Η Μαρίν Λεπέν και η άκρα δεξιά βρίσκονται «προ των πυλών της εξουσίας» προειδοποίησε ο πρωθυπουργός της Γαλλίας, Μανουέλ Βαλς, αντιδρώντας στα αποτελέσματα δημοσκόπησης σύμφωνα με την οποία η ηγέτιδα του Εθνικού Μετώπου θα κέρδιζε τον πρώτο γύρο των προεδρικών εκλογών, εάν διεξάγονταν σήμερα, ή ακόμα και τον δεύτερο γύρο εάν είχε απέναντί της τον νυν πρόεδρο Φρανσουά Ολάντ.

«Οφείλουμε να δράσουμε διαφορετικά. Και να μιλήσουμε διαφορετικά. Για να ακουστούμε, να γίνουμε κατανοητοί. Γνωρίζουμε πιο θα είναι το τρομερό τίμημα της αποτυχίας μας. Στη Γαλλία, η άκρα δεξιά και η Μαρίν Λεπέν βρίσκονται προ των πυλών της εξουσίας», δήλωσε ο Γάλλος πρωθυπουργός σε ομιλία που εκφώνησε στην Festa de l' Unita στην Μπολόνια.

Σύμφωνα με τη δημοσκόπηση του ινστιτούτου Ifop για την Figaro, στον δεύτερο γύρο, η πρόεδρος του Εθνικού Μετώπου θα έχανε εάν έβρισκε απέναντί της κάποιον υποψήφιο της δεξιάς, είτε αυτός ήταν ο τέως πρόεδρος Νικολά Σαρκοζί είτε ένας από τους πρώην πρωθυπουργούς Φρανσουά Φιγιόν ή Αλέν Ζιπέ. Θα κέρδιζε όμως εάν αντίπαλός της ήταν ο Ολάντ, ο οποίος έχει σπάσει κάθε ρεκόρ αντιδημοτικότητας στη Γαλλία.

Σε άλλο δημοσκόπηση του Ifop για λογαριασμό της Le Journal Du Dimanche, το 85% των ερωτηθέντων δηλώνουν ότι δεν θα ήθελαν ο Ολάντ να είναι και πάλι υποψήφιος πρόεδρος. Σε προγενέστερη έρευνα της εταιρείας TNS-Sofres,το ποσοστό της δημοτικότητας του Φρανσουά Ολάντ τον Αύγουστο βρισκόταν στο 13%. Έτσι ο Ολάντ έγινε επισήμως ο λιγότερος δημοφιλής πρόεδρος της Γαλλίας μετά τον 'Β Παγκόσμιο Πόλεμο.