Πριν από μερικά χρόνια ο Έλον Μασκ διατυμπάνιζε ότι θα μπορούσε να θεραπεύσει την παχυσαρκία, τη σχιζοφρένεια και τον αυτισμό, ενώ υποσχόταν ότι θα έκανε τους τυφλούς να αποκτήσουν όραση και τους τετραπληγικούς να αποκτήσουν έλεγχο στις έξυπνες συσκευές τους.

Αυτή τη φορά όμως οι δηλώσεις παντοδυναμίας του δεν έμειναν στον αέρα. Η startup Neuralink του εκκεντρικού μεγιστάνα πήρε άδεια από τον FDA (Αμερικανικός Οργανισμός Τροφίμων και Φαρμάκων) να δοκιμάσει εγκεφαλικά εμφυτεύματα στους ανθρώπους.

Τι σημαίνει αυτό και κατά πόσο είναι ασφαλές; Η νεοφυής εταιρεία, που οραματίζεται τη «συμβίωση με την τεχνητή νοημοσύνη», σχεδιάζει τη διεπαφή που θα εμφυτεύεται στον ανθρώπινο εγκέφαλο, ώστε να επιτυγχάνεται επικοινωνία με υπολογιστές μέσω της σκέψης, αλλάζοντας τη ζωή πολλών ανθρώπων, κυρίως πασχόντων από νευρολογικές παθήσεις.

Ας πάρουμε τα πράγματα από την αρχή. Το 2016 ο ιδιόρρυθμος κροίσος είχε ήδη επενδύσει 100.000.000 δολάρια για τη δημιουργία της Neuralink, ενώ σταδιακά εξασφάλιζε κι άλλα χρήματα από επενδυτές.
Οι πρώτες δοκιμές με τσιπ έγιναν στους εγκεφάλους γουρουνιών και μακάκων. Για την ακρίβεια, πρωτότυπα των εμφυτευμάτων, με μέγεθος όσο ένα μικρό κέρμα, εγκαταστάθηκαν στα κρανία των ζώων. Έτσι, οι πίθηκοι μπόρεσαν να «παίξουν» βιντεοπαιχνίδι ή να «πληκτρολογήσουν» λέξεις σε οθόνες, απλώς τον κέρσορα στην οθόνη τον μετακινούν με τα μάτια...

Τον Ιούλιο του 2019, ο Έλον Μάσκ υποσχέθηκε πως η Neuralink θα ξεκινούσε τις πρώτες κλινικές δοκιμές σε ανθρώπους το 2020. Ο Αμερικανικός Οργανισμός Τροφίμων και Φαρμάκων όμως δεν έδινε έγκριση. Είχε αρκετούς δισταγμούς που αφορούσαν μεταξύ άλλων την ασφαλή εξαγωγή της συσκευής δίχως να καταστραφεί ο εγκεφαλικός ιστός.

Έπειτα όμως από αρκετές απορρίψεις, έδωσε το «πράσινο φως» στον δισεκατομμυριούχο για τις κλινικές δοκιμές που θα ανοίξουν τον δρόμο, ώστε μια μέρα μια ψηφιακή συσκευή να επικοινωνεί απευθείας με τον εγκέφαλο.
Σύντομα θα ξεκινήσει η στρατολόγηση εθελοντών που θα συμμετάσχουν στα φιλόδοξα πειράματα τα οποία θα επιτρέψουν «στην τεχνολογία να βοηθήσει πολλούς ανθρώπους», όπως αναφέρει η Neuralink.

Ο ίδιος ο Έλον Μασκ έχει δηλώσει τόσο σίγουρος για την ασφάλεια της συσκευής της εταιρείας του, που όπως ισχυρίζεται θα την εμφύτευε στα παιδιά του...

Ρεπορτάζ: Ioυστίνη Αλεξάκη
Δημοσιεύτηκε στην ΑΠΟΓΕΥΜΑΤΙΝΗ στις 27/5