Ευκαιρία να λυθούν προβλήματα χαρακτηρίζει ο Ταγίπ Ερντογάν την πρόσφατη καλή ατμόσφαιρα που επικρατεί στις σχέσεις Ελλάδος-Τουρκίας.

Ειδικότερα, ο Τούρκος πρόεδρος δήλωσε πως «η ατμόσφαιρα που επικρατεί τον τελευταίο καιρό στις σχέσεις της Τουρκίας με την Ελλάδα θα αξιοποιηθεί ως ευκαιρία να λυθούν προβλήματα». Τη δήλωση έκανε στην ομιλία του στο παραδοσιακό ιφτάρ για τους Τούρκους πρέσβεις, που πραγματοποιήθηκε στα κεντρικά γραφεία του ΑΚP.

 Το AKP διοργάνωσε το παραδοσιακό ιφτάρ για τους πρέσβεις της Τουρκίας, με τον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν να αναφέρεται στην ομιλία του σε μια σειρά θεμάτων, μεταξύ αυτών και στην Ελλάδα, για την οποία είπε ότι η πρόσφατη ατμόσφαιρα είναι ευκαιρία να λυθούν προβλήματα στο Αιγαίο και την ανατολική Μεσόγειο.

  Αλλά, όπως είπε ο Τούρκος πρόεδρος, το τραπέζι του ιφτάρ είναι πρώτα και κύρια συνομιλίας και αδελφοσύνης, ιδιαίτερα σε μια περίοδο όπου υπάρχουν τάσεις ρατσισμού, διακρίσεων, ξενοφοβίας και ισλαμοφοβίας, οι οποίες εξαπλώνονται σαν μάστιγα.

 Παράλληλα, ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν δήλωσε ότι η Τουρκία υποστηρίζει τα βήματα που γίνονται για την ειρήνη και τη σταθερότητα στα Βαλκάνια και πρόσθεσε ότι παρά τις αδικίες που έχει υποστεί η γειτονική χώρα, η ένταξη στην Ε.Ε. παραμένει στρατηγικό στόχος.

 «Οι πράξεις που τροφοδοτούν την ισλαμοφοβία σε ορισμένες ευρωπαϊκές χώρες είναι ανησυχητική για το μέλλον μας. Αυτές οι αποτρόπαιες προσπάθειες, όπως το κάψιμο του ιερού μας βιβλίου, του Κορανίου, δεν μπορούν να γίνουν ανεκτές ή να δικαιολογηθούν με κανέναν τρόπο», τόνισε ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.