Οι Φιλιππίνες πιστοποίησαν την από καιρό συμφωνία με τις οι Ηνωμένες Πολιτείες, για παραχώρηση τεσσάρων βάσεων διπλασιάζοντας τον αριθμό που περιλαμβάνεται σε μια αμυντική συμφωνία που επιδιώκει να προωθήσει μια συμμαχία δεκαετιών μεταξύ τους.

Η επέκταση της Συμφωνίας Ενισχυμένης Αμυντικής Συνεργασίας (EDCA- Enhanced Defense Cooperation Agreement) υπογραμμίζει τη στρατηγική σημασία των Φιλιππίνων, σε μια περίοδο αυξανόμενης ανησυχίας για τη συμπεριφορά της Κίνας στη Νότια Σινική Θάλασσα και έντασης για την αυτοδιοικούμενη Ταιβάν. Οι τοποθεσίες εχουν επιλεγεί με τέτοιο τρόπο ώστε να καλύπτουν όλη την Ταϊβάν, και τα αμφισβητούμενα νησιά της θαλάσσιας περιοχής της.

Η συμφωνία επιτρέπει την πρόσβαση των ΗΠΑ στις βάσεις των Φιλιππίνων για κοινή εκπαίδευση, τοποθέτηση εξοπλισμού και κατασκευή εγκαταστάσεων όπως διαδρόμους, αποθήκευση καυσίμων και στρατιωτικές κατοικίες, αποθήκες πυρομαχικών. Οι τοποθεσίες που αναφέρονται στην συμφωνία είναι η ναυτική βάση Camilo Osias στο αεροδρόμιο Sta Ana και Lal-lo, αμφότερα στην επαρχία Cagayan, και το στρατόπεδο Melchor Dela Cruz στο Gamu, στην επαρχία Isabela και το νησί Balabac στα ανοικτά του Palawan.

Οι τοποθεσίες είναι εξαιρετικά σημαντικές, καθώς οι Αμερικάνικες δυνάμεις με την Isabela και το Cagayan θα μπορούν να βλέπουν βόρεια προς την Ταϊβάν, ενώ το Palawan βρίσκεται κοντά στα αμφισβητούμενα νησιά Spratly στη Θάλασσα της Νότιας Κίνας, όπου η Κίνα έχει κατασκευάσει τεχνητά νησιά εξοπλισμένα με διαδρόμους και πυραυλικά συστήματα.

Ο αρχηγός Άμυνας των Φιλιππίνων Carlito Galvez χαρακτήρισε τις τοποθεσίες «πολύ στρατηγικές» και τόνισε ότι η χώρα του έχει ευθύνη απέναντι στη διεθνή κοινότητα για την ασφάλεια της Θάλασσας της Νότιας Κίνας. Επιπλέον επεσήμανε την πραγματική αιτία της εγκατάστασης των Αμερικανικών βάσεων στην περιοχή: «Αυτός είναι ένας εμπορικός θαλάσσιος δρόμος... όπου διενεργείται εμπόριο τριών τρισεκατομμυρίων δολαρίων ετησίως».

Η απόφαση του προέδρου Ferdinand Marcos Jr. να επεκτείνει την πρόσβαση στις ΗΠΑ ελήφθη τον Φεβρουάριο, αλλά η ανακοίνωση των τοποθεσιών καθυστέρησε λόγω της αντίθεσης ορισμένων αρχηγών της τοπικής κυβέρνησης που ανησυχούσαν για μελλοντική σύγκρουση μεταξύ των Ηνωμένων Πολιτειών και της Κίνας.

Απ’ την άλλη πλευρά, η Κίνα έχει κατηγορήσει τις ΗΠΑ ότι αυξάνουν τις εντάσεις με τις στρατιωτικές τους αναπτύξεις. Το γραφείο του προέδρου Μάρκος πάντως, ανακοίνωσε ότι οι τέσσερις τοποθεσίες θα πρέπει να «ενισχύσουν την αντιμετώπιση καταστροφών» και να βοηθήσουν τις «ανθρωπιστικές επιχειρήσεις» και τις επιχειρήσεις παροχής βοήθειας. «Οι τοποθεσίες τους βρίσκονται σε περιοχές όπου είναι απαραίτητες», δήλωσε ο Jay Batongbacal, ειδικός στη Θάλασσα της Νότιας Κίνας στο Πανεπιστήμιο των Φιλιππίνων. «Μας παρέχει επίσης κάλυψη όχι μόνο στη Θάλασσα των Δυτικών Φιλιππίνων (Θάλασσα της Νότιας Κίνας) αλλά και στην πλευρά του Ειρηνικού», πρόσθεσε.

Οι Ηνωμένες Πολιτείες έχουν δεσμεύσει υποδομές αξίας άνω των 82 εκατομμυρίων δολαρίων στις πέντε υπάρχουσες τοποθεσίες - την αεροπορική βάση Antonio Bautista στο Palawan, την αεροπορική βάση Basa στην Pampanga, το Fort Magsaysay στη Nueva Ecija, την αεροπορική βάση Benito Ebuen στο Cebu και την αεροπορική βάση Lumbia στο Mindanao. Να σημειώσουμε ότι οι δυνάμεις των ΗΠΑ εκδιώχθηκαν από το Subic και το Clark, την τελευταία και μεγαλύτερη από τις μόνιμες βάσεις τους στις Φιλιππίνες, το 1992, εν μέσω εθνικιστικών αντιδράσεων. Οι δεσμοί μεταξύ όμως των δυο χωρών ξαναχτίστηκαν μετά το 2000, με πολλές κοινές ασκήσεις και παροχή στρατιωτικής βοήθειας στην Μανίλα.