Ανησυχία έχουν δημιουργήσει τα αποτελέσματα αμερικανικής έρευνας σχετικά με τη διείσδυση επικίνδυνων εξτρεμιστικών στοιχείων στον Αμερικανικό Στρατό, αφού σχεδόν ο 1 στους 5 βετεράνους (17,7%) συμφωνεί ότι μπορεί να είναι απαραίτητο για τους «αληθινούς Αμερικανούς πατριώτες» να «καταφύγουν στη βία για να σώσουν τη χώρα», ενώ το 13,5% λέει ότι η κυβέρνηση του ελέγχεται από μια ομάδα «παιδόφιλων που διευθύνει μια παγκόσμια επιχείρηση εμπορίας παιδιών».

Την έρευνα διεξήγαγε η RAND, ένα μη κομματικό αμερικανικό μη κερδοσκοπικό ινστιτούτο σκέψης και ερευνητικού ινστιτούτου παγκόσμιας πολιτικής, που χρηματοδοτείται κυρίως από τις ΗΠΑ, σε μια περίοδο που στην Ουάσιγκτον τρέμουν ότι η κοινότητα των βετεράνων διατρέχει αυξημένο κίνδυνο ριζοσπαστικοποίησης προς τον βίαιο εξτρεμισμό, σύμφωνα με ρεπορτάζ του Ευάγγελου Γεωργίου στο in.gr. Εξάλλου, σύμφωνα με αμερικανικές εκθέσεις, ένας στους πέντε εισβολείς στο Καπιτώλιο το 2020 ήταν μέλος ή συνδεόταν με τον στρατό.

«Θέλουν να μειώσουν τους λευκούς» λέει ο 1 στους 3

Έτσι, η έρευνα της RAND σε ένα δείγμα 1.000 σχεδόν βετεράνων, φιλοδοξεί να εξετάσει την επικράτηση της υποστήριξης σε συγκεκριμένες εξτρεμιστικές ομάδες και ιδεολογίες, συμπεριλαμβανομένης της υποστήριξης πολιτικής βίας.

Ειδικότερα, σχεδόν ο ένας στους τρείς βετεράνους (28,8%) πιστεύει στη ρατσιστική θεωρία της μεγάλης αντικατάστασης (Τhe Great Replacement Theory) η οποία, σύμφωνα τους εμπνευστές της, υπακούει σε ένα σενάριο που θέλει τη μείωση των λευκών ανθρώπων και την αντικατάστασή τους.

Το 13,5% υποστηρίζει  την θεωρία συνωμοσίας «QAnon», με βάση την οποία υποστηρίζεται ότι μία κλίκα κανιβαλιστικών παιδόφιλων διευθύνει μία παγκόσμια σπείρα σωματεμπορίας παιδιών.

Το 17,7% υποστηρίζει την πολιτική βία ενώ την ίδια στιγμή είναι ενδιαφέρον ότι η πλειοψηφία αυτών των βετεράνων δεν υποστήριζε κάποια συγκεκριμένη εξτρεμιστική ομάδα. Οι ερευνητές εκφράζουν τον φόβο ότι η πλειοψηφία όσων υποστηρίζουν τη πολιτική βία μπορεί επίσης να είναι ευάλωτοι στη στρατολόγηση νέων εξτρεμιστικών ομάδων.

Η υποστήριξη για εξτρεμιστικές ομάδες –συμπεριλαμβανομένου της λευκής υπεροχής, της νεοφασιστικής Proud Boys, του μαύρου εθνικισμού και της Antifa- κυμαινόταν από 1% (υπέρμαχοι της Λευκής υπεροχής) έως 5,5% (Antifa) και ήταν γενικά χαμηλότερο από τα ποσοστά που προέκυψαν από προηγούμενες έρευνες για τον αμερικανικό λαό ευρύτερα.

Οι πεζοναύτες οι πιο σκληροπυρηνικοί

Ανάμεσα στα σώματα του στρατού που εξέφρασαν την υψηλότερη υποστήριξη για εξτρεμιστικές ομάδες και ακραίες πεποιθήσεις είναι οι βετεράνοι του Σώματος των Πεζοναυτών, από τα πλέον επίλεκτα των αμερικανικών Ενόπλων Δυνάμεων. Ενδεικτικά οι 4 στους 10 βετεράνους πεζοναύτες υποστηρίζουν τη θεωρία της Μεγάλης Αντικατάστασης, ενώ σχεδόν οι 3 στους 10 είναι υπέρ της πολιτικής βίας στη χώρα τους!

Όπως καταγράφουν οι ερευνητές της RAND, οι εξτρεμιστικές ομάδες στοχεύουν ενεργά στρατιωτικά μέλη και βετεράνους για στόχους στρατολόγησης λόγω της εκπαίδευσης και των επιχειρησιακών, υλικοτεχνικών και ηγετικών τους δεξιοτήτων. Η μοναδική και συχνά μοναχική εμπειρία της αποχώρησης από το στρατό έχει υποτεθεί ότι κάνει τους βετεράνους επιρρεπείς σε τέτοιες στρατολογήσεις.

Τέλος, οι συγγραφείς συνέκριναν τα αποτελέσματά τους με αυτά από έρευνες του γενικού αμερικανικού πληθυσμού.

Σύμφωνα με την έρευνα, δεν υπήρχαν στοιχεία που να υποστηρίζουν ότι  η κοινότητα των βετεράνων, στο σύνολό της, εκδηλώνει υψηλότερα ποσοστά υποστήριξης για βίαιες εξτρεμιστικές ομάδες ή εξτρεμιστικές πεποιθήσεις από τον αμερικανικό λαό.