Ο πρίγκιπας Χάρι και η Μέγκαν Μαρκλ ενεπλάκησαν σε μια «σχεδόν καταστροφική καταδίωξη» με μία ομάδα παπαράτσι στη Νέα Υόρκη το βράδυ της Τρίτης (16/5) , όπως ανέφερε ο εκπρόσωπος του ζεύγους. Τα γεγονότα στους δρόμους του Μανχάταν δεν αποτελούν μέρος της υπόθεσης εναντίον του ταμπλόιντ Τύπου που μάχεται ο Χάρι στο Λονδίνο, αλλά ενισχύουν την υπόθεσή του, λένε κάποιοι.

Το δικαστήριο της «κοινής γνώμης » για τον Χάρι και τη Μέγκαν είναι αμείλικτο, γράφει το Sky News. Το βιβλίο «Spare», η σειρά του Netflix και οι πολυάριθμες τηλεοπτικές συνεντεύξεις έχουν εδραιώσει τις απόψεις των ανθρώπων. Υπάρχουν εκείνοι που συμπαθούν το ζευγάρι που κυνηγήθηκε όσο λίγα. Και εκείνοι που νομίζουν ότι είναι ένα ζεύγος υποκριτών, που λαχταρά την ήσυχη ζωή και παραπονιέται όταν βγαίνει στο προσκήνιο, όπως συμβαίνει συχνά.

Μιλώντας αποκλειστικά στο Sky News, η εκπρόσωπος Τύπου του ζευγαριού Άσλεϊ Χάνσεν είπε: «Ποτέ δεν έχω βιώσει το πόσο ευάλωτοι είναι όσο χθες το βράδυ. Φοβήθηκαν απίστευτα και συγκλονίστηκαν». Η δουλειά της είναι να αντικατοπτρίζει τις απόψεις των «αφεντικών» της, όπως περιγράφει τους Σάσεξ. Και σχετικά με τις ιδιαιτερότητες του περιστατικού, ήταν πρόθυμη να αντικρούσει οποιαδήποτε εικασία και φήμη προκάλεσε η αρχική τους δήλωση ότι έπεσαν θύμα δίωρης καταδίωξης με μεγάλη ταχύτητα. «Υπήρξαν αρκετές φορές που σταμάτησε το αυτοκίνητο και βγήκε η ασφάλεια», είπε. «Υπήρξαν περιπτώσεις που η αστυνομία αντιμετώπισε τους παπαράτσι και τους ζήτησε να σταματήσουν ή να τους δώσουν χώρο, να το κάνουν με ασφάλεια. Δυστυχώς, αυτή η επιθυμία δεν έγινε σεβαστή».

Όσο για τους ισχυρισμούς ότι όλα αυτά είναι απλώς ένα διαφημιστικό κόλπο για να παρουσιαστούν οι Σάσεξ ως θύματα, καθώς μάχονται με τις βρετανικές ταμπλόιντ στο δικαστήριο, ισχυρίστηκε ότι πολλοί άνθρωποι πέρα από τους εντολείς της κινδύνευσαν, συμπεριλαμβανομένων πεζών και δύο αστυνομικών - ισχυρισμός που επιβεβαιώθηκε από την αστυνομία της Νέας Υόρκης (NYPD). 

Υπάρχουν πολλά πλάνα από την καταδίωξη που τραβήχτηκαν. Κάποια από αυτά είναι από κάμερες CCTV. Μερικά φαινομενικά «τραβήχτηκαν» από τον ίδιο τον πρίγκιπα που εθεάθη στα πλάνα των παπαράτσι να κινηματογραφεί με το δικό του κινητό τηλέφωνο. Η εκπρόσωπος είπε ότι το βίντεο θα μπορούσε να αποτελέσει μέρος μιας έρευνας που έχει ξεκινήσει το NYPD, την οποία είπε ότι το ζευγάρι δεν είχε ζητήσει.

Τα λόγια ενός μέλους της υπηρεσίας ασφαλείας, που έχει επιφορτιστεί με την προστασία του ζευγαριού, δίνουν μια ζωντανή εικόνα της καταδίωξης από τη δική τους οπτική γωνία. Ο Τομ Μπούντα, πρώην ντετέκτιβ του NYPD, ο οποίος εργάστηκε επίσης στο Υπουργείο Εξωτερικών των ΗΠΑ, είπε: «Χρησιμοποιούσαν ηλεκτρονικά ποδήλατα για να βοηθήσουν τα σεντάν τους να συμβαδίσουν. Έβλεπα τουλάχιστον 15 φώτα να αστράφτουν από τα οχήματα των παπαράτσι. Ως ασφάλεια, δεν ξέρουμε ποια είναι η πρόθεση αυτών των υποτιθέμενων παπαράτσι - και δεν ξέρουμε ποιος είναι ποιος. Και οδηγούσαν απερίσκεπτα. Η υπόθεσή μας ήταν ότι ήταν παπαράτσι. Προσπαθώντας να βγάλουν πολλά χρήματα. Αλλά οδηγούσαν επιθετικά και άσχημα. Ο δούκας και η δούκισσα ταράχτηκαν λίγο».

Η Carolyn Durand είναι συγγραφέας του βιβλίου με τις μεγαλύτερες πωλήσεις Finding Freedom, το οποίο εξιστορεί την απόφαση του ζευγαριού να εγκαταλείψει τη βασιλική οικογένεια και να μετακομίσει στην Καλιφόρνια. Παρευρέθηκε στην τελετή απονομής των βραβείων του Μανχάταν απ' όπου ξεκίνησε η καταδίωξη. «Τους κυνηγούν συνέχεια. Αυτό είναι αλήθεια», είπε. «Αλλά νομίζω ότι έξι κλειστά αυτοκίνητα, πολλά άτομα με ποδήλατα, σκούτερ... ξύπνησε αναμνήσεις από αυτό που συνέβη στη μητέρα του. Θέλει να προστατεύσει τη γυναίκα του και την πεθερά του».

«Καταλαβαίνω ότι οι άνθρωποι έχουν πολύ ισχυρές απόψεις για τον Χάρι και τη Μέγκαν, ειδικά μετά τη δημοσίευση του βιβλίου του», πρόσθεσε. «Ο δούκας και η δούκισσα θέλουν να μπορούν να ζήσουν μια πιο ήσυχη ζωή στην Καλιφόρνια, αλλά εξακολουθούν να επισημαίνουν τα θέματα που είναι σημαντικά και για τους δύο. Και νομίζω ότι αυτό είναι αξιέπαινο, σίγουρα. Θα πρέπει να αποφασίσουν ποια είναι η ισορροπία: αν θέλουν πραγματικά αυτή τη ζωή της ιδιωτικότητας και πώς θα την εξισορροπήσουν με τους ανθρώπους που τους κυνηγούν στους δρόμους της Νέας Υόρκης ή του Λος Άντζελες ή του Λονδίνου».