Θυμίζει αστυνομική ταινία, με δράστες πανίσχυρα κυκλώματα σύγχρονου δουλεμπορίου και θύματα προσφυγόπουλα που αναζητούν ένα καλύτερο αύριο σε χώρες της Ευρώπης, τα οποία εξαφανίζονται μυστηριωδώς από τα κέντρα υποδοχής μεταναστών της Ολλανδίας και όχι μόνο. Τελευταίος απολογισμός, οι 360 έφηβοι πρόσφυγες που έγιναν καπνός από τον Ιανουάριο μέχρι σήμερα, ενώ φιλοξενούνταν στο κέντρο διαλογής Τερ Άπελ της Ολλανδίας.

Τα στοιχεία της έρευνας

Το ρεπορτάζ της ολλανδικής Dutch News δανείζεται στοιχεία από την έρευνα της δημοσιογραφικής οργάνωσης Lost in Europe, που ασχολείται με τις εξαφανίσεις ανήλικων μεταναστών στην Ευρώπη, και του ραδιοφωνικού προγράμματος Argos.

Όπως προκύπτει, μόνο το 2022 έφτασαν στην Ολλανδία 4.449 παιδιά χωρίς γονείς ή άλλους συγγενείς και υπέβαλαν αίτηση παροχής ασύλου. Πολλά εξ αυτών βρίσκονταν καθ’ οδόν προς κάποια άλλη ευρωπαϊκή χώρα, όπου θα έσμιγαν με τις επίσης εκπατρισμένες οικογένειές τους.

Ο νόμος ορίζει πως όσο καιρό διαρκεί η εξέταση του αιτήματός τους από τις ολλανδικές Αρχές, οι ασυνόδευτοι ανήλικοι φιλοξενούνται υποχρεωτικά στο κέντρο Τερ Άπελ, απ’ όπου σημειώθηκαν οι πρόσφατες εξαφανίσεις. Σύμφωνα με καταθέσεις κατοίκων της περιοχής, ηλικιωμένοι Ολλανδοί και Γερμανοί εθεάθησαν το τελευταίο διάστημα να παραλαμβάνουν με οχήματα «μελαψά παιδιά, αγόρια και κορίτσια»...

Κυκλώματα

Τι απέγιναν οι αγνοούμενοι έφηβοι; Πληροφορίες υπάρχουν μόνο για ορισμένους, οι οποίοι ταξίδεψαν πράγματι προς τον τελικό τους προορισμό για να επανενωθούν με τις οικογένειές τους. Οι υπόλοιποι -οι περισσότεροι, δηλαδή- χάθηκαν από προσώπου γης... Οι Αρχές εκφράζουν τη βεβαιότητα πως τα εξαφανισμένα παιδιά κατέληξαν στα δίχτυα του εγκλήματος ή της παιδικής πορνείας!

Ήδη από το 2000, ο τότε εισηγητής της ολλανδικής κυβέρνησης για θέματα δουλεμπορίου, Χέρμαν Μπολχάαρ, αναφερόταν σε ασυνόδευτα παιδιά από το Βιετνάμ που εξαφανίζονταν μυστηριωδώς από μονάδες φιλοξενίας. Λίγα χρόνια αργότερα, πάνω από 100 κοπέλες από τη Νιγηρία, οι οποίες εξαφανίστηκαν υπό αδιευκρίνιστες συνθήκες από ολλανδικά κέντρα φιλοξενίας, εντοπίστηκαν σε οίκους ανοχής της Ιταλίας.

Τα έξι τελευταία χρόνια, περισσότεροι από 1.807 ανήλικοι έχουν εξαφανιστεί από κέντρα υποδοχής μεταναστών της Ολλανδίας. Οι αντίστοιχες εξαφανίσεις έφηβων μεταναστών κατά την τριετία 2018-2021 σε ολόκληρη την Ευρώπη αγγίζουν τις 18.000 ψυχές.

Έρευνα του 2020 έδειξε ότι το 75% των αγνοουμένων είναι ηλικίας 15-17 ετών και το 88% είναι αγόρια, με προέλευση από το Μαρόκο, την Ερυθραία και το Αφγανιστάν. Άλλωστε, το φαινόμενο δεν αφορά μόνο την Ολλανδία: στις αρχές του χρόνου, 136 ανήλικοι μετανάστες εξαφανίστηκαν από κέντρο υποδοχής του Μπράιτον, στη νότια ακτή της Βρετανίας.

Δημοσιεύθηκε στην Απογευματινή