Σχέδιο, προκειμένου να κλείσει μια τρύπα 20 δισεκατομμυρίων ευρώ στον προϋπολογισμό του 2024, ετοιμάζουν ο καγκελάριος της Γερμανίας Όλαφ Σολτς και ο υπουργός Οικονομικών της χώρας Κρίστιαν Λίντνερ, με περικοπές δαπανών σε όλα τα υπουργεία εκτός από εκείνο της Άμυνας.

Σε μια κίνηση που απειλεί να εξοργίσει τους εταίρους τους στον κυβερνητικό συνασπισμό, τους Πράσινους, όπως μεταδίδει το Bloomberg, οι Σολτς και Λίντνερ συμφώνησαν σε μειώσεις δαπανών ύψους 2%-3% σε όλα τα υπουργεία, όπως ανέφεραν στο πρακτορείο, υπό τον όρο της ανωνυμίας άτομα που έχουν γνώση των σχεδίων.

Οι περικοπές αυτές αρκούν για περίπου το ήμισυ της απαιτούμενης εξοικονόμησης, αλλά ο καγκελάριος και ο υπουργός Οικονομικών θα πρέπει να αποφασίσουν πώς θα βρουν τα υπόλοιπα χρήματα.

Ο ηγέτης των Φιλελευθέρων και «γεράκι» της δημοσιονομικής λιτότητας Λίντνερ ζητά περικοπές σε πολιτικά ευαίσθητους τομείς, όπως οι κοινωνικές δαπάνες.

Ωστόσο, οι Σοσιαλδημοκράτες του Σολτς - που υπολείπονται κατά 7% των αντιπολιτευόμενων Χριστιανοδημοκρατών σε πρόσφατη δημοσκόπηση - θέλουν να αποφύγουν μια τέτοια κίνηση, ειδικά την περικοπή επιδομάτων για παιδιά που απειλούνται από τη φτώχεια.


Οι Πράσινοι ζητούν αυξήσεις φόρων για να κλείσει η τρύπα στον προϋπολογισμό

Αξίζει να σημειωθεί πως ό,τι κι αν αποφασίσουν, πιθανώς θα προκαλέσει τριγμούς στις σχέσεις τους με τους Πράσινους.

Ο υπουργός Οικονομίας Ρόμπερτ Χάμπεκ, ένα από τα δύο πρωτοκλασάτα στελέχη τους στην κυβέρνηση Σολτς - που βρίσκεται στριμωγμένος μετά την παραίτηση υφυπουργού του λόγω εμπλοκής σε σκάνδαλο - , ζητά αύξηση των φόρων – ειδικά στα υψηλά εισοδήματα - για να κλείσει το έλλειμμα.

Τα τρία κόμματα που απαρτίζουν τον κυβερνητικό συνασπισμό του Σολτς έχουν προθεσμία μέχρι την πρώτη εβδομάδα του Ιουλίου, για να γνωστοποιήσουν τις προτάσεις τους, ώστε να έχει επαρκή χρόνο η Μπούντεσταγκ να τις εξετάσει, προτού εγκρίνει το τελικό νομοσχέδιο το φθινόπωρο.