Γιατί με ξύπνησες πρωί
Γιατί με ξύπνησες πρωί Βασίλης Σκουρής Σωτήρης Ξενάκης
olaf_solts
Διεθνή

Σολτς: Έχω την πρόθεση να μιλήσω ξανά με τον Πούτιν, όταν έρθει η ώρα

«Πρέπει να φθάσουμε σε μια δίκαιη ειρήνη και η προϋπόθεση για να το πράξουμε είναι μια αποχώρηση των ρωσικών δυνάμεων από την Ουκρανία», σημείωσε

Ο Γερμανός καγκελάριος Όλαφ Σολτς δήλωσε σήμερα, Παρασκευή 26/05, πως θα επικοινωνήσει και πάλι με τον Ρώσο πρόεδρο, Βλαντίμιρ Πούτιν, με τον οποίο έχει να μιλήσει από τον Δεκέμβριο, «όταν έρθει η ώρα», σχετικά με τον πόλεμο στην Ουκρανία.

«Πάει τώρα καιρός από την τελευταία τηλεφωνική συνομιλία μου. Όμως έχω την πρόθεση, όταν έρθει η ώρα, να μιλήσω ξανά με τον Πούτιν», δήλωσε χαρακτηριστικά ο Σολτς σε συνέντευξή του που δημοσιεύεται από την εφημερίδα Koelner Stadt-Anzeiger.

Για τη διευθέτηση της σύγκρουσης, επισήμανε πως «η Ρωσία οφείλει να καταλάβει πως το θέμα δεν μπορεί να είναι να σφραγίσουμε ένα είδος ψυχρής ειρήνης, στο πλαίσιο της οποίας η σημερινή γραμμή του μετώπου θα γινόταν το νέο σύνορο ανάμεσα στη Ρωσία και την Ουκρανία. Αυτό το μόνο που θα πετύχαινε θα ήταν να νομιμοποιήσει την εγκληματική εκστρατεία του Πούτιν».

«Πρέπει αντιθέτως να φθάσουμε σε μια δίκαιη ειρήνη και η προϋπόθεση για να το πράξουμε είναι μια αποχώρηση των ρωσικών δυνάμεων από την Ουκρανία, μετά την εισβολή που άρχισε τον Φεβρουάριο 2022», πρόσθεσε.

Ο ίδιος αρνήθηκε, πάντως, να πει ρητά αν στην αποχώρηση αυτή θα πρέπει να περιληφθεί και η Κριμαία, την οποία η Ρωσία κατέχει από το 2014.

Ο Γερμανός καγκελάριος έκρινε πως έγκειται στην Ουκρανία να καθορίσει τι ακριβώς θέλει.