Σάλο στη Βρετανία προκάλεσε η τοποθέτηση μιας πρώην υπουργού των Τόρις για την ακρίβεια στη χώρα, καθώς είπε πως οι οικογένειες που δεν μπορούν να αγοράσουν ό,τι χρειάζεται για ένα σάντουιτς με τυρί, να μην «φτιάξουν ένα σάντουιτς με τυρί».



Τάδε έφη σε εκπομπή του BBC η Ann Widdecombe, η 75χρονη πρώην υπουργός και ευρωβουλευτής, που ξεκίνησε από τους Συντηρητικούς για να βρεθεί εκ των υστέρων στο «κόμμα του Brexit» του Νάιτζελ Φάρατζ, το οποίο αργότερα έγινε το «Μεταρρυθμιστικό Κόμμα».

Σύμφωνα με έρευνα που έγινε στη Γηραιά Αλβιόνα τον περασμένο μήνα και αναμεταδίδει η Daily Mail, το κόστος για ένα τέτοιο σάντουιτς εκτοξεύθηκε κατά 37% μέσα σε έναν χρόνο.

Η Widdecombe, αναφερόμενη στον πληθωρισμό και σε σχέση με όσα είχε βιώσει το Ηνωμένο Βασίλειο τη δεκαετία του 1970 (με τον πληθωρισμό τότε να «τρέχει» με διψήφιους ρυθμούς, φτάνοντας μέχρι και το 23% το 1975) είπε πως «πρέπει να είμαστε ενήλικες, δεν είναι μόνο πρόβλημα της χώρας μας».

«Αν δεν έχεις για ένα σάντουιτς, μην φτιάξεις σάντουιτς»

Όταν όμως ο παρουσιαστής της εκπομπής του BBC «Politics Live, Jo Coburn, έκανε μια πιο συγκεκριμένη ερώτηση σχετικά με το τι έχει να πει σε όσους καταναλωτές δεν μπορούν να πληρώσουν ούτε για ένα σάντουιτς με όλα του τα υλικά, εκείνη απάντησε απλώς «τότε δεν φτιάχνεις ένα τέτοιο (σ.σ. σάντουιτς). Επειδή δεν είχαμε πληθωρισμό για δεκαετίες και το βλέπουμε σαν κάτι το δεδομένο πως οι τιμές στα τρόφιμά μας δεν θα αυξηθούν».

«Ο μόνος τρόπος για να αντιμετωπίσουμε τον πληθωρισμό είναι ο εξής: δεν θα πέσει, αν έχουμε πληθωριστικές αυξήσεις μισθών. Και αυτό πρέπει να δούμε, ορισμένα από τα μισθολογικά αιτήματα είναι εντελώς ανεδαφικά».

Αξίζει να αναφερθεί πως οι τιμές σε βασικά αγαθά έχουν αυξηθεί κατακόρυφα στη Μεγάλη Βρετανία, με αποτέλεσμα να έχουν καταστεί απλησίαστα σε ορισμένες περιπτώσεις για τους καταναλωτές. Το γάλα, το βούτυρο και είδη αρτοποιίας αυξήθηκαν κατά 17,1% τον Απρίλιο του 2023 σε σχέση με έναν χρόνο πριν, σύμφωνα με τον παρατηρητή για τις τιμές «Which?», ενώ επιμέρους προϊόντα (κρεμμύδια, βιολογικό γιαούρτι κ.α.) σχεδόν διπλασίασαν την τιμή τους, όπως αναφέρει η Daily Mail.