Αποχώρησε από το ειδησεογραφικό περιοδικό Der Spiegel ο αρχισυντάκτης Steffen Klusmann, σύμφωνα με ανακοίνωση εταιρείας που διατηρεί Μέσα Ενημέρωσης στο Αμβούργο.

Σημειώνεται ότι το Business Insider και το dwdl.de είχαν προηγουμένως αναφερθεί για την επικείμενη αναχώρηση.

Όπως τονίζει δημοσίευμα του Frankfurter Allgemeine Zeitung (FAZ), ο Steffen Klusmann «ήταν κυριευμένος από την υπόθεση Relotius στην αρχή της θητείας του, ενώ η ευθύνη της ιστορίας της Σύριας πρόσφυγα που φέρεται να πέθανε στα ελληνοτουρκικά σύνορα, που κατά πάσα πιθανότητα δεν υπήρχε, έπεσε πλήρως πάνω του. Η αναγνώριση του θέματος και η δημοσίευση της έρευνας ήρθαν λίγο πριν την περασμένη Πρωτοχρονιά».


Η «αναδίπλωση» του Spiegel

Υπενθυμίζεται ότι το Spiegel είχε γράψει τότε: «Εξαιτίας της κατάστασης των πηγών, το Spiegel θα έπρεπε να είχε διατυπώσει σαφώς πιο προσεκτικά τις αναφορές για το σημείο όπου βρίσκονταν οι πρόσφυγες και κυρίως για τον θάνατο του κοριτσιού. Ακόμα κι αν απουσιάζει μια οριστική απόδειξη, υπάρχουν ενδείξεις ότι κάποιοι εκ των προσφύγων θα μπορούσαν να έχουν επινοήσει τον θάνατο του παιδιού μέσα στην απόγνωσή τους. Πιθανόν να σκέφτηκαν ότι έτσι τελικά θα σώζονταν», ανέφερε το περιοδικό, μεταξύ άλλων, στα συμπεράσματά του.

Όσο για το πού βρίσκονταν πραγματικά οι μετανάστες, το περιοδικό επισήμανε ότι «ούτε οι μετανάστες ήταν πάντα στο ίδιο νησί ούτε ήταν πάντα σε ελληνικό έδαφος. Στην πραγματικότητα μπορεί να αποδειχθεί μόνο για λίγες ημέρες πού ακριβώς βρίσκονταν οι πρόσφυγες. Ούτε η παρουσίαση των γεγονότων από την ελληνική κυβέρνηση δίνει σωστή εικόνα για το τι συνέβη».


Επιμένει ο ΣΥΡΙΖΑ

Την ίδια ώρα, ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Γιώργος Τσίπρας, σε συνέντευξη που παραχώρησε στον ΣΚΑΪ, ερωτηθείς αν το θέμα της «μικρής Μαρίας» έκανε καλό ή κακό στον ΣΥΡΙΖΑ, απάντησε πως «από πλευράς επικοινωνιακής διαχείρισης μας έκανε κακό, επί της ουσίας δεν είχαμε άδικο».