Είναι η πρώτη φορά στην ιστορία των ΗΠΑ, όπου ένας πρώην πρόεδρος βρίσκεται ενώπιον του δικαστηρίου. Ο λόγος για τον Ντόναλντ Τραμπ, ο οποίος αντιμετωπίζει 34 κακουργήματα σχετικά με την παραποίηση επιχειρηματικών αρχείων, στο πλαίσιο της υπόθεσης της Στόρμι Ντάνιελς και τα οποία του τα απήγγειλε ο αρμόδιος δικαστής.

Επιπροσθέτως, οι εισαγγελείς στο Μανχάταν κατηγόρησαν τον Τραμπ, ότι προσπάθησε να αποκρύψει παραβίαση της εκλογικής νομοθεσίας κατά τη διάρκεια της επιτυχημένης εκστρατείας του το 2016.

Οι ποινές ανά κατηγορία

Το 16σέλιδο κατηγορητήριο κατά του Ντόναλντ Τραμπ περιέχει 34 κακουργήματα επειδή φέρεται να παραποίησε επιχειρηματικά αρχεία σε μια προσπάθεια να παραβιάσει τους νόμους περί χρηματοδότησης της προεκλογικής εκστρατείας – μια πληθώρα κατηγοριών που θέτει σε κίνηση την πρώτη ποινική δίωξη πρώην προέδρου στην αμερικανική ιστορία.
Οι εισαγγελείς του Μανχάταν ισχυρίζονται ότι ο Τραμπ απέκρυψε πληρωμές για χρήματα που αφορούσαν σε σιωπή, χαρακτηρίζοντας ψευδώς τις σχετικές συναλλαγές ως νομικά έξοδα και κανονίζοντας για έναν εκδότη σκανδαλοθηρικής εφημερίδας να εμφιαλώσει την ιστορία μιας γυναίκας που είπε ότι είχε σεξουαλική σχέση με τον Τραμπ.
Με τον τρόπο αυτό, λένε οι εισαγγελείς, ο Τραμπ παραβίασε επανειλημμένα έναν εταιρικό νόμο της Νέας Υόρκης για την τήρηση αρχείων και συμφώνησε να παραβιάσει τους νόμους περί χρηματοδότησης της προεκλογικής εκστρατείας. Και οι 34 κακουργηματικές κατηγορίες εναντίον του Τραμπ είναι πανομοιότυπες, με την καθεμία να συνεπάγεται δυνατότητα φυλάκισης έως και τεσσάρων ετών, αν και οι δικαστές σπάνια καταδικάζουν κατηγορούμενους σε φυλάκιση για τέτοια αδικήματα.

Ο Τραμπ δηλώνει «αθώος»

«Αθώος», δήλωσε ο Τραμπ, 76 ετών, όταν ρωτήθηκε από τον δικαστή για την ενοχή του. Φορώντας σκούρο μπλε κοστούμι και κόκκινη γραβάτα, ο Τραμπ καθόταν, συγκρατημένος, με τα χέρια του διπλωμένα στο τραπέζι της υπεράσπισης, πλαισιωμένος από τους δικηγόρους του.
Στην συνέχεια, τον ρώτησαν αν έχει καταλάβει τα δικαιώματα, του, με τον πρώην πρόεδρο να απαντά και πάλι καταφατικά στις αρχές. Ο εισαγγελέας Chris Conroy δήλωσε: «Ο κατηγορούμενος Ντόναλντ Τζ. Τραμπ παραποίησε τα επιχειρηματικά αρχεία της Νέας Υόρκης προκειμένου να αποκρύψει μια παράνομη συνωμοσία για την υπονόμευση της ακεραιότητας των προεδρικών εκλογών του 2016 και άλλες παραβιάσεις της εκλογικής νομοθεσίας».
Ενώ η παραποίηση επιχειρηματικών αρχείων στη Νέα Υόρκη από μόνη της αποτελεί πλημμέλημα που τιμωρείται με φυλάκιση όχι μεγαλύτερη του ενός έτους, αναβαθμίζεται σε κακούργημα που τιμωρείται με ποινή έως και τέσσερα έτη όταν γίνεται για να προωθηθεί ή να συγκαλυφθεί άλλο έγκλημα, όπως οι παραβιάσεις της εκλογικής νομοθεσίας. Οι δύο γυναίκες στην υπόθεση είναι η ηθοποιός ταινιών ενηλίκων Stormy Daniels και το πρώην μοντέλο του Playboy Karen McDougal.

Πότε ορίστηκε η επόμενη ακρόαση

Ο δικαστής Juan Merchan όρισε την επόμενη ακρόαση για τις 4 Δεκεμβρίου. Νομικοί εμπειρογνώμονες δήλωσαν ότι η δίκη μπορεί να μην ξεκινήσει καν για ένα χρόνο και η απαγγελία κατηγοριών ή ακόμη και η καταδίκη δεν θα εμποδίσει νομικά τον Τραμπ να θέσει υποψηφιότητα για πρόεδρος.
«Θα το παλέψουμε σκληρά», δήλωσε ο Τοντ Μπλάντ, δικηγόρος του Τραμπ, στους δημοσιογράφους μετά την απαγγελία κατηγοριών. Είπε ότι ενώ ο Τραμπ είναι απογοητευμένος, αναστατωμένος και θυμωμένος για τις κατηγορίες, «… έχει κίνητρο. Και αυτό δεν πρόκειται να τον σταματήσει. Και δεν πρόκειται να τον επιβραδύνει. Και είναι ακριβώς αυτό που περίμενε».