Η ιστορία της πανδημίας αλλοιώνεται εδώ και τρία χρόνια εξαιτίας της κινεζικής λογοκρισίας, όπως αποδεικνύεται μέσα από έρευνα της εφημερίδας «New York Times», που εξηγεί πως η κινεζική καταστολή συνεχίζει να γεννά παραπληροφόρηση ακόμα και σήμερα παρεμποδίζοντας τις προσπάθειες προσδιορισμού της προέλευσης του ιού.

Το αμερικανικό δημοσίευμα αφηγείται την ιστορία από την αρχή, δηλαδή από τους πρώτους μήνες του 2020, όταν μια τρομακτική νέα ασθένεια πήρε επίσημα το όνομα COVID-19 και μια ομάδα επιστημόνων από τις Ηνωμένες Πολιτείες και την Κίνα δημοσίευσε κρίσιμα δεδομένα που έδειχναν πόσο γρήγορα εξαπλώθηκε ο ιός και ποιοι πέθαιναν. Σε αυτή τη μελέτη αναφέρονταν προειδοποιήσεις για την υγεία σε όλο τον κόσμο και θα μπορούσε να αποτελέσει πρότυπο διεθνούς συνεργασίας σε μια στιγμή κρίσης.

Μέσα σε λίγες μέρες, ωστόσο, το έγγραφο αποσύρθηκε κατόπιν εντολής Κινέζων αξιωματούχων υγείας, όπως τονίζει το άρθρο. Το Πεκίνο παρακρατούσε προκλητικά πληροφορίες, αλλά κανείς δεν έδινε σημασία εν μέσω της φρενίτιδας που επικρατούσε εξαιτίας του άγνωστου φονικού ιού. Έτσι οι Κινέζοι επιστήμονες, υπό την πίεση της κυβέρνησης, συνέχισαν να αποκρύπτουν δεδομένα.

Συγκεκριμένα, απέσυραν γενετικές αλληλουχίες από δημόσιες βάσεις δεδομένων και άλλαξαν κρίσιμες λεπτομέρειες στις έρευνες που υποβλήθηκαν σε ιατρικές επιθεωρήσεις. Βάσει της έρευνας των δημοσιογράφων των «New York Times», η λογοκρισία πληροφοριών από το Πεκίνο είναι πολύ βαθύτερη και έχει στοχεύσει μέχρι και διεθνή περιοδικά και επιστημονικές βάσεις δεδομένων, κλονίζοντας τα θεμέλια της κοινής επιστημονικής γνώσης. Ακόμη και ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας έχει παραπλανηθεί, αποδίδοντας αξιοπιστία σε αλλοιω- μένα δεδομένα και ανακριβείς απολογισμούς.

Η λογοκρισία του Πεκίνου εκτέθηκε σε δημόσια θέα πρόσφατα, όταν μια διεθνής ομάδα επιστημόνων ανακάλυψε δεδομένα γενετικής αλληλουχίας, τα οποία είχαν συλλέξει Κινέζοι ερευνητές από μια αγορά της Γουχάν τον Ιανουάριο του 2020, αλλά απέκρυπταν από ξένους ειδικούς επί τρία χρόνια.

Οι διεθνείς υγειονομικοί αξιωματούχοι χαρακτηρίζουν αυτή την καθυστέρηση «ασυγχώρητη». Ποιος, όμως, μπορεί να συνετίσει το Πεκίνο; Η Κίνα συνεχίζει ανεμπόδιστη να δείχνει τον... δρόμο για το πώς παράγουμε νέες καταστάσεις έκτακτης ανάγκης και πώς ανα- στέλλονται ελευθερίες και δικαιώματα.

Ιουστίνη Αλεξάκη / Δημοσιεύθηκε στην Απογευματινή στις 25/4