Ο πόλεμος για την Ουκρανία θα τελειώσει εκτός εάν η ΕΕ ενισχύσει τη στρατιωτική υποστήριξη στην μαχόμενη χώρα, δήλωσε ο Αρχηγός ΓΕΕΘΑ της Αμερικής Marc Miley.

Η Ευρωπαϊκή Ένωση πρέπει να βρει τρόπο σε μερικές εβδομάδες ώστε να επιταχύνει την παροχή πυρομαχικών στην Ουκρανία, προειδοποίησε ο Τζόζεπ Μπορέλ, επικεφαλής Εξωτερικών Υποθέσεων της. Δήλωσε δε ότι η Ρωσία έχει τεθεί σε κατάσταση πολέμου, παράγοντας πυρομαχικά σε τρεις βάρδιες την ημέρα στα εργοστάσιά της, προσθέτοντας ότι δεν υπάρχει αντίστοιχη πολεμική ικανότητα στην Ευρώπη.

Το βλήμα των 155 χιλιοστών είναι το πυρομαχικό με τη μεγαλύτερη ζήτηση στον πόλεμο της Ουκρανίας: Οι ΗΠΑ έχουν ήδη στείλει πάνω από 1,5 εκατομμύρια, ενώ κανιβαλλίστηκαν και τα αποθέματα των αποθηκών στο Ισραήλ, (περίπου 250.000 Βλήματα), αλλά το Κίεβο χρειάζεται και άλλα.

Το βλήμα των 155 χιλιοστών είναι η αναγκαία συνθήκη νίκης για τον πόλεμο πυροβολικού που διεξάγεται στην Ουκρανία. Το κάθε βλήμα έχει μήκος περίπου 60 εκατοστά, ζυγίζει γύρω στα 45 κιλά και έχει διάμετρο προφανώς 155 χιλιοστά.

Στην Ουκρανία τα βλήματα 155 χιλιοστών χρησιμοποιούνται με ρυθμό 6.000-8.000 την ημέρα ενώ αντίστοιχα οι Ρώσοι χρησιμοποιούν περίπου 40.000 της δικής τους παραλλαγής των 152 χιλιοστών. Οι αριθμοί είναι χαρακτηριστικοί με την ψαλίδα να ανοίγει ακόμα περισσότερο καθώς οι Ρώσοι έχουν ενισχυθεί με την κινεζική βοήθεια εκατομμύριων βλημάτων των 152 από τα τεράστια αποθέματα του Κινεζικού στρατού.

Συνολικά πάντως, το Αμερικανικό Πεντάγωνο αναφέρει ότι έχει στείλει πάνω από 160 πυροβόλα των 155 χιλιοστών, τα οποία έχουν καταστραφεί από τους Ρώσους η έχουν αχρηστευθει από τους ιδίους τους Ουκρανούς λόγω λανθασμένης χρήσης. Οι Ουκρανοί επίσης έχουν καταναλώσει πλέον των 1,5 εκατομμύριων βλημάτων των 155 χιλιοστών, και πάνω από 14.000 συστήματα RAAM των 155 χιλιοστών. Στην ουσία πρόκειται για ένα βλήμα διασποράς των 155 χιλιοστών με τέσσερις νάρκες που διασκορπίζονται στο έδαφος και μπορούν να εξουδετερώσουν μια συγκέντρωση ομάδας πεζικού η ένα άρμα μάχης.

Μέσα σε αυτό το πλαίσιο αναζήτησης γραμμής παραγωγής πυρομαχικών ο κ. Thierry Breton, επισκέφθηκε πρόσφατα την Ελλάδα, για να εξεταστούν και να αξιολογηθούν οι δυνατότητες αξιοποίησης υφιστάμενων εγκαταστάσεων της Ελληνικής Αμυντικής Βιομηχανίας για την ενίσχυση της παραγωγής πυρομαχικών. Σκοπός είναι η παραγωγή βλημάτων των 155 προκειμένου να αντισταθμιστούν οι ανάγκες αλλά και οι ελλείψεις που προέκυψαν εξαιτίας της πολεμικής σύγκρουσης στην Ουκρανία. Στην ουσία πρόκειται για εργοστάσια που παρήγαγαν πυρομαχικα όμως απαξιώθηκαν τα τελευταία χρόνια και είχαν τεθεί στο περιθώριο λόγω και του αρνητικού τους οικονομικού ισοζυγίου. Η επίσκεψη του Επιτρόπου Μπρετόν στην Ελλάδα είναι ιδιαίτερα σημαντική, καθώς φαίνεται ότι θα ανοίξει τον δρόμο, για την υποστήριξη της αμυντικής παραγωγικής ικανότητας της Ευρώπης, κάτι το οποίο θα ωφελήσει και την Ελληνική Αμυντική βιομηχανία που τελεί εν υπνώσει.

Έτσι σύμφωνα με πληροφορίες υπολογίζεται έως 80 εκατομμύρια ευρώ, η χρηματοδότηση που θα λάβουν τα Ελληνικά Αμυντικά Συστήματα από την κατανομή ευρωπαϊκών κονδυλίων, στο πλαίσιο των κινήσεων που γίνονται για την ενίσχυση της ευρωπαϊκής αμυντικής βιομηχανίας, με βάση τις αυξημένες ανάγκες αμυντικού υλικού που προέκυψαν από τον πόλεμο στην Ουκρανία. Εφόσον μια τέτοια συμφωνία υλοποιηθεί, θα αποτελέσει πολύτιμη και γενναία ένεση ρευστότητας για τα Ελληνικά Αμυντικά Συστήματα και το εργοστάσιο παραγωγής πυρομαχικών στο Λαύριο καθώς το εργοστάσιο στο Υμηττό έχει πλέον απαξιωθεί.

Δημοσιεύτηκε στην Απογευματινή στις 5/5