Σε απάντηση των Νατοϊκών αρμάτων που καταφθάνουν στην Ουκρανία προς ενίσχυση του ουκρανικού στρατού (Leopard 2, Challenger M1A1 Abraams) οι Ρώσοι αντιπαρατάσσουν το νεότερό τους δημιούργημα: το άρμα μάχης Τ-14 Armata.

Πληροφορίες αναφέρουν ότι τα Τ-14 Armata ήδη επιχειρούν στο μέτωπο της Ουκρανίας. Πιθανόν και για λόγους στρατηγικής οι Ρώσοι δεν τα χρησιμοποιούν ακόμη σε αρματομαχίες ούτε σε επιθέσεις μικράς κλίμακος. Λέγεται πάντως ότι έχουν χρησιμοποιηθεί σε επιθέσεις εναντίον προσωπικού λόγω του ισχυρού πυροβόλου τους των 125 mm.

Το Τ-14 Armata διαθέτει έναν μη επανδρωμένο πυργίσκο, με το τριμελές πλήρωμα που μπορεί να ελέγχει ηλεκτρονικά όλα τα όπλα του. Ουσιαστικά το πλήρωμα βρίσκεται μέσα σε μια απομονωμένη θωρακισμένη κάψουλα που βρίσκεται στο μπροστινό μέρος του άρματος μάχης. Το άρμα διαθέτει συνδυασμένη πολυστρωματική θωράκιση, όπως μια νέα δυναμική προστασία «Malachite» και ένα συγκρότημα ενεργητικής προστασίας «Afganit».

Ο κύριος οπλισμός του είναι ένα όπλο 125 mm 2A82-1M, ικανό να χρησιμοποιεί νέους κατευθυνόμενους πυραύλους με βεληνεκές οκτώ χιλιομέτρων. Όπως αναφέρει το ρωσικό RIA Novosti, τα άρματα μάχης Τ-14 Armata είναι εφοδιασμένα με πρόσθετη θωράκιση στα πλευρά τους έτσι ώστε να αντέχουν καλύτερα τα αντιαρματικά πυρά, ενώ τα πληρώματά τους έχουν «περάσει» από μαθήματα συντονισμού μάχης σε πεδία στις Λαϊκές Δημοκρατίες του Donetsk και του Luhansk. Επίσης ένας αριθμός συγκεκριμένων αρμάτων είχε αποσταλεί στη Συρία και είχαν συμμετάσχει σε επιχειρήσεις αποδίδοντας πάρα πολύ καλά. Λέγεται ότι οι Ρώσοι πρόσθεσαν αρκετές βελτιώσεις στο σκάφος του άρματος από την εμπειρία που αποκόμισαν εκεί. Είναι φανερό λοιπόν ότι αναμένεται πάλι στις ουκρανικές πεδιάδες να ξαναδούμε μονομαχίες ρωσικών εναντίον δυτικών αρμάτων.