Στις 6 Μαΐου στο Αβαείο του Ουεστμίνστερ θα λάβει χώρα η στέψη του βασιλιά Καρόλου, με τις προετοιμασίες να είναι εντατικές.

Το ενδιαφέρον έχει επικεντρωθεί στη λίστα των καλεσμένων, που αποκαλύπτεται σιγά σιγά. Αυτή την εβδομάδα επιβεβαιώθηκε πως πολλοί Ευρωπαίοι βασιλείς θα παρευρεθούν στο ιστορικό γεγονός που θα πραγματοποιηθεί σε λιγότερο από έναν μήνα.

Ο πρίγκιπας Αλβέρτος του Μονακό έχει ήδη επιβεβαιώσει την παρουσία του εδώ και καιρό. Μαζί του θα είναι η σύζυγός του, πριγκίπισσα Σαρλίν, ενώ, όπως έχει πει, τα δίδυμα παιδιά τους δεν θα τους συνοδεύουν. Παράλληλα χθες έγινε γνωστό πως και ο διάδοχος πρίγκιπας Φουμιχίτο και η πριγκίπισσα Κίκο της Ιαπωνίας θα δώσουν το «παρών».

Οι Ευρωπαίοι βασιλιάδες που θα δώσουν το «παρών»

Ο κατάλογος των προσκεκλημένων περιλαμβάνει επίσης τον βασιλιά Καρλ Γκουστάφ της Σουηδίας και την κόρη και διάδοχό του, πριγκίπισσα Βικτόρια. Ο Σουηδός μονάρχης δεν θα συνοδεύεται από τη σύζυγό του, βασίλισσα Σίλβια, ενώ ο σύζυγος της πριγκίπισσας Βικτόρια αναμένεται επίσης να παραμείνει στη Σουηδία με τα δύο παιδιά του ζευγαριού, την 11χρονη πριγκίπισσα Εστέλ και τον 7χρονο πρίγκιπα Όσκαρ.

Η βασιλική αυλή της Δανίας επιβεβαίωσε επίσης πως ο πρίγκιπας διάδοχος Φρέντερικ και η πριγκίπισσα Μαίρη θα παραστούν στη στέψη του βασιλιά Καρόλου και της βασίλισσας Καμίλα. Το ζευγάρι δεν αναμένεται να συνοδεύεται από τα τέσσερα παιδιά του. Απούσα θα είναι και η βασίλισσα Μαργκρέτε, η οποία αναρρώνει ύστερα από επέμβαση.

Τέλος, η ισπανική βασιλική αυλή φέρεται επίσης να επιβεβαίωσε στα τοπικά Μέσα Ενημέρωσης χθες πως ο βασιλιάς Φελίπε και η βασίλισσα Λετίθια θα είναι επίσης μεταξύ των ξένων βασιλικών προσώπων στη στέψη.

Πάντως, η λίστα αποτέλεσε έκπληξη για πολλούς βασιλικούς σχολιαστές. Παραδοσιακά οι αρχηγοί κρατών δεν παρευρίσκονται ο ένας στη στέψη του άλλου, προκειμένου τα βλέμματα όλων να είναι συγκεντρωμένα στον νέο βασιλιά ή τη βασίλισσα. Ως εκ τούτου, η παρουσία όλων αυτών των Ευρωπαίων βασιλιάδων αποτελεί έκπληξη.

Βέβαια, ο βασιλιάς Κάρολος έχει -ως γνωστόν- στενούς δεσμούς με τους Ευρωπαίους ομολόγους του, πολλοί από τους οποίους παρευρέθησαν στην κηδεία της βασίλισσας Ελισάβετ τον περασμένο Σεπτέμβριο.