Η Kaspersky Safe Kids εξέτασε τις αναζητήσεις των παιδιών στο internet για να καταλάβει τι τα ενθουσίασε και ποια ήταν τα ενδιαφέροντά τους τον περασμένο χρόνο.

Η νέα ανάλυση βασίζεται σε ανώνυμα δεδομένα –αναζητήσεις στο διαδίκτυο, οι πιο δημοφιλείς εφαρμογές Android και οι κατηγορίες ιστότοπων που ζητήθηκαν– που παρέχονται εθελοντικά από χρήστες του Kaspersky Safe Kids.

Κατά τη διάρκεια του διαστήματος Μάιος 2022-Απρίλιος 2023, οι πιο δημοφιλείς εφαρμογές στο Android περιλάμβαναν το YouTube (33%), το TikTok (18%) και το WhatsApp (18%). Το Roblox κατέλαβε την τέταρτη θέση (7%). Στα Windows, οι πιο δημοφιλείς εφαρμογές ήταν το Google Chrome (46%), το Microsoft Edge (13%) και η αγαπημένη εφαρμογή επικοινωνίας των παιδιών, το Discord (10%).

Όσο για το YouTube, τα παιδιά έψαχναν κυρίως για κανάλια και bloggers που ανεβάζουν ψυχαγωγικό περιεχόμενο, προκλήσεις ή κανάλια lifestyle (19%), για παράδειγμα. Τα κινούμενα σχέδια, οι τηλεοπτικές εκπομπές και τα anime (17%) ήταν το επόμενο πιο δημοφιλές θέμα. Την τρίτη θέση κατέλαβαν μουσικοί ερμηνευτές (15,7%). Οι game bloggers αντιπροσώπευαν το 15,5% των αναζητήσεων και το περιεχόμενο gaming το 10%.

Οι Aphmau, Dream και Technoblade ήταν οι κορυφαίες τάσεις αναζήτησης για gaming bloggers κατά αριθμό αιτημάτων στη διάρκεια της περιόδου αναφοράς. Τα αγαπημένα παιχνίδια των παιδιών εκτός από το Roblox και το Minecraft ήταν τα Brawl Stars, Fortnite, Genshin Impact και Stumble Guys.

Άλλες δημοφιλείς τάσεις περιλαμβάνουν αναζητήσεις που σχετίζονται με το Gacha Life. Αυτό περιλαμβάνει βίντεο από το παιχνίδι, TikTok, μίνι ταινίες και άλλα.

Όσον αφορά τα memes, τον τελευταίο χρόνο τα «beluga», «skibidi bop», «gigachad» και «countryhumans» ήταν τα πιο δημοφιλή μεταξύ των παιδιών. Τα βίντεο ASMR ήταν επίσης πολύ δημοφιλή, με τους ήχους «Asmr eating» και «Αsmr makeup» να είναι οι ήχοι που αναζητήθηκαν περισσότερο.

Οι αναζητήσεις των παιδιών στην Ελλάδα 

Όσον αφορά τις αναζητήσεις των παιδιών στην Ελλάδα, το Youtube ήταν η Android εφαρμογή με το υψηλότερο ποσοστό χρήσης (31,60%), με το TikTok (23,39%) και το Instagram (15,21%) να ακολουθούν. Παράλληλα, το Microsoft Chrome αποτέλεσε τη Windows εφαρμογή που χρησιμοποιήθηκε περισσότερο (42,19%), ενώ το Microsoft Edge βρέθηκε στη δεύτερη θέση (10,72%) και το Firefox στην τρίτη (9,72%). Οι κατηγορίες αναζήτησης στις Android εφαρμογές αφορούσαν κυρίως την αλληλεπίδραση και την επικοινωνία με άλλους χρήστες (32,11%) και την αναζήτηση μουσικής, βίντεο και λογισμικού (30,96%), ενώ στην τρίτη θέση βρέθηκε η αναζήτηση περιεχομένου για ενήλικες (9,70%). Αντίστοιχη είναι η εικόνα όσον αφορά τις αναζητήσεις στις εφαρμογές Windows, με την πρώτη θέση να αφορά αναζήτηση λογισμικού και οπτικοακουστικού υλικού (43,65%), η δεύτερη υπηρεσίες επικοινωνίας (31,38%), ενώ στην τρίτη θέση βρίσκονται και πάλι οι αναζητήσεις που αφορούν περιεχόμενο ενηλίκων (6,00%).

«Η περσινή χρονιά ήταν πλούσια σε εκδηλώσεις που είχαν απήχηση στο παιδικό κοινό. Εκτός από τα θέματα Evergreen, που είναι σταθερά δημοφιλή ανάμεσα στα παιδιά, υπήρχε ένας μεγάλος αριθμός "εποχιακών" ιστοριών που συνδέονται με τις νέες κυκλοφορίες ταινιών κινουμένων σχεδίων. Ταυτόχρονα, όλες αυτές οι τάσεις είναι εξίσου σημαντικές και ενδιαφέρουσες για τα παιδιά, πράγμα που σημαίνει ότι οι γονείς μπορούν επίσης να συμμετάσχουν και να ρίξουν μια πιο προσεκτική ματιά στις τρέχουσες τάσεις για να δημιουργήσουν σχέσεις εμπιστοσύνης με τα παιδιά τους. Σε αυτό, μια αξιόπιστη λύση γονικού ελέγχου μπορεί να είναι μια εξαιρετική βοήθεια για τους γονείς τόσο γιατί κρατάει τα παιδιά ασφαλή στο διαδίκτυο όσο και γιατί μπορεί να τους δείξει και τα ενδιαφέροντά τους», σχολιάζει η Anna Larkina, ειδικός στην ανάλυση περιεχομένου ιστού στην Kaspersky.

Τι πρέπει να προσέχετε με τα παιδιά και το διαδίκτυο

Για να διασφαλιστεί ότι τα παιδιά θα έχουν μια θετική διαδικτυακή εμπειρία, η Kaspersky συνιστά στους γονείς τα ακόλουθα:

  • Συμμετέχετε στις διαδικτυακές δραστηριότητες των παιδιών σας από μικρή ηλικία, έτσι ώστε αυτός να είναι ο καθιερωμένος κανόνας και στη συνέχεια να μπορείτε να τα καθοδηγείτε σχετικά με πρακτικές ασφάλειας στο διαδίκτυο.
  • Εξετάστε το ενδεχόμενο λήψης εφαρμογών γονικού ελέγχου και συζήτησης αυτού του θέματος με το παιδί σας για να εξηγήσετε πώς λειτουργούν τέτοιες εφαρμογές και γιατί χρειάζονται για να παραμείνουν ασφαλείς στο διαδίκτυο.
  • Κάντε τις συνομιλίες για την ασφάλεια στον κυβερνοχώρο πιο ευχάριστες και ενδιαφέρουσες συζητώντας το θέμα με το παιδί σας μέσω παιχνιδιών και άλλων διασκεδαστικών μορφών.
  • Αφιερώστε περισσότερο χρόνο στην επικοινωνία με τα παιδιά σας σχετικά με τα μέτρα ασφαλείας στο διαδίκτυο. Προσπαθήστε να δώσετε προσοχή στις δικές σας συνήθειες. Χρησιμοποιείτε το smartphone σας όταν τρώτε ή συνομιλείτε; Δείτε αν υπάρχουν μοτίβα των παιδιών σας που μιμούνται τις συνήθειες σας; Αντιδρούν με διαφορετικό τρόπο όταν αφήνετε το τηλέφωνό σας μακριά;
  • Ζητήστε από το παιδί σας να μη συμφωνήσει με καμία ρύθμιση απορρήτου από μόνο του και να ζητήσει τη βοήθειά σας. Οι ενήλικες θα πρέπει να αποκτήσουν τη συνήθεια να διαβάζουν όλες τις συμφωνίες απορρήτου.