Πρόκριμμα για μία «πραγματική ειρήνη» χαρακτήρισε ο υπουργός Εξωτερικών Άντονι Μπλίνκεν από το Ελσίνκι την συνέχιση της μαζικής υποστήριξης της Ουκρανίας από τις ΗΠΑ και άλλες δυτικές χώρες.

Την ώρα που πληθύνονται οι προτροπές για διαπραγματεύσεις, ο αμερικανός υπουργός Εξωτερικών απαντά ότι το πάγωμα των σημερινών θέσεων των δύο πλευρών στο μέτωπο θα επικύρωνε τον έλεγχο του ρώσου προέδρου Βλαντίμιρ Πούτιν και θα του επέτρεπε να επαναλάβει την επίθεση κατά της Ουκρανίας.

Η Ουάσινγκτον ενθαρρύνει τις πρωτοβουλίες που προέρχονται από χώρες όπως η Κίνα, η Βραζιλία και άλλες όσο είναι σύμφωνες με τον Χάρτη των Ηνωμένων Εθνών και σέβονται την εδαφική κυριαρχία, ακεραιότητα και ανεξαρτησία της Ουκρανίας, τόνισε ο Άντονι Μπλίνκεν.

 «Θα υποστηρίξουμε τις προσπάθειες, είτε προέρχονται από την Κίνα, την Βραζιλία ή οποιαδήποτε άλλη χώρα, αν συμβάλουν στην εξεύρεση δρόμου προς μία δίκαιη και βιώσιμη ειρήνη», είπε.

Στο μεταξύ, η Ουάσινγκτον θα συνεχίσει να υποστηρίζει στρατιωτικά την Ουκρανία, γεγονός που αποτελεί προϋπόθεση για ουσιαστική διπλωματία, ώστε το Κίεβο να έχει την δυνατότητα να αποτρέπει ή να αμύνεται κατά οποιασδήποτε μελλοντικής απειλής.

 «Ο επιθετικός πόλεμος του Πούτιν κατά της Ουκρανίας υπήρξε στρατηγική ήττα», είπε ο Μπλίνκεν.

Οι Ηνωμένες Πολιτείες θα βοηθήσουν την Ουκρανία να οικοδομήσει «τον ουκρανικό στρατό του μέλλοντος», πρόσθεσε.

Αυτό σημαίνει «σύγχρονη πολεμική αεροπορία, ολοκληρωμένη αντιαεροπορική και αντιπυραυλική άμυνα, σύγχρονα τανκς και τεθωρακισμένα οχήματα, εθνική ικανότητα παραγωγής πυρομαχικών, στρατιωτικής εκπαίδευσης και υποστήριξης για να είναι ετοιμοπόλεμοι οι δυνάμεις και ο εξοπλισμός».

Από την εισβολή στην Ουκρανία, οι Ηνωμένες Πολιτείες έχουν γίνει περισσότερο προσεκτικές απέναντι στην κινεζική απειλή. Η ρωσική εισβολή δεν απέσπασε την προσοχή της Ουάσινγκτον από τον αυξανόμενο ανταγωνισμό με το Πεκίνο, τόνισε ο επικεφαλής της αμερικανικής διπλωματίας.