Ο Σίλβιο Μπερλουσκόνι πέθανε τη Δευτέρα, 12 Ιουνίου, και όλοι συνομολογούν πως υπήρξε μια συναρπαστική φυσιογνωμία. Ο Καβαλιέρε, που υπήρξε πρόεδρος της Μίλαν, πρωθυπουργός της Ιταλίας, ιδιοκτήτης τηλεοπτικού σταθμού, αθεράπευτος γυναικάς και μια προσωπικότητα που περιφερόταν συχνά ως larger than life, είχε και τις αμφιλεγόμενες στιγμές του, οι οποίες δεν ήταν λίγες. 

«Σε 20 χρόνια πολιτικής, δεν έχω προσβάλει ποτέ κανέναν», αυτά ήταν τα κάπως περίεργα λόγια του Σίλβιο Μπερλουσκόνι το 2014 όταν ρωτήθηκε από το BBC γιατί συνέχιζε να προσβάλει τον κόσμο, σύμφωνα με δημοσίευμα του «Politico».



Ο Μπερλουσκόνι φαινόταν συχνά να κατανοεί το γεγονός ότι προσέβαλε τους συνομιλητές του, επικρίνοντάς τους, ωστόσο, επειδή δεν μπορούσαν να δεχτούν ένα αστείο.

Σύμφωνα με το δημοσίευμα του «Politico», αυτές είναι οι 9 πιο αμφιλεγόμενες στιγμές του Σίλβιο Μπερλουσκόνι:

Ποια κουζίνα προτιμάτε, ιταλική ή φινλανδική;

Στις αρχές της δεκαετίας του 2000, διεξήχθησαν διαπραγματεύσεις για να αποφασιστεί η τοποθεσία της Ευρωπαϊκής Αρχής για την Ασφάλεια των Τροφίμων, με ανταγωνιστές την Πάρμα και το Ελσίνκι. Ο Μπερλουσκόνι ακούστηκε εν αγνοία του να λέει ότι το φινλανδικό φαγητό ήταν μη βρώσιμο και αηδιαστικό και ότι μετά βίας το άντεχε κατά τις επισκέψεις του στον Βορρά. «Οι Φινλανδοί τρώνε μόνο μαριναρισμένο κρέας ταράνδου! Δεν ξέρουν καν τι είναι το προσούτο», είπε ο Μπερλουσκόνι. Ο οργανισμός της ΕΕ τελικά κατέληξε στην Πάρμα.



Μερικά χρόνια αργότερα, ο Μπερλουσκόνι βρέθηκε ξανά σε μπελάδες, αφού είπε ότι έπρεπε να χρησιμοποιήσει τη γοητεία του «playboy» στην τότε Φινλανδή πρόεδρο Τάρια Χάλονεν. Οι Φινλανδοί πήραν κάποια εκδίκηση όταν η φινλανδική αλυσίδα Kotipizza έβγαλε μια πίτσα με ταράνδους, λαχανίδες και κόκκινα κρεμμύδια. Ονόμασαν τη δημιουργία Μπερλουσκόνι και κέρδισαν ένα διάσημο διαγωνισμό πίτσας στη Νέα Υόρκη.

Υποσχέθηκε στους ποδοσφαιριστές ένα «λεωφορείο γεμάτο πόρνες»

Ύστερα από χρόνια ιδιοκτησίας του ιταλικού γίγαντα του ποδοσφαίρου, Μίλαν, ο Μπερλουσκόνι αγόρασε αργότερα έναν άλλο σύλλογο, τη Μόντσα, και θέλησε να κάνει μία ευχάριστη ανακοίνωση στους παίκτες στο χριστουγεννιάτικο πάρτι τους πέρυσι. Τους είχε ένα κίνητρο.



«Βρήκαμε νέο προπονητή», είπε ο Μπερλουσκόνι στους παίκτες, αναφερόμενος στον Ραφαέλε Παλαντίνο. «Είναι καλός, γοητευτικός, ευγενικός και ικανός να δώσει κίνητρα στα παιδιά μας, αλλά προσθέτω ένα επιπλέον ερέθισμα: Όπως είπα στα παιδιά νωρίτερα, αν νικήσετε κάποια από τις κορυφαίες ομάδες, θα πάρω ένα λεωφορείο γεμάτο πόρνες στα αποδυτήριά σας». Απαντώντας στην κριτική, ο Μπερλουσκόνι είπε σε μια ανάρτηση στο twitter ότι δεν μπορούσε να φανταστεί ότι ένα «απλό αστείο στα αποδυτήρια» θα μπορούσε «να προκαλέσει τόσο κακόβουλα και μη ρεαλιστικά σχόλια».

«Ίσως είναι η απόλυτη έλλειψη χιούμορ που τους κάνει τόσο λυπημένους και όμως τόσο άσκοπα να επιτίθενται σε αυτούς που θεωρούν εχθρούς. Αλλά είναι Χριστούγεννα. Καλά Χριστούγεννα λοιπόν και σε αυτούς», πρόσθεσε.

Φάρσα στη Μέρκελ

Η πρώην καγκελάριος της Γερμανίας Άνγκελα Μέρκελ δεν ήταν μεγάλη θαυμάστρια του Μπερλουσκόνι και των γελοιοτήτων του. Ο Μπερλουσκόνι θέλοντας να κάνει κάποτε ένα αστείο στη Μέρκελ, πετάχτηκε αιφνιδιαστικά μπροστά της πίσω από ένα μνημείο, φωνάζοντας της «κούκου» κατά τη διάρκεια μιας συνόδου κορυφής στην Τεργέστη για να συζητηθεί η οικονομική κρίση.

Bunga Bunga

Ίσως η πιο διάσημη διαμάχη του Μπερλουσκόνι - και μια από τις πιο ασυνήθιστες φράσεις που μπήκαν στο λεξικό. Τα σεξουαλικά πάρτι που έγιναν στη βίλα του Αρκόρε κοντά στο Μιλάνο ήρθαν στο φως το 2010 όταν ο ίδιος ο πρώην πρωθυπουργός τηλεφώνησε στην αστυνομία ζητώντας την απελευθέρωση μιας 17χρονης Μαροκινής, Καρίμα ελ Μαχρούγκ, η οποία είχε συλληφθεί στο Μιλάνο ως ύποπτη για κλοπή κοσμημάτων. Ωστόσο, ο Μπερλουσκόνι είπε λανθασμένα στην Αστυνομία ότι ήταν συγγενής του τότε προέδρου της Αιγύπτου Χόσνι Μουμπάρακ και η σύλληψή της κινδύνευε με διπλωματικό επεισόδιο.

Φυσικά δεν ήταν. Ήταν χορεύτρια της κοιλιάς και ύποπτη σεξουαλική που ονομαζόταν Ρούμπι Ρουμπακουόρι (Ruby, the Heart Stealer) και ισχυρίστηκε ότι είχε λάβει 10.000 δολάρια από τον Μπερλουσκόνι στα πάρτι «bunga bunga» που έκανε. Ο Μπερλουσκόνι αρχικά κρίθηκε ένοχος ότι πλήρωσε τη Μαρούγκ για σεξουαλικές υπηρεσίες ενώ ήταν κάτω των 18 ετών, αλλά η ετυμηγορία ανατράπηκε μετά την έφεση.

Οι δικαστικές υποθέσεις που σχετίζονται με το σκάνδαλο συνεχίζονταν ακόμα φέτος, με τον Μπερλουσκόνι τον Φεβρουάριο να αθωώνεται αφού κατηγορήθηκε ότι δωροδοκούσε 24 μάρτυρες για να δώσουν ψευδείς καταθέσεις σε προηγούμενη δίκη.

Σύντροφοι με τον Πούτιν

Ένας από τους πρώτους διεθνείς ηγέτες που απέτισαν φόρο τιμής μετά τον θάνατο του Μπερλουσκόνι ήταν ο Ρώσος Πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν, ο οποίος αποκάλεσε τον Ιταλό πολιτικό «πραγματικό φίλο». Ο Πούτιν είπε σε μια δήλωση: «Για μένα, ο Σίλβιο ήταν ένα αγαπητό άτομο, ένας αληθινός φίλος. Πάντα θαύμαζα ειλικρινά τη σοφία του, την ικανότητά του να παίρνει ισορροπημένες, διορατικές αποφάσεις ακόμα και στις πιο δύσκολες καταστάσεις. Σε κάθε μας συνάντηση, κυριολεκτικά χρεωνόμουν την απίστευτη ζωντάνια, την αισιοδοξία και την αίσθηση του χιούμορ του. Ο θάνατός του είναι ανεπανόρθωτη απώλεια και μεγάλη θλίψη».

Ο Μπερλουσκόνι και ο Πούτιν ήταν μακροχρόνιοι σύμμαχοι και ο πρώην πρωθυπουργός της Ιταλίας πυροδότησε διαμάχη όταν κατηγόρησε τον Πρόεδρο της Ουκρανίας, Βολοντίμιρ Ζελένσκι, για τον πόλεμο της Ρωσίας. Κατά τη διάρκεια της ιταλικής προεκλογικής εκστρατείας πέρυσι, ο Μπερλουσκόνι είπε ότι είχε «επανασυνδεθεί» με τον Πούτιν και περιέγραψε τον εαυτό του ως έναν από τους «πέντε πραγματικούς φίλους» του Ρώσου προέδρου, σύμφωνα με ηχογράφηση που δημοσιεύτηκε σε ιταλικά μέσα ενημέρωσης.

Επαινώντας τον Μουσολίνι

Σε μια συνέντευξη του 2003 στο Spectator, ο Μπερλουσκόνι υπερασπίστηκε τις ενέργειες του φασίστα δικτάτορα της χώρας του, Μπενίτο Μουσολίνι. «Ο Μουσολίνι δεν σκότωσε ποτέ κανέναν», ανέφερε ο Μπερλουσκόνι σύμφωνα με το περιοδικό. Στην ίδια συνέντευξη, ο Μπερλουσκόνι είπε ότι οι δικαστές της Ιταλίας ήταν «ψυχικά διαταραγμένοι» και «ανθρωπολογικά διαφορετικοί» από τους άλλους ανθρώπους.

Σύγκρουση στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο

Ο πρώην πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, Μάρτιν Σουλτς, και ο Μπερλουσκόνι είχαν μια αξέχαστη σύγκρουση το 2003. Διαφωνώντας με τον τόνο του Γερμανού ευρωβουλευτή, ο Μπερλουσκόνι είπε: «Γνωρίζω έναν παραγωγό ταινιών στην Ιταλία που κάνει μια ταινία για τα ναζιστικά στρατόπεδα συγκέντρωσης. Θα σας συστήσω για τον ρόλο ενός Κάπο [ένας κρατούμενος που τίθεται επικεφαλής άλλων κρατουμένων]. Είσαι τέλειος!»

Ένας εξαγριωμένος Σουλτς απάντησε: «Ο σεβασμός μου για τα θύματα του φασισμού μου απαγορεύει να πω έστω και μια λέξη σε αυτό… Είναι δύσκολο να δεχτώ ότι ένας πρόεδρος του Συμβουλίου στην εξουσία, αντιμέτωπος με την παραμικρή αντίρρηση σε μια συζήτηση, χάνει τους τρόπους του». 

Αναισθησία σε σεισμό

Το 2009, ένας καταστροφικός σεισμός έπληξε την πόλη Ακουίλα στην κεντρική Ιταλία. Ο σεισμός στοίχισε τη ζωή σε περίπου 300 ανθρώπους και άφησε δεκάδες χιλιάδες άλλους άστεγους. Επισκεπτόμενος την περιοχή, ο Μπερλουσκόνι είπε στους επιζώντες που ζούσαν σε σκηνές έκτακτης ανάγκης ότι θα πρέπει «να το δούμε σαν ένα Σαββατοκύριακο κατασκήνωσης».

Ενόχληση της βασίλισσας


Η αείμνηστη βασίλισσα Ελισάβετ Β' φέρεται να έδωσε μια φορά στον Μπερλουσκόνι ένα σημάδι στη Σύνοδο Κορυφής των G20 το 2009. Κατά τη λήψη της οικογενειακής φωτογραφίας, ο Μπερλουσκόνι λέγεται ότι φώναξε «Μίστερ Ομπάμα» στον πρόεδρο των ΗΠΑ. Σε μία αντίδραση, που θα αποδεικνυόταν καλή πρακτική για τις μετέπειτα αλληλεπιδράσεις της με τον Ντόναλντ Τραμπ, η βασίλισσα λέγεται ότι γύρισε, πέταξε τα χέρια της στον αέρα και είπε: «Τι είναι; Γιατί πρέπει να φωνάζει;»