Ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν στα νιάτα του ήθελε να γίνει ποδοσφαιριστής, όνειρο που εγκατέλειψε ύστερα από απαίτηση του πατέρα του. Ο πρόεδρος της Τουρκίας δεν ξεπέρασε ποτέ τη λατρεία του για το άθλημα.

Πολύ γρήγορα αντιλήφθηκε ότι μέσω μιας ποδοσφαιρικής ομάδας θα μπορούσε να συσπειρώσει τον κόσμο γύρω από το πρόσωπό του. Έτσι από το μηδέν δημιούργησε την Μπασακσεχίρ, την οποία έφθασε να κάνει πρωταθλήτρια της Τουρκίας το 2020 και να καταφέρει να κυριαρχήσει ολοκληρωτικά στη χώρα, ακόμα και στο ποδόσφαιρο.

Η Μπασακσεχίρ ιδρύθηκε το 1959 ως τμήμα ενός αθλητικού συλλόγου που ανήκε στον Δήμο Κωνσταντινούπολης. Το 2013, κατά τη διάρκεια των σοβαρών επεισοδίων στην πλατεία Γκεζί, οι φανατικοί οπαδοί των τριών ομάδων είχαν διαδραματίσει κεντρικό ρόλο στις διαδηλώσεις εναντίον της κυβέρνησης του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.

«Κανείς δεν μπορεί να εισβάλει στο πάρκο. Κάναμε υπομονή μέχρι τώρα αλλά τώρα η υπομονή μας τελείωσε. Αυτή είναι η τελευταία μου προειδοποίηση. Καλώ τους γονείς να κάνουν κάτι για τα παιδιά τους», δήλωνε ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.

Έτσι το 2014 o Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν αναλαμβάνει τον ποδοσφαιρικό σύλλογο και τις πεπαλαιωμένες εγκαταστάσεις του, φτιάχνοντας μια ομάδα κατ’ εικόνα και καθ’ ομοίωσιν του κυβερνώντος Κόμματος Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης (AKP).

«Η ομάδα της καρδιάς μας, το όνομά της είναι Μπασακσεχίρ. Γράφει ξανά ιστορία, σε κάθε ματς».

Τα χρώματα της ομάδας που ανέλαβε ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν και αυτά του κόμματος που ηγείται είναι ακριβώς τα ίδια. Πορτοκαλί και μπλε.

«Εδώ έρχεται η πρωταθλήτρια Μπασακσεχίρ, στο Μπασακσεχίρ. Το γήπεδο είναι μικρό για όλους τους αντιπάλους».

Οι ιδιοκτήτες και οι χορηγοί της ομάδας, πέρα από τη στρογγυλή θεά, λατρεύουν επίσης και το AKP, το κόμμα του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.

Ο πρόεδρός της, Γκοκσέλ Γκουμουσντάγκ, είναι αξιωματούχος του AKP αλλά και μέλος της οικογένειας Ερντογάν, όμως αρνείται τον τίτλο «η φιλοκυβερνητική ομάδα».

Αξιοσημείωτο είναι, εξάλλου, το σύνθημα της ομάδας υπό τον τίτλο «Ο Θεός είναι μεγάλος».

Δείτε αναλυτικά στο παρακάτω βίντεο