Το Τ 55 είναι ένα απομεινάρι του ψυχρού πολέμου με κάποιες όμως ιδιαιτερότητες που φαίνεται ότι αξιοποιούνται από τους Ρώσους στο πεδίο της μάχης. Η αλήθεια είναι πως άρματα αυτού του τύπου δεν θα είχαν καμμιά τύχη αντιμετωπίζοντας πιο σύγχρονα άρματα. Απλώς θα ήταν εύκολοι στόχοι. Όμως η φύση των επιχειρήσεων στην περιοχή ευνοεί την αξιοποίηση τους.

Οι Ρώσσοι χρησιμοποιούν τα άρματα μάχης κυρίως σε ρόλο υποστηρίξεως πεζικού, διασπαρμένα σε τάγματα και άλλες υποομάδες. Με το πυροβόλο τους, τα άρματα μπορούν να καταστρέφουν, οχυρώσεις ή να ανοίξουν δρόμο σε κατοικημένες περιοχές, καταστρέφοντας κτίρια στα οποία έχει οχυρωθεί ο αντίπαλος. Επιπλέον υπάρχουν τεράστια αποθέματα πυρομαχικών για το πυροβόλο τους.

Αξιοποιούνται ακόμη και σε ρόλο παροχής πυρών υποστηρίξεως σε μονάδες μικρούς σχηματισμούς, ουσιαστικά παίζοντας τον ρόλο αυτοκινούμενων πυροβόλων. Τέλος, πολλά από αυτά τα άρματα έχουν μετατραπεί σε στατικά πυροβολεία, στις αμυντικές γραμμές που διαμορφώνουν οι Ρώσοι σε όλο το μήκος του μετώπου. Λέγεται ότι πάνω από 800 άρματα αυτή την στιγμή επιχειρούν στην Ουκρανία. Το Τ 55 είναι ένα πολύ απλό μηχανολογικό σύστημα και αυτό διευκολύνει σαφώς τον χειρισμό του ακόμη και από άπειρο προσωπικό όπως οι επίστρατοι, που δεν χρειάζεται να έχουν καμία ιδιαίτερη εξοικείωση με αυτό. Εφόσον θα κληθούν να δράσουν περισσότερο ως πυροβολητές παρά ως χειριστές -αρματιστές, δεν απαιτείται χρονοβόρα εκπαίδευση. Ρώσσοι αναλυτές βέβαια αναφέρουν ένα ιδιαίτερο πλεονέκτημα που έχουν αυτά τα άρματα. Μπορούν να κινηθούν σε περιβάλλον πυρηνικού πλήγματος καθώς διαθέτουν ειδική προστασία του σκάφους για την πλήρη ασφάλεια του πληρώματος.