Ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, όπως λένε οι αντίπαλοι του, αποτελεί την απόδειξη πως όλα γίνονται. Και αυτό φαίνεται άλλωστε ακόμα και από τα στοιχεία της ζωή του απερχόμενου προέδρου της Τουρκίας.

Πρόκειται για τον φτωχό κουλουρτζή, που επιχείρησε καριέρα ποδοσφαιριστή, και τώρα θέλει να γίνει ο μεγαλύτερους ηγέτης των μουσουλμάνων. Το ύφος του, οι εικόνες από τις εκδηλώσεις του, αλλά και ο τρόπος που χειρίζεται τα πράγματα σε έντονες στιγμές, μπορούν να δώσουν πολλές πληροφορίες για το πώς ο ίδιος οραματίζεται τον εαυτό του.

Ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν τραγουδάει στις συγκεντρώσεις του με πάθος που μάλλον θυμίζει κέντρα της εθνικής οδού. Ήταν ο δήμαρχος Κωνσταντινούπολης 1994 – 98  που φυλακίστηκε, ο άνθρωπος που απειλεί με μηνύσεις όσους θα υπαινιχθούν πως έχει ελληνική καταγωγή, που τα άλογα καμιά φορά τον πετάνε κάτω, ο ηγέτης που είναι στην αγκαλιά του Βλαντιμίρ Πούτιν έχοντας καταρρίψει ρωσικό αεροσκάφος.

Έχει τον τρόπο να κερδίζει

Ισορροπιστής, πολιτικός τζογαδόρος, χαμαιλέοντας. Αυτός είναι ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν. Πάνω από όλα είναι αυτός που έχει τον τρόπο να κερδίζει, με κάθε τρόπο ακόμα και όταν το παιχνίδι μοιάζει αξιοπερίεργα εύκολο για να σκοράρει.

Το νεοϊδρυθέν κόμμα του το 2002 παίρνει 34%. Λόγω κωλύματος ανέλαβε πρωθυπουργός στις 14 Μάρτιου 2003 και από τότε κινεί τα νήματα.

Το «παιχνίδι» με την Ελλάδα

Τον Μάιο του 2004, μετά από 16 χρόνια διπλωματικής ψυχρότητας, είναι ο πρώτος πρωθυπουργός της Τουρκίας που επισκέπτεται επίσημα την Ελλάδα και ο πρώτος που είδε τους μουσουλμάνους της Θράκης από το 1952.

Και ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν δεν διστάζει να παίζει με την ένταση στην περιοχή, όπως κάποιος που παίζει με το κρύο και το ζεστό.

Το πραξικόπημα, η κρίση και η Εμινέ

Στις 15 Ιουλίου 2016 η Τουρκία θα συγκλονιστεί από τα άρματα που είναι στους δρόμους. Είναι λένε πραξικόπημα κατά του προέδρου τους. Ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν και από αυτό θα κερδίσει πόντους.

Στα χρόνια του η οικονομία της Τουρκίας έπεσε στα βράχια και όλοι περιμένουν αργά ή γρήγορα να πάει στο ΔΝΤ για βοήθεια.

Στο πλευρού του, βρίσκεται πάντα η Εμινέ, μια πιστή μουσουλμάνα με αδυναμία στις σινιέ τσάντες και μαντήλες,  που παίζει και διπλωματικά παιχνίδια ακόμα και… στην κουζίνα. Με την Εμινέ Γκιουλμπαράν είναι παντρεμένοι από τις 4 Ιουλίου 1978 και έχουν 2 γιους και 2 κόρες.

Δείτε αναλυτικά στο παρακάω βίντεο