_5
Karolos_4
Karolos_3
Karolos_2
Karolos1
Karolos