Έγκριση  πώλησης στην Τουρκία εξαρτημάτων που έχουν να κάνουν με την ασφάλεια των πτήσεων των μαχητικών F-16, προχώρησε το State Department.

Η  συγκεκριμένη πώληση αφορά ένα προγενέστερο αίτημα αγοράς αμυντικού εξοπλισμού (αξίας 260 εκατομμυρίων δολαρίων), το οποίο δεν σχετίζεται με το αίτημα της αναβάθμισης και  εκσυγχρονισμού νέων μαχητικών (αξίας 20 δισεκατομμυρίων δολαρίων). Η έγκριση που στάλθηκε στο Κογκρέσο αφορά ραντάρ και αναβαθμίσεις λογισμικού των ηλεκτρονικών συστημάτων του Επιχειρησιακού Προγράμματος Πτήσεων (OFP) με την ικανότητα Automatic Ground Collision Avoidance System (AGCAS).

Πρόκειται για ένα παλαιοτέρα αίτημα της Τουρκίας που έχει σχέση με την ασφάλεια των πτήσεων  των Τουρκικών αεροσκαφών. Η κυβέρνηση της, ζήτησε να αγοράσει αμυντικά είδη και υπηρεσίες για να υποστηρίξει τον όλο της τον στόλο  αεροσκαφών F-16. Το πρόγραμμα υποστήριξης  περιλαμβάνει αναβαθμίσεις λογισμικού των ηλεκτρονικών συστημάτων του Επιχειρησιακού Προγράμματος Πτήσεων (OFP) με την ικανότητα ‘Automatic Ground Collision Avoidance System’ (AGCAS), τροποποιήσεις λογισμικού για να καταστεί δυνατή η ενσωμάτωση του Πολυλειτουργικού Συστήματος Διανομής Πληροφοριών ‘Block Upgrade II’ (MIDS BU II) που προμηθεύεται χωριστά. Επιπλέον  αναβαθμίσεις hardware και software, εξοπλισμό υποστήριξης, κατάρτισης, ανταλλακτικά, υπηρεσίες μηχανικής, τεχνικής και υλικοτεχνικής υποστήριξης. Ο κύριος ανάδοχος θα είναι η Lockheed Martin Aeronautics Company of Fort Worth, TX.

Η ανακοίνωση του Εκπροσώπου του Στέιτ Ντιπάρτμεντ για την προμήθεια από την Τουρκία ήταν χαρακτηριστική: «Η κυβέρνηση των ΗΠΑ ενημέρωσε το Κογκρέσο σχετικά με μια πιθανή αγορά (μέσω του Προγράμματος Διεθνών Στρατιωτικών Πωλήσεων) αναβαθμίσεων λογισμικού ηλεκτρονικών συστημάτων για τον υπάρχοντα στόλο μαχητικών αεροσκαφών F-16 της Τουρκίας, αξίας έως και 259 εκατομμυρίων δολαρίων. Η Τουρκία είναι ένας μακροχρόνιος και πολύτιμος σύμμαχος του ΝΑΤΟ. Η κυβέρνηση Μπάιντεν υποστηρίζει τις προσπάθειες της Τουρκίας να αναβαθμίσει τα αεροηλεκτρονικά συστήματά του στόλου των F-16. Αυτή η πιθανή πώληση θα ενισχύσει τη διαλειτουργικότητα της Τουρκίας με το ΝΑΤΟ μέσω της αναβάθμισης των συστημάτων επικοινωνιών και μέσω αναβαθμίσεων για τη βελτίωση των μέτρων ασφαλείας, όπως για παράδειγμα των συστημάτων αποφυγής σύγκρουσης εδάφους.
Πρόκειται για ένα ζήτημα διαλειτουργικότητας και βασικής ασφάλειας πτήσης τόσο για την Τουρκία όσο και για όλους τους συμμάχους και εταίρους που συμμετέχουν σε κοινές αποστολές με την Τουρκία. Οι Ηνωμένες Πολιτείες και η Τουρκία έχουν μακροχρόνιους δεσμούς άμυνας και ασφάλειας και η συνεχιζόμενη διαλειτουργικότητα της Τουρκίας στο ΝΑΤΟ παραμένει κρίσιμη προτεραιότητα».