tourkia_akar
Διεθνή

Νέα πρόκληση Ακάρ για το Αιγαίο: O πλούτος του να αποτελέσει πόρο και για τις δύο πλευρές

«Δεν θα επιτρέψουμε κανένα τετελεσμένο γεγονός. Επομένως, οι δηλώσεις μας δεν πρέπει να εκλαμβάνονται ως απειλή», σημείωσε μεταξύ άλλων ο υπουργός Άμυνας της Τουρκίας

Την προκλητική θέση περί συνεκμετάλλευσης στο Αιγαίο επανέφερε σε νέες του δηλώσεις ο υπουργός Άμυνας της Τουρκίας, Χουλουσί Ακάρ, απαντώντας στα όσα είπε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης από το φόρουμ των Δελφών.

Ερωτηθείς για πολλά θέματα, ο υπουργός Άμυνας της Τουρκίας, μεταξύ άλλων, αναφέρθηκε στην επέκταση του μορατόριουμ -από Μάιο έως Οκτώβριο-, κατηγορώντας παράλληλα τη χώρα μας για αμφιταλαντεύσεις. Ο Χουλουσί Ακάρ, όπως μετέδωσε από την Κωνσταντινούπολη ο Μανώλης Κωστίδης, επανέλαβε ότι η Τουρκία δεν θα επιτρέψει κανένα τετελεσμένο γεγονός και τόνισε ότι θα προστατευτούν τα δικαιώματα «της Τουρκίας και των Κυπρίων αδερφών μας» στην Κύπρο.

«Ο πλούτος του Αιγαίου να είναι πόρος και για τις δύο πλευρές»

 «Τώρα βέβαια οι εκλογές έχουν σίγουρα επιρροή. Ωστόσο, συνεχίζουμε τις συνομιλίες μας με τον υπουργό Άμυνας της αξιότιμης ομολόγου μας Ελλάδας. Εκεί έγινε ένα σιδηροδρομικό δυστύχημα, φυσικά είναι πηγή θλίψης για εμάς. Εκφράσαμε τα συλλυπητήριά μας στους ομολόγους μας. Είχαμε εδώ έναν σεισμό μεγάλης κλίμακας και μας έδειξαν την απαραίτητη ευγένεια συλλυπούμενοι.

Σαν συνέχεια, ήρθαν στο Χατάι. Βρεθήκαμε εκεί, μιλήσαμε, ανταλλάξαμε πληροφορίες», δήλωσε ο υπουργός Άμυνας της Τουρκίας.

«Είχαμε επίσης την ευκαιρία να συζητήσουμε και άλλα μεταξύ μας θέματα. Επιθυμία μας, όπως λέγαμε πάντα, είναι ο πλούτος του Αιγαίου να αποτελέσει πόρο και για τις δύο πλευρές. Οι κάτοικοι εκατέρωθεν να επωφελούνται από τον πλούτο του Αιγαίου με δίκαιο τρόπο», πρόσθεσε.

«Στόχος μας να ζούμε βάσει αμοιβαίου συμβιβασμού»

Σχετικά με την επέκταση ο υπουργός Άμυνας της Τουρκίας δήλωσε: «Να συνεχίσουμε επίσης τη συνεργασία μας σε πολλούς άλλους τομείς, ιδιαίτερα στον τουρισμό.

Έχουμε ένα moratorium που εφαρμόστηκε το 1988. Αυτό σημαίνει: Μεταξύ 15 Ιουνίου και 15 Σεπτεμβρίου, ας μην προβαίνουμε σε ασκήσεις ή στρατιωτικές δραστηριότητες, ας μην επηρεάζουμε αρνητικά τον τουρισμό.

Μάλιστα, κατά τις συνομιλίες που είχαμε εκεί (σ.σ.: Hatay) μιλήσαμε για παράτασή του, ξεκινώντας τον Μάιο αντί για τον Ιούνιο και τελειώνοντας τον Οκτώβριο αντί για τον Σεπτέμβριο.

Από την πλευρά μας δηλώσαμε ότι είμαστε πρόθυμοι και υποστηρικτικοί σε αυτό το θέμα και ότι μόνος μας στόχος είναι να ζούμε με ειρήνη και ηρεμία βάσει αμοιβαίου σεβασμού.

Έχουμε πει επανειλημμένα ότι θέλουμε να λύσουμε τα προβλήματά μας μέσω διαπραγματεύσεων, στο πλαίσιο του διεθνούς δικαίου, στο πλαίσιο των σχέσεων καλής γειτονίας».

«Δεν θα παραβιαστούν τα δικαιώματά μας στην Κύπρο»

«Από αυτή την άποψη, υπάρχουν κάποιες αμφιταλαντεύσεις στον γείτονά μας. Περιμένουμε με ελπίδα ότι θα βρουν τον σωστό δρόμο και θα έρθουν στη θέση που πρέπει από αυτή την άποψη. Όπως λέμε πάντα, δεν θα [επιτρέψουμε να] παραβιαστούν τα δικαιώματά μας και τα δικαιώματα των Κυπρίων αδελφών μας, ειδικά στην Κύπρο», σημείωσε επίσης ο υπουργός Άμυνας της Τουρκίας.

«Τα προβλήματα Ελλάδας-Τουρκίας στο Αιγαίο δεν θα λυθούν αμέσως».

«Παράλληλα, δεν θα επιτρέψουμε κανένα τετελεσμένο γεγονός. Επομένως, οι δηλώσεις μας δεν πρέπει να εκλαμβάνονται ως απειλή. Δεν είναι απειλή. Όπως δεν είναι αδυναμία να λέμε “ας κάτσουμε να μιλήσουμε”, αυτό πρέπει να γίνει καλά κατανοητό. Ας μιλήσουμε ως δύο πολιτισμένες χώρες και ας λύσουμε το πρόβλημα μαζί. Έχουμε μέτρα οικοδόμησης εμπιστοσύνης.

Είναι κάτι που δημιουργείται εδώ και πολλά χρόνια. Μιλήσαμε με συνομιλητές μας στο ΓΕΣ. Τότε, έλεγαν πως ο δικός μας ΓΕΕΘΑ και ο δικός τους είχαν διαφορετική ιδιότητα (status), "αυτά είναι πολιτικά θέματα, δεν μπορούμε να τα λύσουμε", είπαν.

Μετά έγινε υπουργός, γίναμε και εμείς υπουργοί. Και τότε είπαμε: “Κοίτα, τώρα που είναι έτσι τα πράγματα, ας το κάνουμε”.

Αυτά τα προβλήματα μεταξύ Τουρκίας και Ελλάδας στο Αιγαίο, και άλλα, δεν είναι ζητήματα που μπορούν να λυθούν αμέσως. Υπάρχουν οικονομικές, ιστορικές, πολιτικές, νομικές, στρατιωτικές διαστάσεις», πρόσθεσε ο Χουλουσί Ακάρ.

Συνάντηση στην Τουρκία μετά τις εκλογές

Σχετικά με τα Μέτρα Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας, ο Χουλουσί Ακάρ σημείωσε: «Πρέπει πρώτα να το συζητήσουν οι ειδικοί. Υπό αυτή την έννοια, είπαμε: “Πόσα άτομα γνωρίζουν καλύτερα; 10 - 20 άτομα. Φέρτε τους και θα φέρουμε κι εμείς. Αφήστε τους να καθίσουν, να δουλέψουν και να επεξεργαστούν τα προβλήματα και μετά φέρτε τα σ' εμάς. Μετά θα αποφασίσουμε”.

Είπαν εντάξει. Πραγματοποιήσαμε 3 τέτοιες συναντήσεις με τίτλο “Μέτρα Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης”. Δύο στην Αθήνα, μία στην Άγκυρα... Τώρα είναι η σειρά της Άγκυρας.

Είπαμε να το συνεχίσουμε αυτό το σχήμα, δεν υπάρχει τίποτα κακό σε αυτό. Ας το κρατήσουμε κλειστό στον Τύπο, ας μην κάνουμε δηλώσεις, ας μην μοιραζόμαστε κ.λπ... είναι καλύτερα έτσι.

Αρκεί να σημειώσουμε πρόοδο προς μια συμφωνία. Αφήστε τους ειδικούς να μιλήσουν. Στην πραγματικότητα, αυτές οι 3 συναντήσεις ήταν πολύ παραγωγικές. Όλοι γνώρισαν ο ένας τον άλλον, οι προσεγγίσεις τους στο πρόβλημα, οι προοπτικές τους, τα στυλ λύσης, οι πολιτισμικές τους προοπτικές, η ψυχολογία άρχισαν να αποκαλύπτονται. Τώρα περιμένουμε την αντιπροσωπεία των συνομιλητών μας να έρθει στην Τουρκία μετά τις εκλογές...».

Δείτε αναλυτικά στο παρακάτω βίντεο