«Είναι άσχηµα τα πράγµατα. Έχει αεροπορικές επιδροµές µε αεροπλάνα και ελικόπτερα, υπάρχει πρόβληµα», δήλωσε στα ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΑ ο μητροπολίτης Νουβίας και παντός Σουδάν Σάββας, περιγράφοντας την κατάσταση που επικρατεί στη χώρα της Αφρικής. Από τη Μητρόπολη του Χαρτούµ, όπου βρίσκεται εγκλωβισµένος µαζί με πιστούς από το πρωί του Μεγάλου Σαββάτου και την πρωινή Θεία Λειτουργία, έδωσε την εικόνα που αντιµετωπίζουν οι εγκλωβισµένοι.

«Είµαστε µεταξύ των διασταυρούµενων πυρών στο κέντρο του Χαρτούµ», ανέφερε ο µητροπολίτης Σάββας, λέγοντας ότι υπάρχει ακόµη επάρκεια σε τρόφιµα και νερό, ενώ το ρεύµα είναι κοµµένο, όπως σε όλο το Σουδάν. Ο ίδιος ανέφερε ότι βρίσκεται σε επικοινωνία µε την ελληνική πρεσβεία στο Κάιρο και µε το Πατριαρχείο Αλεξανδρείας, στην προσπάθεια να βρεθεί λύση, ενώ, όπως επισήµανε, έχει επικοινωνήσει και µε τον υφυπουργό Εξωτερικών, Ανδρέα Κατσανιώτη.

«Είµαστε σε συνεχή επικοινωνία µε την ελληνική πρεσβεία στο Κάιρο και µε το Πατριαρχείο Αλεξανδρείας, προσπαθούµε να βρούµε λύσεις», ανέφερε ο µητροπολίτης Σάββας. Από την πρώτη στιγµή που ξέσπασαν οι συγκρούσεις στο Χαρτούµ, δε, ο πατριάρχης Αλεξανδρείας και πάσης Αφρικής, Θεόδωρος Β’, βρίσκεται σε συνεχή επικοινωνία µε τις Αρχές της Αιγύπτου και της Ελλάδας.

Όπως έγινε γνωστό την Κυριακή, ο μητροπολίτης Σάββας και άλλα τέσσερα άτομα επιχείρησαν να βγουν από τον ιερό ναό με αυτοκίνητο και να πάνε στο κτίριο της γαλλικής πρεσβείας αλλά βρέθηκαν ανάμεσα σε διασταυρούμενα πυρά. Το μεσημέρι της ίδιας μέρας χτυπήθηκε το γαλλικό κομβόι εν μέσω βομβαρδισμών και διασταυρούμενων πυρών μεταξύ στρατού και παραστρατιωτικών.