Για να απαντήσει στην Κίνα, η οποία το Σαββατοκύριακο περικύκλωσε το νησί με ναυτικές και αεροπορικές μονάδες κατά τη διάρκεια στρατιωτικών γυμνασίων, η Ταϊβάν επιστράτευσε το χιούμορ της.

Συγκεκριμένα, τις τελευταίες ημέρες χρυσές πωλήσεις κάνει ένα patch, όπως αυτά που φορούν στη στολή τους οι πιλότοι της Πολεμικής Αεροπορίας.

Το patch απεικονίζει μια μαύρη αρκούδα της Φορμόζας (Ταϊβάν) που ρίχνει μια γροθιά στον Γουίνι το Αρκουδάκι, τη γνωστή φιγούρα από τα κινούμενα σχέδια που είναι απαγορευμένη στην Κίνα γιατί υποτίθεται ότι μοιάζει με τον πρόεδρο Σι Τζινπίνγκ.

Πρόσφατο είναι εξάλλου το περιστατικό κατά το οποίο έπεσε «μαύρο» σε ταινία θρίλερ με τον Γουίνι που θα μεταδιδόταν στο Χονγκ Κονγκ.

Ο Άλεκ Χσου, που είχε σχεδιάσει το patch, το πωλούσε από πέρυσι στο κατάστημά του, αλλά είδε τις πωλήσεις να εκτοξεύονται, όταν εμφανίστηκε να το φορά πιλότος της Πολεμικής Αεροπορίας.

Οι πελάτες είναι στρατιωτικοί και πολίτες, είπε ο Χσου στο Reuters.

Η Πολεμική Αεροπορία της Ταϊβάν «έκλεισε το μάτι» στη χρήση του patch, δηλώνοντας ότι δεν ενθαρρύνει μεν τη χρήση μη προβλεπόμενων σημάτων, αλλά δεν απορρίπτει κάτι που ανεβάζει το ηθικό.