Την πάγια τουρκική θέση για συνεκμετάλλευση του πλούτου του Αιγαίου επανέλαβε ο υπουργός Άμυνας της Τουρκίας, Χουλουσί Ακάρ, και κατηγόρησε την Ελλάδα για αμφιταλαντεύσεις. Παράλληλα, εμφανίστηκε θετικός στην επέκταση του θερινού μορατόριουμ πτήσεων στο Αιγαίο. «Επιθυμία μας είναι ο πλούτος του Αιγαίου να αποτελέσει πόρο και για τις δύο πλευρές. Οι κάτοικοι εκατέρωθεν να επωφελούνται από τον πλούτο του Αιγαίου με δίκαιο τρόπο», ανέφερε σε συνέντευξή που παραχώρησε στο τηλεοπτικό δίκτυο Haber Global. Τόνισε, επίσης, ότι η Τουρκία δεν θα επιτρέψει τετελεσμένα γεγονότα «ούτε να παραβιαστούν τα δικαιώματά μας και τα δικαιώματα των Κυπρίων αδελφών μας» και συνέχισε λέγοντας: «Οι δηλώσεις μας δεν πρέπει να εκλαμβάνονται ως απειλή. Όπως δεν είναι αδυναμία να λέμε “ας κάτσουμε να μιλήσουμε”».

«Έχουμε πει επανειλημμένα ότι θέλουμε να λύσουμε τα προβλήματά μας μέσω διαπραγματεύσεων, στο πλαίσιο του Διεθνούς Δικαίου», δήλωσε ο Χουλουσί Ακάρ, χωρίς να κάνει όμως αναφορά σε διαπραγματεύσεις σε διμερές επίπεδο και για λύση-πακέτο, όπως κάνουν συνήθως οι Τούρκοι αξιωματούχοι. Ο Τούρκος υπουργός αναφέρθηκε, επίσης, και στην επέκταση του μορατόριουμ στο Αιγαίο κατά δύο μήνες, στη διάρκεια του καλοκαιριού, και εμφανίστηκε θετικός στο ενδεχόμενο να ξεκινάει τον Μάιο και να λήγει τον Οκτώβριο. Αναφορικά με τα Μέτρα Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης, ο κ. Ακάρ υπενθύμισε ότι σειρά έχει η Άγκυρα για την επόμενη συνάντηση, την οποία τοποθέτησε μετά τις εκλογές στις δύο χώρες.
 

Στρατηγική απόφαση ζητά ο Κυριάκος Μητσοτάκης

Στην Αθήνα, ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, μιλώντας στο capital.gr, επισήμανε: «Η Τουρκία πρέπει να λάβει μια βαθιά στρατηγική απόφαση μετά τις εκλογές», εάν θέλει πραγματικά την επαναπροσέγγιση. Δεν παρέλειψε να υπενθυμίσει ότι το βασικό ζήτημα, το οποίο αποτέλεσε εστία των διαφορών μας εδώ και πολλές δεκαετίες, «δεν είναι άλλο από την οριοθέτηση των θαλασσίων ζωνών».

Ο πρωθυπουργός αναφέρθηκε και στον χάρτη που «έβαφε» κόκκινα τα μισά νησιά του Ανατ. Αιγαίου. «Όλα αυτά δεν βοηθούν. Αλλά, ίσως, μετά τις εκλογές, επικρατήσει η λογική. Και αν επικρατήσει η λογική, πιστεύω ότι η Τουρκία θα συνειδητοποιήσει ότι έχει να κερδίσει περισσότερα», επισήμανε.

Αερπλανοφόρο «Αναντολού»

Στην άλλη ακτή του Αιγαίου, το τουρκικό μίνι αεροπλανοφόρο «Αναντολού» έδεσε στο λιμάνι της Σμύρνης. Ο Ταγίπ Ερντογάν είχε δηλώσει προ ημερών ότι η παρουσία του «Αναντολού» στη Σμύρνη στέλνει μήνυμα, χωρίς να διευκρινίζει αν αποδέκτης του μηνύματος είναι η Ελλάδα ή η αντιπολίτευση, με δεδομένο ότι η Σμύρνη αποτελεί προπύργιό της.

 

Δημοσιεύθηκε στην Απογευματινή