Κλιμακώνεται η πολιτική ένταση και μαζί το εθνικιστικό κρεσέντο των υποψηφίων στην Τουρκία, καθώς απομένουν μόλις τρεις ημέρες μέχρι τον δεύτερο γύρο των προεδρικών εκλογών.

Ο υποψήφιος της αντιπολίτευσης, Κεμάλ Κιλιτσντάρογλου, εξασφάλισε την υποστήριξη του ακροδεξιού Κόμματος της Νίκης του Ουμίτ Οζντάγ, που στις βουλευτικές εκλογές του πρώτου γύρου είχε λάβει ποσοστό 2,2%. Προκειμένου να το επιτύχει υπέγραψε πρωτόκολλο συνεργασίας, το οποίο ενέχει τον κίνδυνο να του δημιουργήσει περισσότερα προβλήματα με τα υπόλοιπα κόμματα που τον στηρίζουν, αλλά ακόμη και στο δικό του, το Ρεπουμπλικανικό Λαϊκό Κόμμα (CHP), και έτσι να μην κερδίσει με το άνοιγμα αυτό που επιχειρεί στον χώρο των εθνικιστών.

Σκληρή γραμμή

Το πρωτόκολλο Κιλιτσντάρογλου - Οζντάγ προβλέπει επιγραμματικά ότι: α) Eντός ενός χρόνου θα φύγουν όλοι οι πρόσφυγες και μετανάστες, η πλειονότητα των οποίων είναι Σύροι. β) Δεν θα αλλάξουν τα τέσσερα πρώτα άρθρα του Συντάγματος που ορίζουν τη φυσιογνωμία του πολιτεύματος ούτε και το άρθρο 66 που ορίζει ποιος είναι Τούρκος. γ) Δεν θα γίνουν διαπραγματεύσεις με τους τρομοκράτες, αλλά μόνο θα καταπολεμηθούν. Ως τρομοκρατικές οργανώσεις αναφέρονται η κουρδική οργάνωση ΡΚΚ, οι γκιουλενιστές και το Ισλαμικό Κράτος και δ) θα συνεχιστεί η πρακτική να απομακρύνονται οι αιρετοί δήμαρχοι από τα καθήκοντά τους και να αντικαθίστανται από δημόσιους υπαλλήλους, αν διαπιστωθεί δικαστικά ότι συνδέονται με τρομοκρατικές πράξεις.

12
✱ Προεκλογική αφίσα του Κιλιτσντάρογλου δεσπόζει σε δρόμο της Κωνσταντινούπολης

Ωστόσο, το θέμα των Σύρων προσφύγων είναι ένα πολυδιάστατο θέμα και δεν λύνεται απλώς με τη μαζική απέλασή τους μέσα σε ένα χρόνο. Επίσης, η υιοθέτηση της ξενοφοβικής ρητορικής του Οζντάγ από τον Κιλιτσντάρογλου προκαλεί προβληματισμό στους αριστερούς, στους φιλελεύθερους αλλά και τους μετριοπαθείς ισλαμιστές που τον στήριξαν και θα οδηγήσει σε απώλεια ψήφων.
Τέλος, οι αναφορές για την αντιμετώπιση του Κουρδικού απομακρύνει από τον Κιλιτσντάρογλου τους ψηφοφόρους του φιλοκουρδικού Δημοκρατικού Κόμματος των Λαών (HDP).

Το ξενοφοβικό Κόμμα της Νίκης είχε υποστηρίξει στον πρώτο γύρο τον τρίτο υποψήφιο, εθνικιστή και λαϊκιστή, Σινάν Ογάν, ο οποίος όμως έχει ήδη ανακοινώσει ότι υποστηρίζει τον Ερντογάν στον δεύτερο γύρο.

Προπαγάνδα με PKK

Την ίδια ώρα, ο Κιλιτσντάρογλου επιχειρεί να εντείνει την πίεση κατά του Ερντογάν, υποβάλλοντας μήνυση για το παραποιημένο με μοντάζ βίντεο που πρόβαλλε ο Τούρκος πρόεδρος στις προεκλογικές του συγκεντρώσεις. Το βίντεο αυτό στηρίχτηκε σε πλάνα από προεκλογικό βίντεο του Κιλιτσντάρογλου, στο οποίο εμφανίζονταν οι ηγέτες των κομμάτων της συμμαχίας του να καλούν του πολίτες να τον ψηφίσουν. Μεταξύ των ηγετών παρεμβάλλονταν και εικόνες από ηγετικά στελέχη του ΡΚΚ.

«Να λογαριαστούμε»

«Πώς μπορεί κάποιος που κάθεται στην καρέκλα του προέδρου του κράτους να κάνει απάτη;», ρώτησε εν εξάλλω ο Κεμάλ Κιλιτσντάρογλου και εξοργισμένος απευθύνθηκε στον Ερντογάν: «Αν είσαι άντρας, θα βγεις και θα με αντιμετωπίσεις ως άντρας προς άντρα, να λογαριαστούμε».

Ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν δεν αρνήθηκε ότι το βίντεο είναι μοντάζ, αλλά υποβάθμισε το γεγονός: «Βγαίνουν τώρα και χτυπιούνται εκτοξεύοντας προσβολές για ένα βίντεο που περιγράφει σε πέντε δευτερόλεπτα όλες τις αλήθειες και είναι προϊόν ιδιοφυΐας των νέων μας».

Το ίδιο έπραξε και ο σύμβουλός του Ιμπραχίμ Καλίν: «Είναι ένα σύντομο βίντεο που ετοιμάστηκε από μια ομάδα έξυπνων νέων. Το ίδιο το βίντεο είναι προϊόν μοντάζ, αλλά το πραγματικό ερώτημα είναι αν τα στελέχη του PKK έκαναν αυτές τις δηλώσεις ή όχι».

*Δημοσιεύθηκε στην εφημερίδα «Απογευματινή» στις 25/5/23