«Στροφή 180 μοιρών» φαίνεται πως κάνει το Πεκίνο στην εξωτερική του πολιτική, που παραδοσιακά επιλέγει να μην εμπλέκεται σε διαμάχες άλλων κρατών.

Ειδικότερα, η Κίνα θα στείλει  για πρώτη φορά υψηλόβαθμο Κινέζο αξιωματούχο στην Ουκρανία την Τρίτη και την Τετάρτη, με στόχο να συζητηθεί μια «πολιτική διευθέτηση» της ουκρανικής κρίσης. Θυμίζουμε ότι τον Φεβρουάριο του 2023 το Πεκίνο παρουσίασε ένα κείμενο 12 σημείων με σκοπό την επίτευξη ειρήνης μεταξύ Ρωσίας και Ουκρανίας, κάτι που το Κίεβο απέρριψε.

Ταυτόχρονα, ο Κινέζος πρόεδρος, Σι Τζινπίνγκ κατά την επίσκεψή του στη Μόσχα, είχε αποκαλέσει τον Ρώσο ομόλογό του, Βλαντιμίρ Πούτιν, «αγαπητό φίλο» παρουσιάζοντάς του σχέδιο.

Ο Κινέζος απεσταλμένος, Λι Χούι, πρώην πρεσβευτής στη Ρωσία και ειδικός απεσταλμένος της Κίνας για τις Ευρασιατικές Υποθέσεις, έχει οριστεί αρμόδιος για να συζητήσει τη διευθέτηση του πολέμου στην Ουκρανία. Ο Λι Χούι θα βρίσκεται στο Κίεβο αύριο, Τρίτη, και μεθαύριο, Τετάρτη, δήλωσε στο Γαλλικό Πρακτορείο υψηλόβαθμος αξιωματούχος της ουκρανικής κυβέρνησης, θέλοντας να διατηρήσει την ανωνυμία του.

Ο Κινέζος απεσταλμένος θα πραγματοποιήσει επίσης επισκέψεις στην Πολωνία, τη Γαλλία, τη Γερμανία και τη Ρωσία.