Η αποκάλυψη των δύο Καρυάτιδων στον δεύτερο προθάλαμο του τάφου στον τύμβο Καστά προσέλκυσαν εκ νέου το ενδιαφέρον των διεθνών μέσων ενημέρωσης που ούτως ή άλλως παρακολουθούν από πολύ κοντά την πορεία των ανασκαφών στην Αμφίπολη περιμένοντας τη στιγμή της ανακοίνωσης του σε ποιον ανήκει ο μεγάλου μεγέθος τάφος.

Για δύο μαρμάρινες γυναικείες φιγούρες που αποτελούν ένα σημαντικό νέο εύρημα, κάνει λόγο η βρετανική εφημερίδα Telegraph, υποστηρίζοντας ότι ο τάφος ανήκει είτε σε συγγενή είτε σε στρατηγό του Μεγάλου Αλεξάνδρου.



Φιγούρες από αρχαίο ελληνικό τάφο αποκαλούνται μεγάλη ανακάλυψη επισημαίνει η Φωνή της Αμερικής που επαναλαμβάνει τις εκτιμήσεις των υπευθύνων του υπουργείου Πολιτισμού που μιλούν για ένα μνημείο που ανήκει σε σημαντικό Μακεδόνα της περιόδου 300-325 π.χ.



«Ο πυρετός ανεβαίνει καθώς εντυπωσιακά αγάλματα ανακαλύφθηκαν σε αρχαίο ελληνικό τάφο» γράφει στην αγγλόφωνη έκδοσή του το δίκτυο France 24.



H είδηση για την ανακάλυψη των δύο Καρυάτιδων έφτασε μέχρι τη μακρινή Κίνα καθώς το δίκτυο Xinhua φιλοξενεί άρθρο στην αγγλόφωνη έκδοσή του.




Το θέμα της ανακάλυψης απασχολεί και τα καναδικά μέσα ενημέρωσης, τα οποία αναπαράγουν την είδηση από τα διεθνή πρακτορεία ειδήσεων. Αναφέρουν ότι πρόκειται για ευρήματα που σηματοδοτούν ότι η αρχαιολογική σκαπάνη βρίσκεται κόντρα στην αποκάλυψη του τάφου ενός, μεγίστης σημασίας, προσώπου, ενώ σημειώνουν ότι πρόκειται για τον μεγαλύτερο τάφο που έχει βρεθεί στην Ελλάδα. Σε άλλα σημεία των ανταποκρίσεων επισημαίνεται πως σχεδόν αποκλείεται το ενδεχόμενο να είναι ο τάφος του Μεγάλου Αλεξάνδρου, καθώς ο Μακεδόνας στρατηλάτης τάφηκε κατ' αρχήν στην Μέμφιδα και μεταφέρθηκε αργότερα στην Αλεξάνδρεια, όπως αναφέρει ο Πλούταρχος. Στα ρεπορτάζ τονίζεται τέλος πως το πιθανότερο είναι ο τάφος να ανήκει σε στρατηγό του Μεγάλου Αλεξάνδρου, στη γυναίκα του Ρωξάνη ή στη μητέρα του Ολυμπιάδα, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις των ειδικών.