Θετική ήταν κατ’ αρχάς η απάντηση του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν στην τοποθέτηση του Κυριάκου Μητσοτάκη ότι μετά τις εκλογές της 25ης Ιουνίου επιθυμεί να συναντηθεί μαζί του στη Σύνοδο Κορυφής του ΝΑΤΟ τον επόμενο μήνα, με την υποσημείωση ωστόσο ότι θα του θέσει θέμα εξοπλισμών.

Κατά την επιστροφή του από το Μπακού, ο Τούρκος πρόεδρος συνομίλησε εν πτήσει με τους δημοσιογράφους που τον συνόδευαν. «Μετά τις εκλογές μας τηλεφώνησε ο Μητσοτάκης και μας συνεχάρη. Υπήρξε μια τέτοια διαδικασία. Επομένως, αν συμβεί κάτι τέτοιο στο Βίλνιους, δεν θα διστάσουμε να συναντηθούμε. Είμαστε δύο γειτονικές χώρες», ανέφερε, για να προσθέσει αμέσως: «Τι θα πούμε είναι σαφές. “Κύριε πρωθυπουργέ, σταματήστε πια αυτούς τους εξοπλισμούς. Πού θα φτάσεις με τόσους εξοπλισμούς; Η Αμερική σάς δίνει συνέχεια πολλά όπλα. Τα παίρνετε επειδή σας τα δίνει δωρεάν ή τα παίρνετε επειδή είναι... τζάμπα;”. Μάλλον θα κάνουμε μια κουβέντα για αυτά. Να ξέρετε επίσης ότι εμείς είμαστε εδώ για να μειώσουμε τους εχθρούς μας, όχι για να τους αυξήσουμε. Αυτή είναι η Τουρκία, αυτός είναι ο Ερντογάν». Για το Κυπριακό επανέλαβε ότι προϋπόθεση για επανέναρξη του διαλόγου είναι η αναγνώριση της κυρίαρχης ισότητας της «Τουρκικής Δημοκρατίας Βόρειας Κύπρου», χωρίς προκλήσεις ειδικά από την Ευρωπαϊκή Ένωση, όπως είπε.

Οι Τουρκοκύπριοι

Ο Τούρκος πρόεδρος «έδειξε» ως πηγή του σημερινού αδιεξόδου όσα συνέβησαν στο Μπούργκενστοκ της Ελβετίας το 2004, με την αθέτηση των υποσχέσεων από την πλευρά της ΕΕ, την οποία χαρακτήρισε «ανέντιμη», επειδή δέχθηκε στους κόλπους της την Κυπριακή Δημοκρατία χωρίς τους Τουρκοκύπριους. Προανήγγειλε ότι όλα αυτά βρίσκονται τώρα στο τραπέζι.

Η Σουηδία

Αρνητικός εμφανίστηκε ο Ερντογάν και για την ένταξη της Σουηδίας στο ΝΑΤΟ. Για να ανταποκριθεί η Τουρκία στις προσδοκίες της Σουηδίας, πρέπει αυτή «να εκπληρώσει το καθήκον της», δήλωσε. «Εμείς δεν μπορούμε να προσεγγίσουμε το ζήτημα θετικά υπό αυτές τις συνθήκες», ανέφερε και αναρωτήθηκε «τι θα συζητήσουμε στο Βίλνιους την ώρα που οι υποστηρικτές του ΡΚΚ διαδηλώνουν στους δρόμους της Σουηδίας». Ισχυρίστηκε μάλιστα ότι δεν τίθεται συνταγματικό ή νομικό ζήτημα για τη Σουηδία, αλλά εντολής προς τις δυνάμεις καταστολής να σταματήσουν τους διαδηλωτές.

Στην Άγκυρα πραγματοποιήθηκε συνάντηση του μεικτού μηχανισμού του ΝΑΤΟ για την άρση του τουρκικού βέτο. Από τουρκικής πλευράς συμμετείχε ο πρέσβης Ακίφ Τσαγατάι Κιλίτς, ο νέος επικεφαλής σύμβουλος του προέδρου Ερντογάν, στη θέση του Ιμπραήμ Καλίν. Η συνάντηση έληξε χωρίς να ανακοινωθεί συγκεκριμένο αποτέλεσμα, ο γενικός γραμματέας του ΝΑΤΟ δήλωσε πάντως ότι σημειώθηκε πρόοδος.

Δίωξη Ιμάμογλου

Σε νέα δίκη οδηγείται στο μεταξύ ο δήμαρχος Κωνσταντινούπολης, Εκρέμ Ιμάμογλου, και απειλείται πάλι με αφαίρεση των πολιτικών δικαιωμάτων του. Αφορά κατηγορία ατασθαλίας την εποχή που ήταν δήμαρχος της περιοχής Μπεϊλίκντουζου στη δυτική Κωνσταντινούπολη, πριν από τέσσερα χρόνια. Την υπόθεση ανέσυρε από το αρχείο ο τέως υπουργός Εσωτερικών, Σουλεϊμάν Σοϊλού. Η ποινή που ζητείται είναι φυλάκιση από τρία έως επτά χρόνια.

Πρόκειται για άλλη υπόθεση -δεύτερη- από εκείνη όπου έχει ήδη καταδικαστεί πρωτοδίκως πέρυσι τον Δεκέμβριο σε φυλάκιση δύο ετών και επτά μηνών και εκκρεμεί η προσφυγή στο εφετείο.

Τον Μάρτιο θα διεξαχθούν τοπικές εκλογές και ο Ερντογάν επιθυμεί να πάρει πίσω από την αντιπολίτευση τους δήμους της Κωνσταντινούπολης και της Άγκυρας, τους μεγαλύτερους της χώρας.

Δημοσιεύθηκε στην Απογευματινή