Στις 11 ώρα Βελγίου (12 ώρα Ελλάδας) θα αποφυλακιστεί η Εύα Καϊλή από τις φυλακές του Χάρεν, καθώς εντοπίστηκε χθες το ηλεκτρονικό βραχιολάκι, το οποίο θα φέρει πάνω της στο εξής προκειμένου να επιστρέψει στην μόνιμη κατοικία της, στις Βρυξέλλες, για να τεθεί σε κατ’ οίκον περιορισμό.

Ειδικότερα και σύμφωνα με το protothema.gr, ο απαραίτητος αυτός ηλεκτρονικός εξοπλισμός ήταν απλά θέμα χρόνου να εντοπιστεί, καθώς «θα γίνει προσπάθεια να βρεθεί όσο το δυνατό πιο γρήγορα το ηλεκτρονικό βραχιολάκι» είχε δηλώσει από χθες νωρίς το απόγευμα ο συνήγορος υπεράσπισής της, Μιχάλης Δημητρακόπουλος, ο οποίος κατέβαλε μεγάλη προσπάθεια η πελάτισσά του να αποφυλακιστεί πριν το ορθόδοξο Πάσχα, εξηγώντας προς τους Βέλγους δικαστές πως «είναι ιερές οι ημέρες του Πάσχα για εμάς τους Έλληνες».

Η ίδια εμφανίζεται ανακουφισμένη από τις ραγδαίες εξελίξεις μετά από τεσσεράμισι και πλέον μήνες προσωρινής κράτησης στις φυλακές του Χάρεν, στα βόρεια των Βρυξελλών, η Εύα Καϊλή δήλωνε μετά την επισημοποίηση της είδησης για την αποφυλάκισή της «περιμένω εναγωνίως για το ηλεκτρονικό βραχιολάκι ώστε να βρεθώ εκτός φυλακής. Την πρώτη ημέρα θέλω απλά να είμαι σπίτι με την κόρη μου. Όλη τη μέρα μαζί της. Από τον Ιανουάριο την έβλεπα μόνο δύο φορές το μήνα. Θα παραμείνω στις Βρυξέλλες. θα συνεχίσω να δίνω μάχη για την αθωότητά μου», έχοντας κερδίσει μια πρώτη, προσωπική μάχη σε έναν δικαστικό αγώνα, που τώρα αρχίζει.

Οι όροι της αποφυλάκισης

Διαμένοντας στο εξής μόνη με την ανήλικη κόρη της στο διαμέρισμά της στις Βρυξέλλες, η κυρία Καϊλή θα πρέπει να δηλώσει τον τηλεφωνικό αριθμό επικοινωνίας της με τις βελγικές Αρχές, να είναι πάντοτε διαθέσιμη στον ίδιο αριθμό, να φορά διαρκώς το βραχιολάκι και να μην μετακινηθεί από το διαμέρισμά της, με εξαίρεση την μετάβασή της στο δικαστήριο, στο γιατρό ή για λόγους ανωτέρας βίας και σε συνεννόηση πάντα με τις εισαγγελικές Αρχές του Βελγίου. Στην νέα της καθημερινότητα, μένει τις επόμενες ημέρες να διευκρινιστεί αν θα έχει πρόσβαση στο διαδίκτυο ή αν θα της επιτρέπεται να δεχθεί επισκέψεις, εκτός από τον σύντροφό της, Φραντσέσκο Τζιόρτζι, με τον οποίο επέλεξε πλέον να μείνει μακριά, αν και θα μπορούσαν νομικά να μοιραστούν την ίδια στέγη.

Σε μια προσωπική απόφαση, η Ελληνίδα Ευρωβουλευτής επέλεξε να μην διαμένει πλέον με τον σύντροφό της και πατέρα της δίχρονης κόρης της, ο οποίος αποφυλακίστηκε κατά τον ίδιο τρόπο δύο μήνες νωρίτερα, έχοντας προηγουμένως συνάψει ειδική συμφωνία με τις βελγικές Αρχές, όπως ακριβώς και ο φερόμενος ως «εγκέφαλος» του δικτύου λόμπινγκ, Πιερ Αντόνιο Παντσέρι. Σημειωτέον ότι στην Εύα Καϊλή έχει επιβληθεί και απαγόρευση εξόδου από το Βέλγιο, με τις βελγικές Αρχές να έχουν κρατήσει για το λόγο αυτό, το διαβατήριό της.

Θυμίζοντας από χθες την «παλιά Εύα» κατά τον κ. Δημητρακόπουλο, η Ελληνίδα Ευρωβουλευτής αναμένεται να καταβάλει κάθε προσπάθεια στο εξής, μέχρις ότου αποδείξει την αθωότητά της, καθώς σε κάθε άλλη περίπτωση, δεν προτίθεται να επιστρέψει πίσω στην Ελλάδα. Σύμφωνα με τον συνήγορό της, η Εύα Καϊλή ονειρεύεται την ημέρα που θα ακούσει ότι είναι αθώα. Τότε μόνο θα μπορέσει να επιστρέψει στην Ελλάδα και να δει στα μάτια τους ανθρώπους που τόσα χρόνια την εμπιστεύτηκαν και την τίμησαν με την ψήφο τους. Αν δεν αθωωθεί δεν θα επιστρέψει στην Ελλάδα.

«Όμως, τα στοιχεία που υπάρχουν με τα καινούρια που θα έχουμε τεκμηριώνουν την αθωότητά της», ανέφερε για τα χρήματα που εντοπίστηκαν στο διαμέρισμά της ο κ. Δημητρακόπουλος, αποκαλύπτοντας για πρώτη φορά χθες πως «τα ευρήματα αποδεικνύουν ότι δεν είχε καμία σχέση με αυτά τα χρήματα». Και πρόσθεσε: «στις δεσμίδες όλες οι οποίες υπήρχαν - αυτοσχέδιες δεσμίδες – των χρημάτων δεν υπήρχε κανένα δακτυλικό αποτύπωμα της Εύας Καϊλή», στοιχείο που φαίνεται ότι έκαμψε τις αντιστάσεις του ανακριτή, Μισέλ Κλεζ ως προς την υπαγωγή της σε καθεστώς περιορισμού κατ’ οίκον.

Ωστόσο, τα δαχτυλικά αποτυπώματα στα μετρητά, ενδέχεται κατά πληροφορίες να ανήκουν στον κ. Παντσέρι και Τζιόρτζι, με τον συνήγορό της Ελληνίδας Ευρωβουλευτή να υπόσχεται και νέες αποκαλύψεις. Κατά τον κ. Δημητρακόπουλο, «υπάρχουν κι άλλα πολλά αποδεικτικά στοιχεία που θα αναδείξουμε στην ανάκριση», όπως εξήγησε, συμπληρώνοντας πως «σεβόμαστε την μυστικότητα της προανάκρισης και γι' αυτό δεν διαρρέουμε στοιχεία της δικογραφίας», κόντρα στο μπαράζ δημοσιευμάτων, τα οποία ακολούθησαν της σύλληψής της πελάτισσάς του, στις 9 Δεκεμβρίου του 2022.

«Είναι ισχυρή ψυχολογικά»

Αφήνοντας πίσω προς το παρόν τις επώδυνες στιγμές του 2022, ο συνήγορός της Ελληνίδας Ευρωβουλευτή γνωστοποίησε χθες πως από πλευράς της η Εύα Καϊλή «περιμένει πώς και πώς να έρθει η ώρα που θα ανοίξει η πόρτα της φυλακής και θα μπορέσει να πάει στο σπίτι και να αγκαλιάσει το παιδί της», ενώ «είναι ισχυρή ψυχολογικά, έχει συνείδηση ότι είναι αθώα και θα δώσει τη μάχη για να αποδείξει αυτήν αθωότητά της», τόνισε.

Την ίδια ώρα, περιγράφοντας τα επόμενα βήματά της πελάτισσάς του, ο κ. Δημητρακόπουλος ξεκαθάρισε πως «στόχος είναι να αποδειχθεί η αθωότητα της κ. Καϊλή», κάνοντας λόγο για «χυδαία επιχειρήματα» αναφορικά με τα όσα έχει καταθέσει στις Αρχές ο φερόμενος ως «εγκέφαλος», ο πρώην Ιταλός Ευρωβουλευτής, Αντόνιο Παντσέρι, ο οποίος κατηγόρησε την Ελληνίδα πολιτικό μόνο αφότου ήρθε σε συμφωνία με τη βελγική Δικαιοσύνη, για να σώσει την οικογένειά του. Ο γνωστός νομικός αναφέρθηκε και στην πρώτη αντίδραση της κ. Καϊλή μετά τη χαρμόσυνη είδηση, με την Ελληνίδα Ευρωβουλευτή να του λέει: «Μου λες αλήθεια Μιχάλη, θα δω το παιδί μου;». «Αυτή ήταν η αντίδρασή της, βαθιά ανθρώπινη», όπως σχολίασε ο κ. Δημητρακόπουλος, ο οποίος επισήμανε ότι η Ευρωβουλευτής «δεν ομολόγησε αδικήματα που δεν έχει διαπράξει, θα αγωνιστεί για την αθωότητα της μέχρι τέλους».

Στο ενδιάμεσο, η ανήλικη κόρη της αναμένεται να απορροφήσει όλη τη φροντίδα της Ελληνίδας πολιτικού τις επόμενες ημέρες, καθώς μάνα και κόρη θα επανενωθούν μετά από τέσσερις μήνες. Από τη στιγμή που είπε στο παιδί της η Εύα Καϊλή ότι θα επιστρέψει από «αυτό το ταξίδι», το παιδί όποτε ακούει αεροπλάνο τρέχει να βάλει τα ρούχα του, ελπίζοντας ότι θα δει τη μητέρα του, περιέγραψε χθες ο κ. Δημητρακόπουλος, δίνοντας νέα υπόσταση στο φετινό Πάσχα για την Εύα Καϊλή.