Βετεράνος που έχασε και τα δύο του πόδια υπηρετώντας στον βρετανικό στρατό στο Αφγανιστάν είναι ο πρώτος διπλά ακρωτηριασμένος πάνω από το γόνατο που κατέκτησε το Έβερεστ.

Ο 42χρονος Χάρι Μπούντα Μάγκαρ συνεργάστηκε με ομάδα ορειβατών και χρησιμοποίησε ειδικά θερμαινόμενα προσθετικά πόδια αναρρίχησης για να μην πάθει κρυοπαγήματα. Και ανέβηκε τα 8.848 μέτρα, χρησιμοποιώντας κυρίως… τα χέρια του.

«Ο τρόπος με τον οποίο πετυχαίνω τους στόχους μου είναι απλά να εστιάζω σε αυτό που κάνω. Υπάρχει τόσος πολύς περισπασμός γύρω σου και σε όλο τον κόσμο. Εγώ απλά εστιάζω σε αυτό που αγαπώ και σε αυτό που πρέπει να κάνω. Αυτό είναι όλο. Με ένα βήμα τη φορά, μπορούμε να ανεβούμε στο Έβερεστ», ανέφερε στο Reuters μετά το επίτευγμά του.

Πάτησε αυτοσχέδιο εκρηκτικό μηχανισμό

Ο Μπούντα Μάγκαρ γεννήθηκε σε στάβλο σε απομακρυσμένο χωριό του Νεπάλ, παντρεύτηκε στα 11 και έγινε πατέρας στα 17 χρόνια του.

Σε ηλικία 19 ετών κατατάχθηκε στον βρετανικό στρατό, στο επίλεκτο βασιλικό σύνταγμα Γκούρκα και υπηρέτησε για 15 χρόνια.

Το 2010 ενώ βρισκόταν σε περιπολία στο Αφγανιστάν πάτησε έναν αυτοσχέδιο εκρηκτικό μηχανισμό. Όταν έμεινε χωρίς πόδια, πέρασε ενάμιση χρόνο με κατάθλιψη και με τάσεις αυτοκτονίας. Έπινε πάρα πολύ και σώθηκε από μία φιλανθρωπική οργάνωση βετεράνων.

Δείτε αναλυτικά στο παρακάτω βίντεο: