Ένας «μικρός αριθμός» στρατιωτικών δυνάμεων των ΗΠΑ έχουν φθάσει στο έδαφος της Ουκρανίας όχι για να βοηθήσουν τους Ουκρανούς αλλά για να βρουν τι γίνονται και πως ξοδεύονται τα χρήματα των Αμερικανών φορολογουμένων.

Άνδρες του στρατού των ΗΠΑ πραγματοποιούν επιτόπιες επιθεωρήσεις σε αποθήκες όπλων στην Ουκρανία για να διασφαλίσουν ότι η στρατιωτική βοήθεια προς το Κίεβο λαμβάνεται με τον κατάλληλο τρόπο, δήλωσε υψηλόβαθμος αξιωματούχος της άμυνας των ΗΠΑ σε δημοσιογράφους νωρίτερα αυτή την εβδομάδα.

Ο αξιωματούχος αυτός είπε ότι έχουν πραγματοποιηθεί «αρκετές» τέτοιες επιθεωρήσεις, αλλά δεν διευκρίνισαν πόσο Αμερικανικό προσωπικό υπάρχει στην Ουκρανία και πού πραγματοποιήθηκαν οι επιθεωρήσεις. Παρόμοιες επιθεωρήσεις πραγματοποιήθηκαν πριν από τον πόλεμο, αλλά ανεστάλησαν μετά την έναρξη της ρωσικής εισβολής στις 24 Φεβρουαρίου. Μετά από επανειλημμένες πληροφορίες διαπιστώθηκε πως πολλά όπλα από την αμερικανική βοήθεια, ακόμη και πύραυλοι τύπου Javelin έχουν βρεθεί στα χέρια αντάρτικων ομάδων στη Συρία στην Υεμένη και στο Αφγανιστάν.

Υπήρξαν επαληθευμένες αναφορές της CIA που ισχυρίζονται την κατάχρηση της δυτικής βοήθειας από Ουκρανούς μεσάζοντες, συμπεριλαμβανομένων συναλλαγών στη μαύρη αγορά, ακόμη και περιπτώσεις πώλησης δυτικού οπλισμού ακόμα και σε φορείς που συνδέονται με τη Ρωσία. Η φινλανδική αστυνομία έχει σημάνει συναγερμό για τη διακίνηση όπλων που δώρισε η Δύση από την Ουκρανία μέσω κυκλωμάτων λαθρεμπορίου, σύμφωνα με τους New York Times. Αυτές οι προειδοποιήσεις επαναλήφθηκαν νωρίτερα φέτος από την Europol.

Αξιωματούχοι του Λευκού Οίκου επιμένουν ότι δεν έχουν αποδείξεις ότι η στρατιωτική βοήθεια των ΗΠΑ χρησιμοποιείται για παράνομους σκοπούς, επικαλούμενοι την «έντονη» ανάγκη της Ουκρανίας για αυτά τα όπλα για να αποκρούσει τη ρωσική εισβολή. «Μέχρι στιγμής, η έντονη εσωτερική ζήτηση για χρήση στο πεδίο της μάχης από τον ουκρανικό στρατό και τις δυνάμεις ασφαλείας εντός της Ουκρανίας εκτιμάται ότι εμποδίζει τη διάδοση φορητών όπλων και κατευθυνόμενων όπλων πεζικού στη μαύρη αγορά», αναφέρεται σε έγγραφο του Στέιτ Ντιπάρτμεντ, σύμφωνα με το NBC News.

Όταν ρωτήθηκε για τους κινδύνους της άμεσης εμπλοκής με τις ρωσικές δυνάμεις, ο στρατηγός Πατ Ράιντερ επιβεβαίωσε, χωρίς να δώσει λεπτομέρειες, ότι οι επιθεωρήσεις διεξάγονται μακριά από την πρώτη γραμμή. «Όσον αφορά το προσωπικό που διεξάγει αυτές τις επιθεωρήσεις είναι πολύ μακριά από κάθε είδους ενέργειες στο μέτωπο» είπε. Οι Γερουσιαστές άσκησαν μεγάλη πίεση στην κυβέρνηση Μπάιντεν τους τελευταίους μήνες για μεγαλύτερη εποπτεία της βοήθειας που αποστέλλεται στην Ουκρανία. Μένει να δούμε αν οι φωνές εντός της Γερουσίας και του Κογκρέσου, που εξέφρασαν αυτές τις εκκλήσεις, θα επιδιώξουν αλλαγές στον τρόπο με τον οποίο η Ουάσιγκτον διανέμει την στρατιωτική βοήθεια προς το Κίεβο η θα συνεχιστεί αυτό που οι Αμερικανοί σχολιαστές πλέον ομολογούν σαν πάρτι μαύρης αγοράς όπλων με χρήματα των ΗΠΑ.