Νέα μέτωπα φαίνεται ότι ανοίγει ο Μαρκ Ζούκερμπεργκ, ο οποίος, θέλοντας να «χτυπήσει» το Twitter, αναμένεται να λανσάρει μια νέα ανταγωνιστική πλατφόρμα.

Αξίζει να σημειωθεί ότι η απόφαση της Meta έρχεται ύστερα από μία ταραχώδη περίοδο διοίκησης της Twitter από τον Έλον Μασκ αλλά και τις αντιδράσεις της Όπρα Ουίνφρεϊ και άλλων δημοσίων προσώπων που φέρονται ότι θέλουν να μετέχουν σε ένα μέσο κοινωνικής δικτύωσης που «θα διοικείται λογικά». Η Meta φαίνεται ότι θέλει επίσης ως χρήστη της τον Δαλάι Λάμα.

Η εφαρμογή θα είναι αυτόνομη και έχει την κωδική ονομασία Project93. Σύμφωνα με τον τεχνολογικό ιστότοπο «The Verge», το όνομα που θα έχει η νέα πλατφόρμα θα μπορούσε να είναι Threads.

«Απάντηση στο Twitter»

Ο επικεφαλής προϊόντων της Meta, Κρις Κοξ, δήλωσε σε εσωτερική συνάντηση που έγινε την Πέμπτη ότι η εφαρμογή είναι «η απάντηση του ιδιοκτήτη του Facebook και του Instagram στο Twitter». Αφήνοντας σαφείς αιχμές κατά του Έλον Μασκ, ο Κοξ ανέφερε ότι η εταιρεία ακούει δημιουργούς περιεχομένου και δημόσια πρόσωπα που ενδιαφέρονται να μετέχουν σε μία πλατφόρμα που να λειτουργεί λογικά και που να μπορούν να εμπιστευτούν.

Ο Κοξ δήλωσε ότι η Meta βρίσκεται σε συζητήσεις με την Όπρα Γουίνφρεϊ, με πάνω από 42 εκατομμύρια ακολούθους στο Twitter, και τον Δαλάι Λάμα, με περίπου 19 εκατομμύρια, προκειμένου να γίνουν δυνητικά χρήστες της νέας πλατφόρμας. Ο προγραμματισμός ξεκίνησε τον Ιανουάριο και στόχος είναι να λανσαριστεί το συντομότερο δυνατό.

Η εφαρμογή, σύμφωνα με τις αναφορές, θα στηρίζεται στο Instagram. Οι χρήστες θα μπορούν να συνδέονται με το ίδιο όνομα και τον ίδιο κωδικό, ενώ με ευκολία θα μεταφέρονται οι ακόλουθοι, το βιογραφικό του χρήστη και η επαλήθευση.

Η εφαρμογή, είπε ο Κοξ, στοχεύει στην «ασφάλεια, την ευκολία χρήσης, την αξιοπιστία» και στο να δώσει στους δημιουργούς ένα «σταθερό μέρος για να χτίσουν και να αναπτύξουν το κοινό τους». Το περιβάλλον εργασίας, σύμφωνα με το Verge, θα είναι παρόμοιο με αυτό του Twitter.

Η θυελλώδης ηγεσία του Έλον Μασκ

Το Twitter πέρασε μια ταραχώδη περίοδο υπό την ηγεσία του Έλον Μασκ, αν και ο ίδιος επιμένει ότι η βάση χρηστών της πλατφόρμας δεν έχει μειωθεί από τον Οκτώβριο, οπότε και αγόρασε την επιχείρηση. Ο ιδιοκτήτης της Tesla υποστήριξε λίγες εβδομάδες μετά την εξαγορά της πλατφόρμας ότι καθημερινά οι ενεργοί χρήστες ξεπερνούν τα 250 εκατομμύρια, αγγίζοντας ιστορικά υψηλά επίπεδα.

Σύμφωνα με ρεπορτάζ των New York Times που δημοσιεύτηκε τη Δευτέρα, την πρώτη εβδομάδα του Μαΐου τα διαφημιστικά έσοδα μειώθηκαν κατά 59% σε σχέση με την αντίστοιχη περσινή περίοδο. Τον περασμένο μήνα, ο Έλον Μασκ ανακοίνωσε ότι εγκαταλείπει τα ηνία της εταιρείας και διάδοχός του ως διευθύνουσα σύμβουλος είναι η Λίντα Γιακαρίνο.