Ένα παράξενο εύρημα, το οποίο είχαν εντοπίσει μόλις επτά μήνες μετά την εξαφάνιση της Μαντλίν ΜακΚαν, η οποία αγνοείται από τις 3 Μαΐου 2007, από το δωμάτιο ενός ξενοδοχείου στο τουριστικό θέρετρο Πράια ντα Λουζ, στο Αλγκάρβε της Πορτογαλίας όπου περνούσε τις διακοπές με την οικογένειά της, αποκάλυψε ένα ζευγάρι Βρετανών.

Σύμφωνα με όσα υποστήριξε το ζευγάρι των συνταξιούχων, οι οποίοι μίλησαν στην «Daily Mail» και θέλησαν να κατονομαστούν ως Ραλφ και Αν, είχαν εντοπίσει στην τεχνητή λίμνη όπου βρίσκεται το φράγμα Αράντε, εκεί όπου γίνονται οι έρευνες των τελευταίων ημερών, ένα παράξενο εύρημα που έμοιαζε με αυτοσχέδιο μνημείο για τη Μαντλίν κι ενημέρωσαν τις Αρχές της Πορτογαλίας, χωρίς όμως να πάρουν κάποια απάντηση.

Μιλώντας στη «The Mail» της Κυριακής από το εξοχικό τους στην Πορτογαλία που βρίσκεται μερικά λεπτά από το σημείο, στο οποίο ο ύποπτος Γερμανός για τη δολοφονία της Μαντλίν, Κρίστιαν Μπρίκνερ, πήγαινε τακτικά και αποκαλούσε «μικρό παράδεισό του», ο συνταξιούχος οικοδόμος Ραλφ και η πρώην ταμίας σε τράπεζα Αν περιέγραψαν το παράξενο εύρημα που εντόπισαν.

Ο 66χρονος Ραλφ, πατέρας δύο παιδιών, δήλωσε: «Ήταν περίπου τα Χριστούγεννα του 2007 και η Μαντλίν αγνοούνταν μόνο μερικούς μήνες. Είχα πάει στην τεχνητή λίμνη με την Αν, την κόρη μας που τότε ήταν δεκαέξι χρόνων και το σκύλο μας». «Η κόρη μας έτρεχε μπροστά μας, όταν ξαφνικά μας φώναξε: “Ελάτε γρήγορα και δείτε, κάποιος πρέπει να πέθανε εδώ”. Όταν κατεβήκαμε, παρατηρήσαμε μια σειρά από πέτρες να απλώνονται μέσα στο νερό και στην τελευταία πέτρα υπήρχε ένα μπουκέτο με φρέσκα λευκά κρίνα. Πήγαμε να δούμε και στην πέτρα όπου ήταν τα λουλούδια υπήρχε μια φωτογραφία της Μαντλίν. Δεν υπήρχε κάποιο σημείωμα ή κάτι άλλο και ήταν πολύ περίεργο» συμπλήρωσε.

Από την πλευρά της, η 67χρονη Αν δήλωσε πως νιώθει ακόμη ανατριχίλα, καθώς η περιοχή όπου ψάχνει η αστυνομία ήταν κοντά σε εκείνο το σημείο που έδειχνε η σειρά από τις πέτρες: «Τότε, αυτό που βρήκαμε ήταν πολύ παράξενο. Εκείνη τη στιγμή σκέφτηκα πως κάποιος πέταξε τη Μαντλίν στο νερό και μετά επέστρεψε να φτιάξει ένα βωμό στη μνήμη της. Ήταν περίεργο».

Το ζευγάρι επικοινώνησε με την πορτογαλική αστυνομία προκειμένου να αναφέρει την ανακάλυψή του, στέλνοντας φωτογραφίες, ωστόσο δεν έλαβε κάποια απάντηση για το αν οι Αρχές ερεύνησαν την περιοχή. Όμως, όπως ανέφερε το ζευγάρι, δύο ημέρες αργότερα επέστρεψε στο σημείο, αλλά τα λουλούδια και οι φωτογραφίες είχαν εξαφανιστεί. Έκτοτε ο Ραλφ και η Αν το ξέχασαν.


Πριν από τρία χρόνια

Οι μνήμες όμως επανήλθαν πριν από τρία χρόνια, όταν ο γνωστός παιδεραστής, που για πολλά χρόνια κατοικούσε μόνιμα στη νότια Πορτογαλία, Κρίστιαν Μπρίκνερ, είχε θεωρηθεί ως ο βασικός ύποπτος για τη δολοφονία της μικρής Μαντλίν.

«Αμέσως επικοινώνησα με τη γερμανική αστυνομία και τους είπα τι είχαμε βρει και μου απάντησαν μέσα σε λίγες ώρες. Ήθελαν να ξέρουν τα πάντα απ’ όσα είδαμε και μου ζήτησαν να τους στείλω φωτογραφίες και μάλιστα μου έστειλαν ένα χάρτη της τεχνητής λίμνης, ζητώντας μου να τους υποδείξω το σημείο όπου ήταν οι πέτρες. Σε ευθεία γραμμή ήταν μόλις 800 μέτρα στο νερό από το σημείο όπου έσκαβε η αστυνομία την περασμένη εβδομάδα» είπε ακόμη ο Ραλφ.

«Η γερμανική αστυνομία ενδιαφέρθηκε πολύ για ό,τι είχαμε κρατήσει, μου έκαναν ερωτήσεις για το πού ήμασταν, πού ζούσαμε και μου ζήτησαν να μεταβώ για κατάθεση» πρόσθεσε.

Από την πλευρά της, η Αν ανέφερε πως «μας είπαν ότι είχαν βρεθεί στην περιοχή μερικούς μήνες πριν, αλλά δεν μας είπαν γιατί, κρατούσαν κλειστά τα χαρτιά τους» και συμπλήρωσε πως ζήτησαν και από την ίδια να καταθέσει στα κεντρικά της αστυνομίας στο Βισμπάντεν, καθώς, όπως εξήγησε, πήραν πολύ σοβαρά τη μαρτυρία της. «Ο Ραλφ δεν μπορούσε να πάει κι έτσι πήγα μόνη μου. Ήμουν εκεί για μερικές ώρες και μου έδειξαν φωτογραφίες. Είχαμε ένα εξοχικό για χρόνια στην Πορτογαλία και πηγαίναμε στην τεχνητή λίμνη από τα τέλη της δεκαετίας του ’90, οπότε γνωρίζαμε καλά την περιοχή και πλέον έχουμε συνταξιοδοτηθεί εκεί».

Η περιοχή όπου βρίσκεται το φράγμα Αράντε, περίπου 50 χιλιόμετρα από το σημείο όπου εξαφανίστηκε η Μαντλίν, είχε ερευνηθεί εξονυχιστικά και το 2008. Δύτες είχαν βουτήξει τότε στα νερά, αλλά βρήκαν μόνο λείψανα ζώων. Οι έρευνες που έγιναν στις αρχές της εβδομάδας ολοκληρώθηκαν και τα όποια στοιχεία περισυνελέγησαν, παραδόθηκαν στις γερμανικές αρχές προκειμένου να αξιολογηθούν. Δεν δόθηκαν περισσότερες διευκρινίσεις για τα στοιχεία που έχουν συλλεχθεί.

*Δημοσιεύθηκε στην εφημερίδα «On Time» στις 30/05/2023