Την ανακατάληψη χωριού στα ανατολικά της χώρας ανακοίνωσαν οι ουκρανικές ένοπλες δυνάμεις, την ώρα που οι ρωσικές ένοπλες δυνάμεις ισχυρίζονται ότι απώθησαν πολλαπλές επιθέσεις στην περιοχή. Από την πλευρά του, ανώτατος σύμβουλος του προέδρου της Ουκρανίας, Βολοντίμιρ Ζελένσκι, είπε ότι έξι άνθρωποι τραυματίστηκαν αφότου Ρώσοι στρατιώτες άνοιξαν πυρ κατά βάρκας η οποία χρησιμοποιούνταν προκειμένου να απομακρύνουν κατοίκους από τις πλημμυρισμένες περιοχές από τα εδάφη που ελέγχει η Ουκρανία στον νότο της χώρας.

Την ίδια ώρα, πολλοί είναι οι άμαχοι οι οποίοι αναφέρουν ότι οι ρωσικές αρχές ζητούν από τους κατοίκους της περιφέρειας της Χερσώνας ρωσικά διαβατήρια προτού τους προσφέρουν βοήθεια και τους μεταφέρουν σε ασφαλείς περιοχές.

Έναρξη της ουκρανικής αντεπίθεσης 

Ο πόλεμος στην Ουκρανία έχει πλέον εισέλθει στον 16ο μήνα του. Ο Βολοντίμιρ Ζελένσκι μιλά για την έναρξη της ουκρανικής αντεπίθεσης χωρίς όμως να δίνει περισσότερα στοιχεία με το Κρεμλίνο να επιμένει ότι έχει αποκρούσει κάθε προσπάθεια του Κιέβου.

Άλλωστε μία ημέρα πριν ο ίδιος ο Ρώσος πρόεδρος, Βλάντιμιρ Πούτιν, είχε προβεί σε επίσημες δηλώσεις υπογραμμίζοντας ότι η ουκρανική επίθεση ξεκίνησε αλλά μέχρι στιγμής έχει αποτύχει, καθώς, όπως προσέθεσε, οι μάχες είναι πολύ εντατικές τις τελευταίες τρεις μέρες και ο εχθρός δεν είχε επιτυχία σε καμία από αυτές.

«Αποτυχία»

Πιο αναλυτικά, χθες, Κυριακή, το υπουργείο Άμυνας δημοσίευσε εικόνες από την «ανεπιτυχή», όπως τη χαρακτήρισε, επίθεση της Ουκρανίας με έξι ταχύπλοα drones ενάντια στο πολεμικό σκάφος του ρωσικού στόλου της Μαύρης Θάλασσας «Πριαζόβιε», που εκτελούσε περιπολίες 300 μίλια νότια της Σεβαστούπολης - στο αρχηγείο του ρωσικού στόλου της Μαύρης Θάλασσας στην προσαρτημένη από τη Ρωσία χερσόνησο της Κριμαίας - για την «παρακολούθηση της κατάστασης και διασφάλιση της ασφάλειας κατά μήκος των διαδρομών των αγωγών φυσικού αερίου TurkStream και Blue Stream στο νοτιοανατολικό τμήμα της Μαύρης Θάλασσας».

Πρόκειται για τον αγωγό, ο οποίος επιτρέπει στη Μόσχα να παρακάμψει την Ουκρανία ως οδό διαμετακόμισης προς την Ευρώπη και να μεταφέρει ρωσικό φυσικό αέριο στον νότο της Γηραιάς Ηπείρου μέσω της Μαύρης Θάλασσας και της Τουρκίας.

Ανακατάληψη εδαφών

Πάντως στις ουκρανικές επαρχίες Ζαπορίζια και Ντονέτσκ η αντεπίθεση των δυνάμεων του Κίεβου συνεχίζεται με δυνάμεις πεζικού και καταδρομέων, αλλά και με συντριπτικά πλήγματα σε θέσεις ρωσικών στρατευμάτων. Από την πλευρά τους, οι Ρώσοι λένε πως απώθησαν τους Ουκρανούς, σκοτώνοντας 300 στρατιώτες και καταστρέφοντας 4 άρματα μάχης Leopard.

Την ίδια στιγμή, στα βορειοανατολικά και σχεδόν στα μισά της πρώτης γραμμής του μετώπου των 1.000 χιλιομέτρων οι ουκρανικές ένοπλες δυνάμεις ανακοινώνουν ότι ανακατέλαβαν χωριά όπως το Μπλαχοντάτνε υψώνοντας την ουκρανική σημαία σε κατεστραμμένο κτίριο. «Είμαι σε επαφή με τους διοικητές μας σε διάφορες περιοχές, κάθε μέρα. Τους (στρατηγούς) Σίρσκι, Σταρνάβσκι, Μοσκαλιόβ, Νάγιεβ, Ζαλούζνι.  Όλοι τους είναι αισιόδοξα θετικοί, αυτό να το μεταφέρετε στον Πούτιν» τόνισε ο Ζελένσκι.

Στο μεταξύ η διαμάχη μεταξύ του ιδρυτή και επικεφαλής της μισθοφορικής ομάδας Βάγκνερ, Γεβγκένι Πριγκόζιν, με την ηγεσία του ρωσικού υπουργείου Άμυνας καλά κρατεί.

Μισθοφόροι

«Ο υπουργός Άμυνας της Ρωσικής Ομοσπονδίας υπέγραψε διαταγή, η οποία καθορίζει τη διαδικασία οργάνωσης  και υπηρεσίας των εθελοντικών σωμάτων. Το έγγραφο ορίζει ότι τα αποσπάσματα εθελοντών πριν την 1η Ιουλίου θα πρέπει να υπογράψουν συμβάσεις με το Υπουργείο Άμυνας της Ρωσικής Ομοσπονδίας» ανέφερε ο υφυπουργός Άμυνας της Ρωσίας, Νικολάι Πανκοφ χωρίς όμως να κατονομάζει ούτε εκείνος την Ομάδα Βάγκνερ.

Από την πλευρά τους, Μέσα Ενημέρωσης τόνιζαν ότι η κίνηση αυτή του Σεργκέι Σοϊγκού αποτελεί μία προσπάθεια του υπουργείου Άμυνας της Ρωσίας να θέσει υπό τον έλεγχό του τις μισθοφορικές ομάδες. Ο Πριγκόζιν πάντως ξεκαθάρισε ότι οι μαχητές του δεν θα υπογράψουν καμία σύμβαση με το ρωσικό υπουργείο Άμυνας.