Αποκλιμάκωση ήταν και πέρασε.

Οι Τούρκοι επανήλθαν στον παλιό -κακό- εαυτό τους, επαληθεύοντας τις δυσοίωνες προβλέψεις που μιλούσαν για «εύθραυστη» αλλαγή στάσης. Οι πρόσφατες δηλώσεις τους δείχνουν ότι η «γραμμή Ερντογάν» έχει διαφοροποιηθεί. Το νέο αφήγημα αποσκοπεί σε προβολή ισχύος, με τη Γαλάζια Πατρίδα και την αμφισβήτηση της κυριαρχίας των ελληνικών νησιών να βρίσκονται ξανά σε πρώτο πλάνο. Η Αθήνα βλέπει προεκλογική σκοπιμότητα πίσω από αυτή την τακτική και ξεκαθαρίζει ότι μόνο με καλό κλίμα μπορούν οι δύο χώρες να οδηγηθούν σε διάλογο μετά τις κάλπες.

Η αρχή έγινε στην τελετή καθέλκυσης του νέου τουρκικού ελικοπτεροφόρου Anadolu. Εκεί ο Ταγίπ Ερντογάν και ο υπουργός Άμυνας, Χουλουσί Ακάρ, αναμάσησαν το αφήγημα της Γαλάζιας Πατρίδας. Τουλάχιστον τρεις φορές ακούστηκε ο όρος «Mavi Vatan». «Στη Γαλάζια Πατρίδα θα στείλουμε τρεις νέες φρεγάτες τύπου MILGEM, ενώ με το Anadolu θα είμαστε σε θέση να αναπτύξουμε εύκολα μια δύναμη μεγέθους τάγματος στο Αιγαίο και στη Μεσόγειο», δήλωσε κατά τη διάρκεια της ομιλίας του ο Τούρκος πρόεδρος. Ενώ ο Χ. Ακάρ είπε με έπαρση σε δημοσιογράφο: «Πλέον πρέπει να ξέρουν όλοι ότι το τζίνι βγήκε από το μπουκάλι. Η Τουρκία είναι μεγάλη Τουρκία».

Το πλοίο θα πλέει στην Ανατολική Μεσόγειο, άρα οι Τούρκοι έπρεπε να... πείσουν ότι κάτι διεκδικούν στην περιοχή για να στείλουν εκεί το «καμάρι» τους. Επίσης, με αυτό το σόου θέλησαν να δείξουν ότι κατάφεραν να βγουν δυνατοί από τα συντρίμμια των σεισμών. Ενώ βρήκαν και το κατάλληλο μέσο για να περάσουν ύπουλα στην ελληνοτουρκική ατζέντα όλο το πακέτο των τουρκικών αιτιάσεων. Μόνο έτσι εξηγούνται οι δηλώσεις του Μεβλούτ Τσαβούσογλου περί «γκρίζων ζωνών» στο Αιγαίο, για τις οποίες έχει ήδη γράψει η «Α». Ο Τούρκος υπουργός δήλωσε ότι θέλει να πάμε στη Χάγη, αλλά για όλα τα θέματα και όχι μόνο για τις θαλάσσιες ζώνες.

Απάντηση Δένδια

Η απάντηση στους αξιωματούχους της γείτονος ήρθε από τον Έλληνα υπουργό Εξωτερικών, Νίκο Δένδια. Αμέσως μετά τη συνάντησή του με τον Αιγύπτιο ομόλογό του, Σάμεχ Σούκρι, προχώρησε σε μία δήλωση όλο νόημα: «Είναι κατανοητό σε προεκλογικές περιόδους να επιχειρείται -υπό την πίεση προεκλογικών αναγκών- η ένταξη κρίσιμων θεμάτων εξωτερικής πολιτικής στη δημόσια συζήτηση. Όμως έχω επισημάνει πολλές φορές ότι οφείλουμε και οι δύο πλευρές να προστατεύσουμε αυτό το κλίμα που διαμορφώθηκε. Διότι μόνο έτσι θα μπορέσουμε μετά τις εκλογές να εκμεταλλευτούμε τα όποια περιθώρια υπάρχουν για συνεννόηση». Πρόσθεσε ότι δεν είναι χρήσιμο να ενταχθεί η θεματολογία των ελληνοτουρκικών σχέσεων στην προεκλογική περίοδο που βρίσκεται παράλληλα σε εξέλιξη και στις δύο χώρες.

Σύμφωνα με πληροφορίες, μολονότι οι κύριοι Δένδιας και Τσαβούσογλου πλέον σηκώνουν το τηλέφωνο και λύνουν -κατά τα λεγόμενα του ίδιου του Νίκου Δένδια- κατ’ ιδίαν τα θέματα που κατά καιρούς προκύπτουν, αυτή τη φορά δεν φαίνεται να υπήρξε κάποια διμερής επικοινωνία. Η Αθήνα δεν θέλησε να «ανεβάσει» περαιτέρω το θέμα, τώρα που το κλίμα παραμένει σχετικά καλό. Άλλωστε το μήνυμα εστάλη στην απέναντι πλευρά του Αιγαίου με τις χθεσινές δηλώσεις του υπουργού και με τον πλέον… διακριτικό πλην όμως σαφή τρόπο.

Ρεπορτάζ: Κατερίνα Τσαμούρη
Δημοσιεύτηκε στην ΑΠΟΓΕΥΜΑΤΙΝΗ στις 12/4