«Σημαντικό ορόσημο» για το Ιράκ στο αγώνα που δίνει κατά των τζιχαντιστών του Ισλαμικού Κράτους χαρακτήρισε τον σχηματισμό νέου κυβερνητικού σχήματος υπό τον Χαϊντάρ αλ-Αμπαντί, ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών Τζον Κέρι.

Σε δηλώσεις του στους δημοσιογράφους ο Τζον Κέρι ανέφερε ότι η κυβέρνηση που σχηματίστηκε τη Δευτέρα στη Βαγδάτη έχει «τη δυνατότητα να ενώσει όλες τις διαφορετικές κοινότητες της χώρας σε ένα ισχυρό και ενωμένο Ιράκ και δίνει σε αυτές τις κοινότητες μια ευκαιρία να οικοδομήσουν ένα μέλλον που όλοι οι Ιρακινοί επιθυμούν».

Ο Κέρι αναμένεται να μεταβεί αυτή την εβδομάδα στη Μέση Ανατολή για να ενισχύσει τη συμμαχία των προθύμων κατά του Ισλαμικού Κράτους

Η νέα κυβέρνηση με επικεφαλής τον Χάιντερ αλ- Αμπαντί, περιλαμβάνει μέλη της σιιτικής πλειοψηφίας του Ιράκ, Κούρδους και σουνίτες, έχοντας μπροστά της το δύσκολο έργο της ενοποίησης της χώρας μετά την καταστροφική απώλεια εδαφών σε όλο το βόρειο Ιράκ από τη δράση του Ισλαμικού Κράτους.

Τηλεφωνική επικοινωνία Ομπάμα με το νέο Iρακινό πρωθυπουργό

Στο μεταξύ, όπως ανακοίνωσε ο Λευκός Οίκος, ο Αμερικανός πρόεδρος Μπαράκ Ομπάμα είχε τηλεφωνική επικοινωνία με το νέο Ιρακινό πρωθυπουργό.

«Ο (Ιρακινός) πρωθυπουργός εξέφρασε τη δέσμευσή του να συνεργαστεί με όλες τις κοινότητες στο Ιράκ, καθώς και τους περιφερειακούς και διεθνείς εταίρους για την ενίσχυση των δυνατοτήτων του Ιράκ στην καταπολέμηση του κοινού εχθρού (Ισλαμικό Κράτος)», ανέφερε η σχετική  ανακοίνωση του Λευκού Οίκου.