Το Ειδικό Δικαστήριο κατά του Οργανωμένου Εγκλήματος και της Διαφθοράς αποφάσισε χθες να παραμείνουν υπό κράτηση οι Φρέντι Μπελέρης και Παντελής Κοκαβέσης.

Ήδη ο δικηγόρος του νεοεκλεγέντος δημάρχου Χειμάρρας ετοιμάζεται να ασκήσει έφεση κατά της υπόθεσης.

Ο Φρέντι Μπελέρης, ο υποψήφιος της αντιπολίτευσης, νικητής των τοπικών εκλογών στη Χειμάρρα, συνελήφθη πριν από λίγες ημέρες για εξαγορά ψήφων. Η σύλληψή του έφερε αντιδράσεις και από την ελληνική πλευρά, η οποία πολλές φορές έχει ζητήσει την αποφυλάκισή του.

Στο περιθώριο του Συμβουλίου υπουργών Εξωτερικών της ΕΕ που πραγματοποιείται στις Βρυξέλλες, ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας συναντήθηκε με την Αλβανίδα ομόλογό του Όλτα Ξάτσκα.

Κατά τη συζήτηση, τέθηκε το ζήτημα σχετικά με τον εκλεγμένο δήμαρχο Χειμάρρας. Το υπουργείο Εξωτερικών αντέδρασε άμεσα στην είδηση για την παραμονή του Μπελέρη στη φυλακή, σημειώνοντας πως «η παράταση της κράτησης του Φρέντι Μπελέρη, εκλεγμένου πλέον δημάρχου Χείμαρρας, προσκρούει στο κοινό περί δικαίου αίσθημα και στην ευρωπαϊκή αντίληψη για το κράτος δικαίου». Νωρίτερα, ο υπουργός Εξωτερικών είχε τονίσει πως θα θέσει το θέμα στο Συμβούλιο Εξωτερικών Υποθέσεων.

«Σήμερα θα συζητήσουμε με τους συναδέλφους στο Συμβούλιο το θέμα των Δυτικών Βαλκανίων. Θα έχω έτσι την ευκαιρία να θέσω ξεκάθαρα το θέμα της κράτησης του εκλεγμένου δημάρχου Χειμάρρας, του κ. Μπελέρη. Από εκεί και πέρα, έχω την πρόθεση να συναντηθώ αμέσως μετά με την Αλβανίδα ομόλογό μου. Νομίζω ότι θα είναι μια ιδιαίτερα ενδιαφέρουσα συνομιλία» δήλωσε ο Νίκος Δένδιας.

*Δημοσιεύθηκε στην εφημερίδα On Time στις 23/05/2023