Το περασμένο Σάββατο η παγκόσμια κοινότητα είχα στραμμένο το βλέμμα της στην τελετή στέψης του βασιλιά Καρόλου. Μάλιστα, ο πρίγκιπας Χάρι όχι μόνο δεν έκλεψε την παράσταση στη στέψη, όπως περίμεναν κάποιοι, αλλά περιορίστηκε σε ρόλο... κομπάρσου.

Εάν ο ίδιος ή/και η Μέγκαν Μαρκλ, ήτοι το ζεύγος Δούκα και Δουκίσσης του Σάσσεξ, ήλπιζαν ότι ο πρίγκιπας Χάρι θα έκλεβε την παράσταση στην τελετή στέψης του βασιλιά Καρόλου, διαψεύστηκαν οικτρά. Διότι ο Χάρι έμοιαζε με πτωχό συγγενή, ένας άσημος -παρά τα παράσημα στο μέρος της καρδιάς του, ένας «κοινός αριστοκράτης».

«Κρυμμένος» κάπου στην τρίτη σειρά των καθισμάτων εντός του Αββαείου του Γουεστμίνστερ, μέσα στο συνωστισμό των Βρετανών και μη ευγενών, ο πρίγκιπας Χάρι πέρασε σχεδόν απαρατήρητος. Και αφού διέμεινε συνολικά 28 ώρες και 42 λεπτά στη γενέτειρά του, ο Χάρι, αλλιώς το Νο.5 στη σειρά διαδοχής του βρετανικού θρόνου, πήρε το πρώτο αεροπλάνο της British Airways και πέταξε για Καλιφόρνια.

Η βασίλισσα Καμίλα φέρεται να ενοχλήθηκε σφόδρα από τη συμπεριφορά του «μην τον είδατε, μην τον απαντήσατε» ατίθασου πρίγκιπα και ασχέτως εάν υπήρξαν εκατέρωθεν χειρονομίες συμφιλίωσης με τον βασιλιά Κάρολο, η τελετή στέψης ήταν, πιθανότατα, η τελευταία σκηνή στο σίριαλ «Χάρι εναντίον Μπάκιγχαμ». Ουσιαστικά, με την παρουσία του σαν κομπάρσου, ο Χάρι ολοκλήρωσε τη συμβολική αποποίηση των τίτλων του. Αυτός και ο βασιλικός οίκος της Βρετανίας είναι πλέον -και οριστικά- ξένοι.

Η δικαιολογία του Χάρι για την τακτική «όπου φύγει-φύγει» ήταν ότι ο γιος του, ο πρίγκιπας Άρτσι Χάρισον Μαουντμπάτεν Ουίνδσορ γιόρταζε τα τέταρτα γενέθλιά του στις 6 Μαΐου. Φυσικά, ο Χάρι δεν θα συγχωρούσε ποτέ τον εαυτό του, εάν έλειπε από το πάρτι του πιτσιρικά πρίγκιπα. Ευλόγως, δε, μπορεί να υποθέσει κάποιος ότι ούτε η Δούκισσα στου Σάσσεξ, κατά κόσμον Μέγκαν Μαρκλ, θα συγχωρούσε εύκολα το σύζυγό της εάν προτιμούσε να χαιρετά τα πλήθη από μια βεράντα του Μπάκιγχαμ, δίπλα στον βασιλέα πατέρα του και τον διάδοχο αδελφό του, παρά να φορά αστεία καπέλα και να παριστάνει τον κλόουν στο πάρτι του Άρτσι. Άλλωστε, ακριβώς επειδή ο ίδιος ο Χάρι έχει επιλέξει να παραιτηθεί από τα καθήκοντα του πρίγκιπα, δεν είχε καν δικαίωμα να βρίσκεται στο Μπάκιγχαμ κατά τη συγκεκριμένη περίσταση, εφόσον δεν εκπληρώνει πια κανέναν επίσημο ρόλο ως μέλος της βασιλικής οικογένειας.

Το ζεύγος των Σάσσεξ από το 2020 έχει εγκατασταθεί μόνιμα στην Καλιφόρνια, σε μια μικρή πόλη, το Μοντεσίτο, περίπου 150 χλμ. μακριά από το Λος Άντζελες. Εκεί η Δούκισσα Μέγκαν νιώθει απείρως πιο άνετα -και πιο ευπρόσδεκτη, κυρίως- από ό,τι στην πατρίδα του αγαπημένου της συζύγου, τη Βρετανία. Ωστόσο, μαζί με το Χάρι, σε ό,τι αφορά στις εντυπώσεις κατά την τελετή της στέψης, ηττήθηκε βαριά και η Μέγκαν. Το ότι η ίδια δεν παρέστη δεν είχε καμία σημασία. Η απουσία της ήταν ασφαλώς ένα από τα πιο δημοφιλή θέματα συζήτησης, εν τέλει όμως αποδείχθηκε ότι ο μοναρχικός θεσμός, η λάμψη και η σαγήνη που ασκεί παγκοσμίως παρά τον κραυγαλέα αναχρονιστικό χαρακτήρα του, δεν έχει καμία ανάγκη από τη Μέγκαν Μαρκλ. Ούτε καν από τον πρίγκιπα Χάρι.

Ο οποίος, στην πιο σπουδαία στιγμή στη ζωή του πατέρα του, εθεάθη να ανταλλάσσει εγκάρδιους χαιρετισμούς με διάφορους αριστοκράτες, να μιλά ευδιάθετος με τις εξαδέλφες του, Βεατρίκη και Ευγενία, καθώς και στους συζύγους των. Ωστόσο, τα πλάγια βλέμματα που έριχνε στον αδελφό του, ο οποίος συμπρωταγωνίστησε, τρόπον τινά, στην τελετή ενθρόνισης, επιβεβαίωσαν ότι ο πρίγκιπας Χάρι αρχίζει να συνειδητοποιεί ότι τη λέξη «Ρεζέρβα», όπως είναι ο τίτλος της αυτοβιογραφίας του, δεν την επέλεξαν μόνο οι άλλοι για εκείνον, εννοώντας ότι η μοίρα του θα ήταν να ζει στη σκιά του πρίγκιπα της Ουαλίας και διάδοχο του θρόνου, τον Ουίλιαμ. Το χειρότερο για τον Χάρι είναι ότι σαν «ρεζέρβα» αντιμετωπίζει ο ίδιος τον εαυτό του. Και, καθώς διέσχιζε τον Ατλαντικό για να βρεθεί μια ώρα αρχύτερα κοντά στην οικογένειά του, ίσως να συνειδητοποίησε πως τώρα πια δεν είναι καν ο αιώνιος αναπληρωματικός του αδελφού του.

Πηγή: protothema.gr