Οι εξελίξεις την επόμενη ημέρα των εκλογών έχουν ήδη δρομολογηθεί μετά την πολιτική επιβίωση του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν και από αυτή τη δοκιμασία και με την προοπτική πλέον να ηγείται της χώρας για πάνω από ένα τέταρτο του αιώνα, μέχρι το 2028. Τα βλέμματα τώρα στρέφονται στην ορκωμοσία της Εθνοσυνέλευσης και τη συγκρότηση του νέου υπουργικού συμβουλίου.

Σύμφωνα με τον νόμο, εντός τριών ημερών από την επίσημη ανακοίνωση των εκλογικών αποτελεσμάτων από την Ανώτατη Εκλογική Επιτροπή, θα πρέπει να συγκληθεί το Σώμα για να ορκιστούν τα μέλη του. Αυτό αναμένεται να γίνει την Πέμπτη, ενώ για την επόμενη ημέρα, την Παρασκευή, προγραμματίζεται η ορκωμοσία του προέδρου Ερντογάν, ο οποίος πιθανότατα και την ίδια ημέρα θα ανακοινώσει τη σύνθεση του νέου υπουργικού συμβουλίου.

Δεδομένου ότι ο νόμος δεν επιτρέπει στους υπουργούς να είναι ταυτόχρονα και βουλευτές, θα διαφανεί ποιοι από τους εκλεγμένους βουλευτές θα υπουργοποιηθούν, καθώς θα πρέπει προηγουμένως να παραιτηθούν από τη βουλευτική τους έδρα και άρα δεν θα ορκιστούν.

Ο Ερντογάν έστειλε σχεδόν όλα τα μέλη του απερχόμενου υπουργικού συμβουλίου και τον αντιπρόεδρο Φουάτ Οκτάι στα εκλογικά μέτωπα, για να ενισχύσει τους συνδυασμούς. Όλοι τους εξελέγησαν βουλευτές και, για να ξαναγίνουν υπουργοί, θα πρέπει να αποποιηθούν τη βουλευτική τους έδρα. Ο Τούρκος πρόεδρος προεκλογικά είχε αφήσει να εννοηθεί ότι το νέο υπουργικό θα είναι ανανεωμένο. «Η σύνθεση (του υπουργικού συμβουλίου) μπορεί να  είναι οποιαδήποτε. Ο πρόεδρός μας είχε πει ότι θα δημιουργήσει ένα νέο και δυναμικό υπουργικό συμβούλιο, αντάξιο του “αιώνα της Τουρκίας”, που ταιριάζει στο νέο έθνος μας», δήλωσε ο εξ απορρήτων του Ερντογάν, Ιμπραχίμ Καλίν.

Ο νέος «τσάρος»

Ο Ερντογάν θα φέρει από το Λονδίνο τον πρώην υπουργό του, Μεχμέτ Σιμσέκ, για να γίνει ο νέος «τσάρος» της Οικονομίας και να βγάλει τη χώρα από την κρίση. Τον περασμένο Μάρτιο, ο Ερντογάν συναντήθηκε με τον Σιμσέκ στα γραφεία του κόμματος του ΑΚΡ. «Του είπα ότι ειδικά στον ίδιο αναλογούν καθήκοντα και απάντησε ότι ευχαρίστως θα κάνει το καθήκον του», είχε δηλώσει τότε. Ωστόσο, δεν αποκλείεται να παραμείνει στη θέση του ο νυν υπουργός Οικονομικών, Νουρετίν Νεμπατί.

Μεταξύ των πληροφοριών που έρχονται στη δημοσιότητα είναι και το ενδεχόμενο να κάνει ο Ερντογάν αντιπροέδρους κάποιον ή κάποιους από τους πολιτικούς αρχηγούς των κομμάτων από τη Συμμαχία του Λαού που τον στήριξαν. Βαρύνουσα σημασία για την απόφαση αυτή εκτιμάται ότι έχει ο λόγος του Ντεβλέτ Μπαχτσελί. Από τον ίδιο θα εξαρτηθεί, επίσης, και εάν θα παραμείνει ή όχι στο υπουργείο Εσωτερικών ο Σουλεϊμάν Σοϊλού, γνωστός για τις αντιαμερικανικές του κορόνες και τις δηλώσεις του εναντίον των ατόμων ΛΟΑΤΚΙ.

Ισχυρός υποψήφιος για το πόστο φέρεται να είναι ο νυν αρχηγός της τουρκικής υπηρεσίας πληροφοριών ΜΙΤ, Χακάν Φιντάν, ενώ για υπουργός Εσωτερικών ακούγεται ο γραμματέας του Συμβουλίου Εθνικής Ασφαλείας, Σεϊχφουλάχ Χατζιμουφτούογλου. Για το υπουργείο Άμυνας ακούστηκε το όνομα του αρχηγού Γενικού Επιτελείου, στρατηγού Γιασάρ Γκιουλέρμ, καθώς ο Χουλουσί Ακάρ έχει εκλεγεί βουλευτής.

Αιχμές Ιμάμογλου

Στην αντιπολίτευση, ηγετική εμφάνιση έκανε ο δήμαρχος Κωνσταντινούπολης, Εκρέμ Ιμάμογλου, αφού τήρησε για αρκετές ώρες σιγήν ιχθύος μετά την ανακοίνωση των εκλογικών αποτελεσμάτων στην Τουρκία και παρά το γεγονός ότι όλοι οι πολιτικοί αρχηγοί της συμμαχίας της αντιπολίτευσης είχαν τοποθετηθεί, προκαλώντας ερωτήματα.

Ο Εκρέμ Ιμάμογλου, του οποίου το όνομα ακούγεται στα σενάρια για τη διαδοχή του Κεμάλ Κιλιτσντάρογλου στο Ρεπουμπλικανικό Λαϊκό Κόμμα (CHP), τόνισε πως «κανείς δεν πρέπει να ανησυχεί. Όλα αρχίζουν ξανά. Θυμηθείτε, το μόνο πράγμα που δεν αλλάζει είναι η αλλαγή. Αλλαγή σε κάθε τομέα, σε κάθε περιβάλλον. Δεν θα περιμένουμε ποτέ διαφορετικά αποτελέσματα κάνοντας τα ίδια πράγματα». Με τη δήλωση αυτή ο κ. Ιμάμογλου αφήνει έμμεση πλην σαφή αιχμή κατά του νυν προέδρου του κόμματος Κεμάλ Κιλιτσντάρογλου, του μεγάλου χαμένου των εκλογών.

Οι τουρκικές Ένοπλες Δυνάμεις δεν θα πραγματοποιήσουν φέτος τη μεγάλη άσκηση αεροναυτικής συνεργασίας στο Αιγαίο «Θαλασσόλυκος» και στη θέση της θα κάνουν μικρής κλίμακας τακτικές εκπαιδεύσεις, αναφέρουν τα τουρκικά μέσα ενημέρωσης, επικαλούμενες πηγές του υπουργείου Άμυνας.

«Έγινε ένα ακόμη σημαντικό αμοιβαίο βήμα προς την κατεύθυνση της ανάπτυξης θετικής ατζέντας στις ελληνοτουρκικές σχέσεις», αναφέρει το CNN Turk και προσθέτει: «Η Ελλάδα θα πραγματοποιήσει μια μικρής κλίμακας εκπαίδευση στη θέση της στρατιωτικής άσκησης “Καταιγίς” που πραγματοποιεί κάθε χρόνο και οι τουρκικές Ένοπλες Δυνάμεις θα πραγματοποιήσουν τακτική εκπαίδευση αντί της άσκησης “Θαλασσόλυκος”.

Δημοσιεύτηκε στην ΑΠΟΓΕΥΜΑΤΙΝΗ στις 30/5