Διαστάσεις πρωτόγνωρης κανονικότητας τείνει να λάβει η προσέγγιση Πατριαρχείου Ιεροσολύμων και Πατριαρχείου Μόσχας στην ιερή πόλη της Ιερουσαλήμ. Αφορμή για την επιβεβαίωσή της ήταν η παρουσία του Πατριάρχη Ιεροσολύμων Θεόφιλου Γ’ στις εκδηλώσεις για την Εθνική Ημέρα της Ανεξαρτησίας της Ρωσίας που πραγματοποιούνται κάθε χρόνο.

Φέτος, η δεξίωση διοργανώθηκε στα Ιεροσόλυμα στο ξενοδοχείο Sergei της Ρωσικής Πνευματικής Αποστολής – (MISSIA) προς τιμήν της Εθνικής Ημέρας της Ανεξαρτησίας της Ρωσίας. Ο Πατριάρχης Ιεροσολύμων ανταποκρίθηκε για ακόμα μία χρονιά στην πρόσκληση, συνοδεία του Γέροντα Αρχιγραμματέα Αρχιεπισκόπου Κωνσταντίνης κ. Αριστάρχου, του Γέροντα Δραγουμάνου Αρχιμανδρίτη π. Ματθαίου, του Αρχιδιακόνου π. Μάρκου. και του Ιεροδιακόνου π. Συμεών.

Στην προσφώνησή του ο Πρέσβης της Ρωσίας στο Ισραήλ κ. Anatoli Victorov ανεφέρθηκε στη συμβολή της Ρωσίας στην ήττα των Ναζιστικών δυνάμεων κατά τον Β΄ Παγκόσμιο Πόλεμο. Ιδιαίτερη αναφορά έκανε και στις προσπάθειες του Πατριάρχη Ιεροσολύμων για την προστασία της παρουσίας και της περιουσίας των Χριστιανικών Εκκλησιών στην Αγία Γη και για την αποκατάσταση της ενότητας των Ορθοδόξων Εκκλησιών. Έναν χρόνο νωρίτερα δε, όταν ο πόλεμος ήταν πολύ πιο νωπός στις μνήμες όλων, ο Ρώσος Πρέσβης στο Ισραήλ Anatoly Viktorov έγινε δεκτός από τον Πατριάρχη Θεόφιλο Γ΄ και στη συνάντηση συμμετείχαν ο αρχηγός της Ρωσικής Εκκλησιαστικής Αποστολής στην Ιερουσαλήμ, Αρχιμανδρίτης Αλέξανδρος (Elisov) και ο ταμίας, ιερομόναχος Αθανάσιος (Bukin).

Εκκλησιαστικοί κύκλοι επισημαίνουν ότι η προσέγγιση Πατριαρχείου Ιεροσολύμων και Πατριαρχείου Μόσχας δεν αποτελεί κάτι νέο, ούτε προκαλεί κάποιου είδους έκπληξη καθώς είναι η κατάληξη μίας διαδικασίας που έχει δρομολογηθεί εδώ και καιρό από τη Μόσχα. Η στάση του Πατριαρχείου Ιεροσολύμων τόσο στο ζήτημα της ουκρανικής αυτοκεφαλίας όσο και στον πόλεμο Ρωσίας-Ουκρανίας, ουσιαστικά επιβεβαιώνουν την προσέγγιση αυτή. Μία ακόμα ένδειξη ήταν η στάση της Ρωσίας κατά τη διάρκεια επεισοδίων που είχαν σημειωθεί στα Ιεροσόλυμα τον περασμένο Μάρτιο. Αφορμή είχε σταθεί η επίθεση που είχε σημειωθεί την Κυριακή της Σταυροπροσκυνήσεως στο προσκύνημα της Γεσθημανής στην Ιερουσαλήμ εκεί όπου βρίσκεται ο τάφος της Παναγίας, την ώρα μάλιστα που τελούνταν Θεία Λειτουργία. Η επίθεση αυτή και το γενικότερο τεταμένο κλίμα είχαν ενεργοποιήσει το ρωσικό υπουργείο Εξωτερικών και το Πατριαρχείο Μόσχας.

Οι ίδιοι παρατηρητές συνδέουν τις κινήσεις προσέγγισης της Ρωσικής Εκκλησίας προς το ελληνόφωνο Πατριαρχείο με τη διαχρονική προσπάθεια της Ρωσίας να εμφανιστεί ως η προστάτιδα δύναμη της ορθοδοξίας στην Ιερουσαλήμ και η εγγυήτρια της σταθερότητας και της συνέχισης της μακραίωνης παρουσίας της αγιοταφικής αδελφότητας την ώρα που πολλοί από τους ενορίτες του Πατριαρχείου Ιεροσολύμων είναι Ρώσοι υπήκοοι ή ακόμη και Ρώσοι πολίτες και το Πατριαρχείο Μόσχας χρησιμοποιεί τους δικούς του ιερείς για να διατηρήσει τη στενότερη δυνατή επαφή με την Ιερουσαλήμ απασχολώντας επίσης την Imperial Orthodox Palestine Society.