Πέθανε το πρωί της 12ης Ιουνίου ο Σίλβιο Μπερλουσκόνι. Ο «Καβαλιέρε» διετέλεσε πρωθυπουργός της Ιταλίας επί εννιά χρόνια (από το 2004 έως το 2005, από το 2011 έως το 2006 και από το 2008 έως το 2011).

Πέραν της πολιτικής του διαδρομής, ο ίδιος αφήνει πίσω και μια αμύθητη περιουσία, με κληρονόμους τα πέντε παιδιά του. Σε αυτήν περιλαμβάνονται μερίδια σε ΜΜΕ, εκδοτικές και τραπεζικές εταιρείες.

Τo Forbes είχε κατατάξει τον αποθανόντα στην 345η θέση ανάμεσα στους πλουσιότερους ανθρώπους στον κόσμο και στην τρίτη θέση των πλουσιότερων στην Ιταλία, με την περιουσία του να υπολογίζεται στα 6,8 δισ. δολάρια.

Η άνοδος του Μπερλουσκόνι

Γεννημένος το 1936 σε μία αστική οικογένεια της βόρειας Ιταλίας, ξεκίνησε να εργάζεται ως τραγουδιστής σε night clubs και κρουαζιερόπλοια. Τις δεκαετίες του ’60 και του ’70 έκανε την πρώτη του περιουσία ασχολούμενος με το real estate. Έχοντας χτίσει διαμερίσματα, ο Μπερλουσκόνι παρείχε στους ενοίκους το δικό τους τηλεοπτικό κανάλι. Ξεκινώντας από τα τέλη της δεκαετίας του 1970, ο Σίλβιο Μπερλουσκόνι δημιούργησε τον όμιλο μέσων ενημέρωσης Fininvest σε μια εθνική δύναμη, εισάγοντας αμερικανικές εκπομπές όπως το «Baywatch» στην Ιταλία.

Για τους fans του ποδοσφαίρου, ο Μπερλουσκόνι μένει στο μυαλό τους ως «το αφεντικό» της Μίλαν, στην οποία βρέθηκε για 31 ολόκληρα χρόνια (1986-2017). Μια «βασιλεία» που έφερε 29 τίτλους, εκ των οποίων 15 σε 18 χρόνια (μεταξύ 1986 και 2004), αν και τα τελευταία χρόνια της Μίλαν υπό την προεδρία του Μπερλουσκόνι ήταν δύσκολα για τη Μίλαν. To 2017 παρέδωσε την ομάδα σε έναν όμιλο Κινέζων επενδυτών με αντάλλαγμα 740 εκατ. ευρώ, που κατέληξαν στα χέρια ενός από τους πλουσιότερους Ιταλούς της γειτονικής χώρας.

Ο Μπερλουσκόνι βρέθηκε για πρώτη φορά στην πολιτική τη δεκαετία του 1990 και εξελέγη για πρώτη φορά πρωθυπουργός της Ιταλίας το 1994. Παράλληλα, δημιούργησε την ομάδα επικοινωνίας Mediaset και πολλά τηλεοπτικά κανάλια στα οποία βασίσθηκε για να εδραιώσει την πολιτική του καριέρα.

Σημειώνεται ότι ο ίδιος είχε στην ιδιοκτησία του αρκετές βίλες και επαύλεις. Συγκεκριμένα, η αξία της έπαυλης στη Σαρδηνία, η οποία υπήρξε η πρωθυπουργική κατοικία τα χρόνια της θητείας του, εκτιμάται στα 350 εκατ. Η έπαυλη που βρίσκεται σε κτήμα 168 στρεμμάτων, η Villa Certosa, διαθέτει 68 δωμάτια, αμφιθέατρο, καθώς και μια υπόγεια σπηλιά που οδηγεί στον ωκεανό. Εκεί φιλοξενήθηκαν τα party bunga bunga αλλά και οι συναντήσεις του Μπερλουσκόνι με ηγέτες όπως ο Τζορτζ Μπους, ο Τόνι Μπλερ και ο Βλαντίμιρ Πούτιν.