Η Washington Post σε δημοσίευμά της, επισημαίνει ότι για την πρώτη επέτειο της εισβολής, στις 24 Φεβρουαρίου, η ουκρανική στρατιωτική κατασκοπεία (HUR) ετοίμαζε χτυπήματα ακόμη και στη Μόσχα ή το ρωσικό λιμάνι του Νοβοροσίσκ στη Μαύρη Θάλασσα. Τελικά το Κίεβο πείστηκε να αναβάλει το χτύπημα στη Μόσχα, καθώς οι ΗΠΑ φοβούνταν ότι η Ρωσία θα απαντούσε με κάθε μέσο. Πώς και γιατί πείστηκε η Ουκρανία παραμένει ασαφές.

Ο «εγκέφαλος» πίσω από τους σχεδιασμούς είναι ο επικεφαλής της HUR, Κιρίλο Μπουντάνοφ, ο 37χρονος στρατηγός που εμπνέει θαυμασμό όσο και ανησυχία σε δυτικές κυβερνήσεις για τις παράτολμες ιδέες του. Στα σχέδιά του συγκαταλέγονται ακόμη και επιθέσεις κατά Ρώσων στη Συρία, με τη βοήθεια Κούρδων, τις οποίες απέρριψε ο πρόεδρος Ζελένσκι.

Τα αμερικανικά απόρρητα έγγραφα που διέρρευσαν από τον στρατιώτη Τζακ Τεσέιρα δείχνουν ότι η Ουάσιγκτον μερικές φορές σταματά την Ουκρανία από το να φέρει τον πόλεμο βαθιά στην «αυλή» της Ρωσίας, κάτι που ενδεχομένως θα προκαλούσε δυσανάλογη αντίδραση, ακόμη και αν το χτύπημα δεν προκαλούσε μεγάλες ζημιές.

Αλλά παράλληλα οι ΗΠΑ δεν θέλουν η Ουκρανία να χρησιμοποιεί αμερικανικά όπλα στις επιθέσεις της μέσα στη Ρωσία. Αυτό θα έφερνε τις ΗΠΑ σε απευθείας αντιπαράθεση με τη Ρωσία, αν δεν ωθούσε τη Μόσχα να χρησιμοποιήσει τακτικά πυρηνικά όπλα.

Σε επίθεση σε ρωσική αεροπορική βάση, η Ουκρανία χρησιμοποίησε δικά της drone, μια ένδειξη ότι τηρεί τους κανόνες που ορίζουν οι ΗΠΑ. Σε άλλες περιπτώσεις το Κίεβο δεν χρησιμοποιεί το αμερικανικό πυροβολικό (όπως τα HIMARS) για χτυπήματα κατά ρωσικών στόχων χωρίς συντεταγμένες που έχει λάβει από τις ΗΠΑ.