Tο μεγαλύτερο πολύτιμο πετράδι του είδους του που έχει εμφανιστεί ποτέ σε δημοπρασία είναι έτοιμο να γίνει το ρουμπίνι των 55,22 καρατίων. Αξίζει να σημειωθεί ότι αν το συγκεκριμένο πετράδι πουληθεί, είναι πιθανό η τιμή του να ξεπεράσει τα 30 εκατ. δολάρια.

Το ρουμπίνι πρόκειται να βγει στο σφυρί στη Νέα Υόρκη τον Ιούνιο, σε λιγότερο από έναν χρόνο, αφότου η καναδική εταιρεία «Fura Gems» το ανακάλυψε σε ένα από τα ορυχεία της στη Μοζαμβίκη.

Ανακοινώνοντας την Τετάρτη 5 Απριλίου την πώληση, ο οίκος Sotheby's περιέγραψε το κόσμημα ως «εξαιρετικά σπάνιο» και «το πιο πολύτιμο και σημαντικό ρουμπίνι που έχει βγει ποτέ στην αγορά».

Με την ονομασία «Estrela de Fura», η πέτρα αναμένεται να πιάσει πάνω από 30 εκατ. δολάρια, δήλωσε ο οίκος δημοπρασιών. Αν και στις πωλήσεις πολύτιμων λίθων με ρεκόρ κυριαρχούν τα διαμάντια -ιδίως τα έγχρωμα-, τα ρουμπίνια θεωρούνται επίσης από τους σπανιότερους και πολυτιμότερους πολύτιμους λίθους στον κόσμο.

Η «Estrela de Fura» «κόπηκε» από μια ακατέργαστη πέτρα που έγινε πρωτοσέλιδο όταν ανακαλύφθηκε από ανθρακωρύχους τον περασμένο Ιούλιο. Αρχικά ζύγιζε 101 καράτια, σχεδόν διπλάσια από τη σημερινή του μορφή, και ήταν το μεγαλύτερο ρουμπίνι ποιότητας πολύτιμου λίθου που έχει ανακαλυφθεί ποτέ.

Ο τεράστιος λίθος κόπηκε σε μικρότερο συμμετρικό σχήμα και γυαλίστηκε, διαδικασίες που απομακρύνουν τις ακαθαρσίες και ενισχύουν το χρώμα και τη λάμψη ενός πολύτιμου λίθου πριν διατεθεί στην αγορά. Σε δήλωσή του, ο ιδρυτής και διευθύνων σύμβουλος της «Fura Gems», Dev Shetty, δήλωσε ότι πέτρες τέτοιου μεγέθους και ποιότητας είναι «σχεδόν ανήκουστες». «Από τη σε βάθος ανάλυση και μελέτη της πέτρας -μέσω της διαδικασίας κοπής και στίλβωσης- εργαστήκαμε με τη μέγιστη δυνατή προσοχή και σεβασμό για το ρουμπίνι, αναγνωρίζοντας τη σημασία του», πρόσθεσε.

Ο οίκος Sotheby's περιέγραψε ότι διαθέτει «εξαιρετική καθαρότητα» και ένα σκούρο κόκκινο χρώμα, μια απόχρωση που παραδοσιακά συνδέεται περισσότερο με τα εξαιρετικά περιζήτητα ρουμπίνια της Βιρμανίας.

Το ρουμπίνι θα εμφανιστεί στην πώληση «Magnificent Jewels» του Sotheby's, στην οποία θα πρωταγωνιστήσει ένα ροζ διαμάντι 10,57 καρατίων, το «The Eternal Pink», το οποίο αναμένεται να πιάσει πάνω από 35 εκατ. δολάρια.