Το τέλος της πανδημίας του νέου κοροναϊού και το πέρασμα της ανθρωπότητας σε μία πιο ήπια φάση εποχικής αύξησης της δραστηριότητας του SARS – COV 2 αναμένεται να συστήσει την πρώτη εβδομάδα του ερχομένου Μαΐου η επιτροπή εκτάκτων καταστάσεων του Παγκοσμίου Οργανισμού Υγείας (ΠΟΥ), ενώ, στη συνέχεια, θα απομένει μόνον η συγκεκριμένη ανακοίνωση εκ μέρους του γενικού διευθυντή του ΠΟΥ, Τέντρος Γκεμπρεγέσιους.

Αυτό προκύπτει από τη χθεσινή συνέντευξη Τύπου, την οποία παραχώρησαν από την Γενεύη τα στελέχη του Προγράμματος Διαχείρισης Καταστάσεων Έκτακτης Υγειονομικής Ανάγκης του ΠΟΥ.

«Παρεξήγηση»

Χαρακτηριστικό είναι ότι ο επικεφαλής του Προγράμματος, Δρ Μάικλ Ράιαν, υπογράμμισε, μεταξύ άλλων, ότι «δεν σβήνουμε έναν διακόπτη για να περάσουμε αυτόματα σε μια ενδημική κατάσταση. Είναι πολύ πιο πιθανό ότι θα περάσουμε από έναν κακοτράχαλο δρόμο προς ένα πιο προβλέψιμο μοντέλο. Νομίζω ότι υπάρχει μια παρεξήγηση. Πολύ συχνά οι αναπνευστικοί ιοί, για παράδειγμα - όπως η γρίπη - δεν περνούν από ενδημική φάση. Περνούν από μια πανδημία σε πολύ αδύναμα επίπεδα δραστηριότητας, με εποχικές ενδεχομένως επιδημίες ή επιδημίες που εμφανίζονται σε ετήσια ή εξαμηνιαία βάση».

Έτσι, για τον νέο κοροναϊό είναι πιο πιθανό αυτός να περάσει «σε μια φάση χαμηλής συχνότητας με ενδεχόμενες εξάρσεις, κυρίως όταν σε ορισμένες εποχές οι άνθρωποι συναθροίζονται στο εσωτερικό σπιτιών και κτιρίων, λόγω του κρύου».